Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

kaylin 

všechny recenze uživatele

"Poklad na Sierra Madre" není úplně klasickým westernem. Je to spíš drama z období, kdy se většinou westerny odehrávají. Zaměřeno je ale na něco, o co ve westernech jde velmi často. Na zlato. Neskutečně silný film o tom, co s vámi může zlato udělat, když si ho necháte proniknout příliš hluboko, když ho necháte, aby se ve vašem životě stalo tím nejdůležitějším. Humphrey Bogart v tomhle filmu hraje někoho, koho většinou nehrál. Představíte si ho jako toho chlapíka z "Casablancy", většinou ho vidíte v přesně padnoucím obleku nebo v baloňáku s kloboukem posazeným poměrně nízko do očí. Tady ale hraje doslova pobudu, který skoro nezavadí o práci. Naskytla se mu ale skvělá příležitost. S jedním dalším pobudou a starým zlatokopem vyrážejí do Sierra Madre, aby si tu posvítili na místní toky a jejich zlatonosnost. Jenže zlato jsou peníze a peníze vedou k chamtivosti. Právě tohle je na filmu nejsilnější. To, jak i přesvědčení lidé dokáží nakonec zlatu propadnout a stávají se jeho otrokem. Nezáleží jim na ostatních, jdou jen po mamonu. Jak už to tak bývá, se zlou se potážou. Tohle se přihodí i hlavnímu hrdinovi. Závěr je skutečně dobrý a musím říct, že mě docela zasáhl. Humphrey Bogart zde předvádí první ligu, kterou hrál celý život. Nezískal Oscara, ale film rozhodně s prázdnou neodešel. John Huston získal Oscara jak za režii, tak za scénář. Naprosto právem. I starý zlatokop Walter Huston (ano, byl to otec Johna) si odnesl Oscara za vedlejší roli. Tomu se říká rodinný úspěch. Film, který rozhodně stojí vidět za to i po letech. Další důvod, proč jsou westerny tak oblíbené a proč si v žebříčcích nejlepších filmů stojí tak vysoko. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/01/divosi-10-years-divoka-stvoreni-lets.html ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Navzdory svému stáří je Poklad na Sierra Madre perfektní dobrodružné drama s prvky westernu. Nechybí zde napětí, vynikající hudba, atraktivní prostředí a samozřejmě také poutavý děj, který poukazuje na lidskou chamtivost a změnu chování, když jde o zlato. Humphrey Bogart tu hraje pěkně nesympatickou roli, což se o jeho dvou hlavních partnerech říct nedá. Opravdový zážitek za 5*. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Zlatá horečka je jednou z mála nemocí, kterou jsem se ještě nenakazil a nyní již u mne nemá nejmenší šanci. Protože, jestli se mi bude zkoušet usadit na mozku, tak si lehnu k televizi a nechám ji v poklidu odeznít. Již totiž vím, že bych musel nejen najít zlato, ale také ho uchránit před parťáky, náhodnými kolemjdoucími i bandity a na to nemám nervy. Navíc se neumím s indiány domluvit ani pomocí kouřových signálů, takže bych stejně patrně zemřel dříve, než bych o nějaké to aurum zakopl. Po pečlivém zvážení všech okolností mne tedy nečeká žádný výlet do hor, nýbrž bezpečné polehávaní před obrazovkou, na které předvádějí svou snahu dobrodruzi, kteří si nedokázali spočítat marnost svého snažení. Já jsem se u toho pobavil, trochu jsem se poučil a dokonce jsem statečně přežil i jediné nebezpeční, které mi při sledování hrozilo - pokus o udušení vzpříčeným brambůrkem v krku. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Právě jsem posnídal: chleba s máslem, játrovkou z cihly a pažitku; snídám venku ať je jak chce. Na prkénko přiletěly mouchy, jedna velká, druhá střední a třetí malá. Běhaly mezi zbylými kousky pažitky a s znechuceně jí odstrkovaly. Potom ta velká našla drobret játrovky a pustila se do ní, z druhé strany se do ní po chvíli pustila i střední. Třetí byla na místě malá, ale tu k hostině nepustily. Velká si dokonce vyhradila na odstrkování jednu nohu. Malá však byla neústupná a nakonec se protlačila až k soustu. Asi proto, že velká byla už odstrkováním unavena nebo už najedena. Potom se mi to celé nějak zamlžilo  a spatřil jsem tři lidi, kteří našli kousek zlata. Když se opět vyjasnilo, byl jsem na Sierra Madre a a jako přímý svědek se díval na závěrečnou scénu u ohně: tři lidé s pytlíky zlata, která - jak se zdá - se nedá zapomenout ani po šedesáti letech. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vysokokvalitny western. Na Hampry Bogarta /Key largo, Maltese Falcon/ nejdem vypisovat chvaly. Jo, jo - herecky bol samozrejme vyborny, ale vypisovat nanho chvaly sa mi zda jednak neobjektivne a jednak strasne buzerantske /ja viem, ja viem, dnes sa uz hovori moderne kul a gay/. Takze dokazem sa preniest cez mne nesympatickeho herca a dat tomu 100 % ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • V roce 1947 začal Humphrey Bogart (Fred C. Dobbs) ztrácet vlasy. Zčásti kvůli hormonální kúře (toužili s Lauren Bacall po dítěti), a také kvůli nadměrnému pití a špatné životosprávě. V době natáčení měl už pleš a ve filmu nosí umně zhotovenou paruku. (džanik)
  • Jeden z prvních amerických filmů, který byl téměř celý natočen mimo Spojené státy. (džanik)
  • Režisér John Huston přemluvil svého otce Waltera Hustona (Howard), aby svou roli ve filmu odehrál bez umělých zubů. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama