Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller na motivy skutečných událostí se odehrává na maďarském venkově v šedesátých letech minulého století, kdy městečkem Martfü otřásla série brutálních vražd. Psychotický zabiják stále slídí po okolí a vraždí mladé ženy, zatímco nevinný muž je neprávem obviněn a odsouzen za zločiny, které nikdy nespáchal. Odhodlaný detektiv přijíždí na místo činu a brzy se stane případem posedlý, neboť je pod tlakem státního zástupce, který chce vidět pachatele viset. Lapeni v dusivém společenském, politickém a psychologickém prostředí socialistického Maďarska se brzy ocitneme zapleteni v pavučině složitého spiknutí a znepokojivého dramatu. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (64)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Maďaři a HBO nám připravili celkem zajímavý příběh o jednom ze svých masových vrahů. Film se navíc odehrává na přelomu padesátých až sedmdesátých let, takže se do vyšetřování protly i události z potlačení povstání v Maďarsku a následně se objeví i okupace ČSSR. Filmaři si dali se znázorněním doby celkem práci, vše vypadalo správně staře a dobově jen na těch autech bylo vidět, že se jedná o dnes opečovávané veterány, protože každé z nich včetně linkového autobusu se lesklo čistotou, novým nátěrem a z pochromovaných nárazníků šla záře jak ze stříbrných amerických autobusů linek Greyhound. A to je dosti v kontrastu se socialistickým způsobem údržby, čistoty a vůbec ... Herci ač neznámí hráli dobře, vrah vypadal až sympaticky... Mně mrzí dvě věci. Dlouhá stopáž a i kdyby tedy film měl trvat 2 hodiny, dost se vlekl. Ačkoliv se jednalo o dost hutné téma, film prostě postrádal napětí. Konec pak byl jak z rychlíku, takže spíše než dojmy z kvalitního thrilleru mám chuť ohodnotit spíše preciznost kulis a prostředí... Dávám tedy za 3 kousíčky bezpečnostního skla. * * * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Temný, drsný, historický thriller ako zo severu alebo od Finchera dokážu nakrútiť aj naši južní susedia. A my si môžeme zase povzdychnúť, prečo to nedokážeme aspoň z takej časti ako Maďari. Film mi okrem spomínaných inšpiračných zdrojov pripomínal aj kombináciu viacerých dielov Dobrodružstiev kriminalistiky, špeciálne diel o rekonštrukcii. Nie som si ale istý, či tá kritika politických a spoločenských pomerov nebola v takomto explicitnom zobrazení proste iba na detektívnu, a od druhej polovice krimi linku našróbovaná trochu nasilu. Ak by nám došla v závere po kratšom premýšľaní nad udalosťami, mala by väčšiu hodnotu. A záver chcel byť v tomto smere až tak drsne cool, až to nefungovalo skoro vôbec. Ale inak solídny komerčný thriller, kde tie dve hodiny utečú pomerne rýchlo. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"V této zemi žádní sérioví vrazi nebudou!"  Rád jsem se po čase podíval na kvalitní retro kriminálku, vracející se do minulých let poválečné / socialistické éry ve východním bloku. Jestli jsem měl chvílemi v první čtvrtině dojem vesměs tradičního počinu na téma pátrání po sériovém vrahovi, další vývoj filmu mi tento pocit naštěstí naboural. Neznám okolnosti skutečného případu, ale za výborný tah směrem k nejistotě až dočasné mystifikaci diváka považuji fakt, že vrah a nevinně odsouzený jsou si vzhledově a fyzicky nesmírně podobní a že se rovněž setkají v jedné scéně, po níž lze je plně od sebe odlíšit. Vůbec se mi líbilo postupné dávkování informací a odhalování četných záhad, nejasností a dalších náznaků, které v průběhu sledování vytvářely otazníky, napětí a další očekávání. Cosi hříšného vězí i na straně policie, jejíž vyšetřování přeci jen probíhá v politicky pohnuté době 50. let, a dalším hodně zajímavým motivem se stává krucinální otázka, nakolik lze za zločin pokládat i falešné přiznání k vraždě, umožňuje-li skutečnému vrahovi pobývat vraždit na svobodě dál. Film mi vedle atmosféry a hereckých výkonů připadal dostatečně na výši i po psychologické stránce, včetně komplexního vykreslení postavy vraha se záhadnou identitou, který se občas paradoxně stával až sympatickým, a více scén kolem vražd a jiného násilí se blíží i k horroru, byť sám bych asi tyhle žánry na první místa v hlavičce nedával. [80%] ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Téma pošuka, co baží po vagínách pokud možno mrtvých žen, určitě není nijak objevné. Ale je to natočeno solidně, má to spád a gradaci. A hlavně já mám trestuhodně málo nakoukáno z maďarské kinematografie, o to víc jsem si to užil. A mimochodem jsem se taky dozvěděl, že v Martfü je obrovská fabrika na boty, co jim tam založil Baťa. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Předně zaujme technická vytříbenost charakteristická pro větší západní produkce. Solidní je i temná atmosféra a našemu divákovi je blízké i prostředí maďarského socialistického venkova, protože to se od toho českého zase tolik nelišilo a neliší. Pak tu máme brutalitu bez příkras a poměrně velký prostor pro vraha, přičemž poslední mord se nebojí jít do detailů. A konečně poslední ingrediencí je samotná doba, která standardnímu vyšetřování moc nepřála. To všechno Sopsits společně s výbornými herci seskládal do působivého obrázku, který u nás můžeme jenom závidět. Tak si tak říkám, jestli nám po té polské nezačíná unikat i ta maďarská filmová tvorba. 85% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Film byl inspirován případem Pétera Kovácse, maďarského násilníka a sériového vraha, který řádil v 60. letech 20. století v okolí jižních osad Szolnok. (Homerking)
  • Škrtič z Martfű zaujal už při premiéře na varšavském festivalu a s 54 tisíci diváky se stal v roce 2016 třetím nejnavštěvovanějším maďarským titulem v kinech. V pochvalách se předháněli i kritici, kteří dílu letos přiřkli dvě ze svých výročních cen. Škrtič z Martfű byl k tomu v rámci Maďarského filmového týdne vyhlášen domácí filmovou akademií nejlepším maďarským hraným snímkem roku. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama