Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

fragre 

všechny recenze uživatele

Už asi navždy budu ovlivněn svým prvním viděním tohoto filmu, někdy ve věku kolem desíti let, takže ani náhodou nebude mé hodnocení objektivní, neboť tehdy byl dojem drtivý. Ani po letech ten film neztratil ( na rozdíl od mnoha jiných) pro mne svou působivost. Ta osudovost, která vládne tomuto příběhu, je stejně nevyhnutelná, jako skutečnost, že potoky a řeky přivedou Izmaela k moři. Stále si pamatuji na to mrazení v zádech, které jsem cítil při věštbě Eliášově i při scéně kdy mrtvý Achab zve posádku velrybářského člunu za sebou do mořských hlubin. Časem jsem začal oceňovat i jiné scény - velrybářský kostel se stěnami posetými symbolickými náhrobními kameny za ty, které moře pohltilo, s kazatelnou ve tvaru lodní přídě a kazatelem, který jako by vypadl z xylografických rytin k románům J. Vernea, najímání Izmaela a Kvíkvega dvěma zbožnými puritánskými podnikateli... G. Peck je v roli kapitána Achaba, muže s duší zasaženou temnotou, skvělý. Dojem z tohoto filmu mne tehdy donutil přečíst tlustou literární předlohu, což je výkon, který už asi nezopakuji. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keby chcel byť Boh rybou, bol by veľrybou.“ Knihu som nečítal, ale keď som tento film videl ako dieťa, uchvátil ma. Obrovská ľudožravá (teoreticky) biela veľryba, vrážajúca do veľrybárskej lode, čo mohol chlapec chcieť viac? Potom sa môj kontakt s filmom prerušil a tento čas bol vyplnený len príšernou TV mini-sériou s Patrickom Stewartom a rôznymi kópiami (niektorými fakt dobrými – Čeľuste, Kosatka zabijak). Keď som sa ku klasickej snímke Johna Hustona vrátil o 10 rokov, zaskočila ma nuda, aká z nej sálala. Nie je to zlé, Huston bol titan Hollywoodu, scenár písal Ray Bradbury, Gregory Peck sa snaží (ale s tou postavou sa dalo spraviť oveľa viac), cameo Orsona Wellesa ako kňaza no neberte to, mnohé scény nezabudnuteľné (a nemusí sa jednať ani o také „prízemné“ takmer hororové pasáže, ako je brutálne finále - triky sú mimochodom samozrejme dnes už úsmevné a zastarané). Zo snímky dýcha príjemne upokojujúce čaro. Ak uvážime, o akej temnej veci je a aké drsné postavy obsahuje, tak je však romantický háv dosť, hm, zvláštny. A strašne mi vadil hlavný hrdina – mladík Ishmael v podaní Richarda Baseharta je jednak nesympatický a jednak tento „mladík“ (ako ho stále všetci oslovujú a správajú sa podľa toho k nemu) mal v skutočnosti 42 rokov (!), pričom „starý“ kapitán Ahab má, držte sa, 40 rokov (áno, Basehart je od neho starší o dva roky!!). Z hercov ma pozitívne zaujal snáď iba Friedrich von Ledebur ako Queequeg. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

„Tenhle tunel je jako stvořený pro vraždu.“ Je zajímavé, že Huston v roce 1956 ještě nemohl znát dílo zapomenutého českého Génia, a přesto začíná své drama richtig cimrmanskou metodou. Ještě než spatříme první kapku mořské vody, je nám jasné, že všechny přítomné zabije velryba, pokud možno ta neproslulejší, nejvražednější, a ještě k tomu bílá. Inu, všechna braková klišé jsou zde, akorát to bohužel není míněno jako sranda. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Kapitán Achab trpí pocitom menejcennosti,pretože prišiel o nohu kvôli bielej veľrybe Moby Dick,ktorého z celej duše nenávidí,je ním posadnutý tak extrémne,že neváha celú posádku lode obetovať „vráskavcovi obrovskému”,do jeho mohutnej papule popadajú námorníci,ktorí sú tzv. zmagorení zo šialenej vízie nebojácneho kapitána,ktorý ide bezhlavo proti múru,pokiaľ dôjdu do konečnej stanice stretnú niekoľko veľrýb,na ktoré použije posádka harpúny i s novopečenými regrútmi indiánom Queequegom a rozprávačom Ishmaelom,ktorý to ako jediný prežije. HUSTON a PECK sú najväčší fanatici na plátne,t.j režisér a herec zdolávajú prekážky neústupčivým postojom pokiaľ sa nedostanú na koniec s fatálnymi následkami.Nenávisť ho zožiera zvnútra,požiera ho zaživa a už svojim nalodením si vypísal ortieľ smrti,pričom ho nasledujú takmer skoro všetci oddaní prisluhovači diabla na lodi a pod loďou,veľryby,ktorej kapitán dýcha na chvost,ktorý zohrá kľúčovú rolu! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na takhle starej film hodne atmosfericka zalezitost a pro me prijemny prekvapeni. Celej film ocekavane tahne charismatickej Peck, nechapu, ze nedostal minimalne nominaci na oscara. Ale je fajn, ze on neni ta postava, co by pribeh vypravela, navic se ukaze az po pul hodine filmu a o to vic je jeho postava tajemnejsi. Ke konci, kdyz zacne silet, tak by obstal v lecjakym hororu. Jinak neni moc co resit, film by se moh lehce zkratit, takhle je misty stereotypni, ale je to o namornicich co na lodi lovi velryby, tady proste neni prostor pro nejakej zamotanej pribeh. Jinak co se tyce samotnejch lovu, to je trikove hodne slusne zvladnuty. Konec samozrejme vsichni znaj, ale i tak je to napinavy a zaverecnej souboj spickovej. Ale na 5* to nebude. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (32)

  • Anjelica Huston se ve čtyřech letech setkala s Gregorym Peckem převlečeným za Achaba, když navštívila natáčení filmu svého otce. O několik desítek let později se s Peckem znovu setkali a stali se blízkými přáteli až do jeho smrti. (classic)
  • Film se začal natáčet ve Walesu v zátoce Fishguard a Ceibwr Bay ve Fishguardu na Hustonovu žádost. Části filmu se natáčely na moři před Caniçalem, tradiční velrybářskou farností na Madeiře v Portugalsku, se skutečnými akcemi lovu velryb, které prováděli velrybáři z ostrova Madeira. Natáčelo se také na pláži Las Canteras v Las Palmas de Gran Canaria na Kanárských ostrovech ve Španělsku. Lodi pro tento film velel kapitán Alan Villiers. Posádka se údajně plavila více než 3 000 mil a natočila přes 400 000 stop filmu. (classic)
  • Film financovali bratři Walter, Harold a Marvin Mirischovi. Mirischovi uzavřeli smlouvu s Warner Bros., aby mohli film vydat. Podle této dohody měla WB distribuovat Bílou velrybu po dobu sedmi let, poté by se všechna práva vrátila společnosti bratří Mirischů, Moulin Productions. (classic)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama