Reklama

Reklama

High Life

  • Německo High Life (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Monte (Robert Pattinson) a jeho malá dcera Willow žijí společně v naprosté izolaci na palubě kosmické lodi hluboko ve vesmíru. Monte, pro kterého byla přísná sebekázeň obranným štítem proti touze, se stal otcem proti své vůli. On i žena, která dítě porodila, byli členové posádky vězňů – odsouzenců k smrti. Pokusní králíci poslaní na misi s cílem najít alternativní zdroje energie. Mise se účastní také lékařka (Juliette Binoche), která zkoumá lidskou sexualitu v extrémních podmínkách a s vězni má své vlastní záměry. Otec a dcera se společně přibližují cíli – černé díře, kde čas a prostor přestávají existovat. Filozofická sci-fi režisérky Claire Denis o hledání podstaty lidskosti ve vesmírných kulisách. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (103)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Osamelý muž sa vo vesmírnej lodi snaží vychovávať svoju dcéru a zároveň zabezpečiť ich prežitie. Príbeh ukazuje, ako sa do vesmíru dostali, čo sa stalo po odlete z našej planéty a to, kam smerujú. - Už dlho som nevidel tak zvláštny film, ako je tento. Po prvej štvrtine som rozmýšlal, či to radšej nevypnem, lebo sa tam nič nedialo a vôbec ma to nebavilo, ale postupne sa z toho stáva nepríjemný existenčný zážitok a vďaka netradičnému spracovaniu, chaotickej chronológii a lokácii uprostred vesmíru ma to dosť pohltilo. Je pre mňa dosť komplikované o tomto filme napísať niečo zmysluplné, ale myslím si, že trpezlivý hororový divák si tu tiež príde na svoje, len nie v takej podobe, ako by čakal, keďže smrť je tu pre postavy vlastne skôr vykúpením. Jedna zo smrtelných scén mi utkvie v pamäti na dlhšie, rovnako ako jedna úplne disturbing (neexistuje slovenský ekvivalent, ktorý by to dokázal popísať) scéna, v ktorej sa miestna doktorka sexuálne uspokojuje. Mrzí ma zbytočný prehnane artový prístup režisérky, pretože bez snahy o hlbšie presahy by sa na to pozeralo lepšie a bolo by to divácky atraktívnejšie. Na záver len dodám, že režisérka rozhodne nemusela ukazovať pohlavné ústrojenstvo bábätka, keďže Hollywood je dobre známy svojou pedofíliou a práve takýto typ diváka sa zdá byť cielovou skupinou pre tento počin. + herečka z A Cure for Wellness, Marrowbone a Suspiria ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Z High Life se vrátíte do světa s úplně novou představou co černá díra symbolizuje. Je to elipsovitý film, protože odpovídá pouze na otázky, které by vás nenapadly položit. Je to těžký materiál s béčkovými prvky. Končí to dotykem optimismu, ale to je příliš málo a pozdě. Není nad to, když režisér svůj film dopoví. Claire Denisová tvrdí, že její High Life vypráví „o sexualitě, nikoli o sexu, a o smyslnosti, nikoli pornografii“. Robert Pattinson, idol dívek z upírské romance Stmívání, zosobňuje jedinou diváckou atrakci i jediného nositele tajemství. Originální začátek vzbudí zájem, jenže vypravěčský styl obsahuje tolik manýry, že zvědavost, co mu předcházelo, brzy udusí. Něco odhalí hrdina samomluvou, něco krkolomně únavné skoky v čase, hlavně se však odmaskuje pravý žánr. Z vědeckého experimentu s mimozemským vyhnanstvím kriminálníků se vyklube pochybná sociální moralita. Je tu ženská obdoba doktora Mengeleho, slovy hrdiny „spermatová šamanka“ v podání Juliette Binoche, která na posádce provádí reprodukční pokusy, posune slibovanou sci-fi k ornamentálnímu erotickému cvičení. Aby se paluba pročistila, sáhne příběh ještě k modelovému hororu, nicméně z něj čiší, že navzdory filozofickému nátěru i estetickým kudrlinkám se Denisová upíná k výjevům v duchu kosmického porna. Mezihvězdný prostor tady zosobňuje pouze zástupný druh lidské izolace, jakou vytvářejí ateliérové dekorace od skleníkové zahrádky po takzvaný „box“ k provozování sólových intimností . Batole otce přehraje. Nejsilnější stránkou snímku High Life zůstává osamělá každodennost otce s dítětem na bezcílné galaktické pouti. Nakrmit, přebalit, umýt, utišit, naučit je první krůčky, to jsou okamžiky podmanivé svou tichou čistotou, byť batole svého hvězdného tatínka herecky přebíjí. Ovšem na druhé straně už okázalá artová schválnost pohřbila daleko zásadnější projekty než High Life. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Od téhle dámy jsem kdysi viděl jistou absurdní úchylárnu Trouble Every Day (zde momentálně 25%) s maniakálním šílencem Gallem, která mi parádně sedla. A nyní se pí rejžová rozhodla natočit scífko. No a bez šovinistického podtónu podotýkám, že je to ženské scífko. A jak známo, sci-fi žánr je ve své podstatě žánr výhradně mužský, nic naplat, stejně jako třeba knihy o kojení jsou žánr čistě ženský. To znamená, že z jistého úhlu pohledu se jedná o rozvláčnou, chaotickou, pseudopoetickou, pseudoerotickou, pseudoartovou, pseudohumanistickou a pseudopsychologickou krávovinku, ve které se pí rejžová snaží diváka k smrti otrávit a unudit zhuleným scénářem, retardovaným plkáním svých postav nebo sadisticky zdlouhavým koncem. Na druhou stranu mohl to být (a po některých komentářích jsem i čekal) o hodně větší průser. A já přiznávám, že po jalové první půlhodině se řvoucím miminem film začal mít vcelku zajímavou atmosféru a začalo mě zajímat, jak a kam se bude děj dál vyvíjet. No, popravdě si v tomhle směru ale žádné naděje nedělejte. A taky jsem třeba nepochopil, proč se Binoška chodila ukájet do boxu s nějakým sci-fi-šukacím strojem, když bylo na palubě několik pěkných nadržených chlapů, od kterých si se svůdným úsměvem brala na pokusy sperma v kelímku. Asi zobrazení sexuálních fantazií stařičké zvrhlice pí rejžové. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Prinajmenšom zaujímavé. Každopádne až príliš rozťahané, nudné a nevyrovnané. Ostávajú najmä otázky ku zbytočným scénam, nijak nerozvíjajúcim dej ani myšlienku, zbytočne odbočujúcim a zbytočne zbytočným. Problemom teda je, že v závere nevieme, čo naši "hrdinovia" hľadajú. Spásu ? Budúcnosť ? Odpustenie ? Vedia to vôbec ? ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Důmyslný trest doživotí pro skupinu odsouzených, doživotí ve vskutku nadpozemských časových i prostorových mantinelech; v jistém ohledu trest jako výsada, jíž se nedostalo jiným pozemšťanům (trest balancující mezi slůvky nadlidský a nelidský). Ale jaké východisko najít pro nevinné dítě? Denis dokázala mé filozofické neurony pěkně rozdivočit, což se letos ještě nikomu nepovedlo. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Během natáčení v Kolíně nad Rýnem Claire Denis na víkendy odjížděla do Paříže, aby mohla být s matkou, která v nemocnici umírala. (ČSFD)

Reklama

Reklama