Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Výborný zlatokopecký western, který nejen skvěle vypadá a dějově se ani na minutu nezapotácí, ale ještě o chlup nad vše ostatní vyniká sám Bogart, jehož duševní slaboch názorně ukáže, kterak vidina bohatství probudí v bezpáteřní povaze jen to nejhorší - chamtivost, podrazáctví, paranoia. Cením vtipný a povznášející závěr. "Never knew a prospector yet that died rich..." ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Objektivně vzato to možná pětihvězdičkovej film není, ale poctivá porce dobrodružství z dob, kdy chlap byl na plátně ještě nezpochybnitelně chlapem a jeho ješitnost byla považovaná za kladnou vlastnost, tomu se prostě nedá říct ne. Kupodivu Bogart tentokrát hraje vlastně největšího slabocha své kariéry. Už předtím hrál záporáky, ale vždycky chlápky s charakterem brusného papíru, kteří měli maximálně melancholickou náladu z toho, že budou zítra mrtví (Petrified Forrest). Je to tak trochu šok ho sledovat v téhle nové podobě. Nicméně trio herců je tak dobré, že by ani lepší být nemhlo. Tim Holt jako dobrák, který nad mamonem zvítězí a hlavně Walter Huston jako nevypočitatelný veterán, který neustále překvapuje roztodivnými vrtochy a výbuchy smíchu v těch nejnapjatějších chvílích - to je prostě brilantní trojka. ()

Reklama

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Podle mě je po prvním zhlédnutí The Treasure of the Sierra Madre lehce přeceňovaný film. Sympatická trojka zlatokopů, pár banditů a zlatá horečka. Role jsou dobře zahrané, obzvlášť čím dál více paranoické stavy (hlavně Bogarta) o svůj podíl ;-). Film je svou první polovinu lepší, potom trochu ztrácí tempo. Kdyby se ubralo 20 minut, mohl být film ještě lepší. 8/10* ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Jako vždy perfektní Humphrey Bogart - zde coby duševně nevyrovnaný zlatokop v tomto psychologickém westernu. Zlato se nemusí třpytit, aby zatemnilo rozum. "Tak jak se cejtíte, mládenci, když jste teď bohatý?" Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=TfKQpSXaljE ()

Javert 

všechny recenze uživatele

"No teda!" řekl jsem si, když jsem uviděl toho zarostlého tuláka jménem Humphrey Bogart. I tentokrát se do své role naprosto skvěle vžil a společně s dvěma Hustony a Timem Holtem nám vypráví příběh o lidské chamtivosti a touze po zlatě, která může zničit i přátelství. Výborně napsané, výborně zahrané, výborně zrežírované. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • John Huston si ve filmu zahrál epizodní roli bíle oděného amerického turisty. Díky tomu měl Humphrey Bogart (Fred C. Dobbs) příležitost vyměnit si s ním role a zaujmout na chvíli místo za kamerou. Scénu s bíle oděným Hustonem nařídil opakovat nesčetněkrát. (ČSFD)
  • V Mexiku doprovázel štáb také lékař. Jednu noc byl volán k Johnu Hustonovi, kterému “nesedla“ marihuana, kterou tehdy se svým otcem Walterem Hustonem (Howard) kouřil poprvé – poté už se jí nikdy nedotkl. (džanik)
  • Režisér John Huston přemluvil svého otce Waltera Hustona (Howard), aby svou roli ve filmu odehrál bez umělých zubů. (ČSFD)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama