Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Námornícky román "Biela Veľryba" je vrcholným dielom amerického spisovateľa Hermana Melville (1.8.1819 - 28.9.1891). Príbeh posádky lode Pequod, ktorej velí zmrzačený kapitán Achab, v sebe skrýva viac ako len dobrodružstvo. Je symbolickým podobenstvom o nezmyselnej, zaslepenej pomste, čo zatemnila rozum a priviedla všetkých do záhuby. Toto literárne dielo bolo už viac krát prevedené aj do filmovej podoby. Táto verzia režiséra Johna Hustona z roku 1956 je najlepšia, s ktorou som sa stretol. Gregory Peck v úlohe kapitána Achaba je famózny. To ako stvárnil túto postavu je vskutku obdivuhodné. **** ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Prudce se pře s tím, kdo si ho má podmanit. Mytický gigant vs. věru bacha, žádný kavalír, hypnotizér - fanatik na moři. Inu, to chce pružné vlasce, bytelné pruty, nervy ze železa, neboť se brání. Mohutným ocasem mocně máchá do vln. Majestátnými ploutvemi zpod hladiny řinčí vodami. Odolává nátlaku hrotů hávu hlasitého, horečnatého hněvu PECK/L/A. Nezaleknut nelekl. Spoutána byla pýcha. Sežehnuta síť i harpuna v srdci Harpagona člověka. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku dost pomalé (ano scény z kostela jsou zábavné jen v Simpsonech) ale v pozdějších fázích opravdu napínavé a chvílemi až hororové dobrodružství s nezapomenutelným Gregory Peckem, který své šarmantní elegány vyměnil za jednonohého a zjizveného kapitána Achaba. Větší tempo a více scén s velrybami a neváhal bych jít s hodnocením výše. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Staromódne nakrútený prepis Melvillovho 600-stranového románu, ktorý už dnes nikto nebude čítať a mnohí nedokončia ani sledovanie tohto príbehu o zničujúcej, vášnivej túžbe po pomste za zmrzačenie. Gregory Peck podal výborný výkon napriek tomu, že sa táto postava diametrálne líšila od tých uhladených gentlemanov, v ktorých tak vynikal. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nečakajte nonstop spektakulárne námorné scény a efektné lovenia veľrýb ( aj keď záver to svojim spôsobom napĺňa ). Jeho krása je inde. V atmosfére a v Gregory Peckovi. Tieto dva ingrediencie, ak to smiem tak nazvať, pokope, tvoria jeden skvelý a hutný príbeh o pomste, ktorá pravdepodobne neskončí ani po smrti. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (32)

  • Film byl natáčen v Atlantickém oceánu, poblíž břehů Velké Británie, Irska, Španělska, Portugalska i USA. Většina prací však proběhla ve studiích v anglickém Sheppertonu a Elstree. (c.tucker)
  • Rozpočet: 4 500 000 dolarů. (mahler)
  • Film byl natočen na barevné negativy Eastman Color a následně byl vytištěn barvotiskovým procesem Technicolor. Aby se dosáhlo vizuálního efektu připomínajícího staré velrybářské tisky, byl na barevný tisk nanesen polotónový šedý tisk. Mnoho exteriérových scén odehrávajících se v New Bedfordu bylo natočeno na místě v Youghalu, Co. Cork v Irsku. Huston údajně hledal „přístav, který se za sto let nezměnil“, a tak si město vybral z užšího seznamu, který zahrnoval Wicklow, Arklow a Kinsale. (classic)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama