Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (259)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju sci-fi a 2001 : Vesmírná odysea je pro mne nepřekonatelný mezník. 2010 : Druhá vesmírná odysea měla řekněmě těžkou pozici. Nulové šance na překonání prvního dílu a zdaleka ne tak zručného režiséra (Peter Hyams je dnes znám jako těžký průserář). Přesto nemohu výsledek ohodnotit jinak než 5ti hvězdami. Mrazení po celém těle při zjevení Davida Bowmana v televizi - to jeněco nepopsatelného. Celková atmosféra, napínavost.. Ze záběrů na volný prostor pod nohama astronautů se skoro zvedá žaludek. Herci jsou fajn (Tříska moc nepředved), scénář brilantní, víceméně neustále sune děj, a i když na chviličku zvolní, stále působí přirozeně, neotravuje, nenudí.. Triky famózní... Tento film se řadí do mé osobní TOP. Už aby Aronofsky, Cuarón, nebo někdo jim podobnej natočil 2061 a 3001 - Třetí a Poslední vesmírnou odyseu. ()

ed_wood 

všechny recenze uživatele

Ako samostatný film by to bolo veľmi príjemné sci-fi, lenže ako pokračovanie Kubrickovho eposu je to slabé, takmer neporovnateľné. Hyamsova odysea tesne nadväzuje na prvú časť, ktorú ste ale pokiaľ nemali možnosť vidieť (čo je veľká chyba), nevadí, pretože v úvode je obsah "jednotky" v kocke zhrnutý, a môžte si jednu hviezdičku kľudne pridať. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Byť 2010 režiséra Petera Hyamse nedosahuje takových kvalit jako jeho předchůdce, tak i přesto je zde nabíledni ocenit fakt, že snímek se vlastně nesnaží jít ve stopách Kubrickova počinu, nýbrž se ubírá svou vlastní. Tato poněkud "jednodušší" cesta, po níž k divákovi kráčí je opět rámována ikonickým soundtrackem, sympatickými hereckými výkony a na svou dobu přelomovou vizuální stránkou, což ze snímku 2010 činí velmi vydařené sci-fi, k němuž se budu vždy velmi rád vracet. Skvělá práce! PS: Česká stopa velmi potěšila! „All these worlds are yours, except Europa. Attempt no landing there. Use them together. Use them in peace.“ ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tohle NENÍ pokračování Kubrickovy filozoficko-alegorické 2001: Vesmírné odyssey. Tohle je filmové zpracování druhého dílu Clarkovy knižní série, která se mu zrodila v hlavě právě při realizaci filmové 2001čky. Tím pádem je 2010 nikoliv jinou ligou, ale především jiným sportem než 2001. Je to klasické, clarkovsky intelektuální a přímočaré sci-fi. A je vlastně velmi dobře zvládnuté, i když se v mnohém (zejména v designu) přiživuje na Kubrickovi. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Přes úpornou snahu se mi z hlavy nepodařilo na dvě hodiny vytěsnit povědomí o existenci Kubrickova meisterwerku, načež bylo obtížně snobsky neohrnovat noc nad „ne až o tolik lepšími“ triky, myšlenkovou plytkostí a častou doslovností (v závěru je dokonce vyřčena nejpravděpodobnější „funkce“ monolitu). Nicméně, obdivuji Hyamsovu tvrdohlavost a dobře si uvědomuji, že vzhledem ke svým možnostem natočil pozoruhodný film, který nejvíce trpí tématickou rozvětveností. Země žhne stále trvající (a ne již tak) studenou válkou, posádka složená z Američanů nehovořících rusky a Rusů hovořících anglicky řeší vzájemnou nevraživost, HALovy psychologické hry a řadu problémů rázu technického, případně metafyzického (Dave Bowman ještě neřekl své sbohem). Vzniklo stylově čisté, bohužel obsahově přeplácané sci-fi, jež postrádá „nadsmyslové“ scény dvatisícejedničky, ale zároveň elegantně krouží kolem svých hloupějších žánrových spřízněnců. Zajímavé je složení posádky (Helen Mirren jsem nepoznal vůbec, Jana Třísku okamžitě), zajímavá je i pointa, která vám rozžhaví mozkové závity obzvlášť při znalosti originálu (byl poslední záběr symbolem kompletně nového začátku?), cokoliv sebezajímavějšího ovšem nezvrátí fakt, že i kdyby třeba vznikla Třetí, Čtvrtá a Pátá, Vesmírná odysea bude navždy jenom jedna. 70% Zajímavé komentáře: tron, 902 10 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Jedna z postav se jmenuje Kirbuk - tedy Kubrick pozpátku. (Javert)
  • Natáčelo se ve státech USA – Nové Mexiko, Kalifornie a D.C. (Varan)
  • Při odpojování stanice Leonov od Discovery probíhá odpočet jak v angličtině (9..0), tak v ruštině (10..1), přičemž v kapitánka Tanya Kirbuk (Helen Mirren) při odpočtu vynechala číslovku 4. (Pavian)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama