Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Humorný příběh z prostředí fotbalových fanoušků týmu Viktorie Žižkov a Slavia Praha byl kupodivu natočen ve stejném roce, kdy vyšla literární předloha autora Karla Poláčka. Na rozdíl od knihy, plného humoru, skrytých narážek a zobrazení tragikomičnosti maloměstského života, nebyl snímek podle dobových záznamů nijak úspěšný. Jestli je to tím, že byla v kinech silná konkurence nejrůznějších komedií, poněvadž se ve třicátých letech v podstatě, až na opravdu malinkaté výjimky, nic jiného netočilo, je při dnešním pohledu těžko posoudit. Každopádně film uzrál a jako takový záznam tehdejšího života naopak vyniká náramně. Vlastně to plně dává porovnat morálku lidí tehdy a nyní. V knize je dokonce i patrný podtext rasové a sociální segregace, čehož se filmoví tvůrci vymanili. Každopádně jako klasický film svými vtípky a různými skopičinami pobavit umí, i když celková atmosféra není úplně taková, jako v literární předloze. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Udělala jsem to obráceně a nejdříve jsem viděla jakési pokračování tohoto filmu, a to Načeradce, krále kibiců. Ač je lépe hodnocený právě film Muži v offsidu a pokus Machatého o komedii nebyl soudobou kritikou nijak nadšeně přijat, mně se více líbil jeho Načeradec. Postava je to svérázná a Haasem skvěle zahraná. Tady zdatně sekunduje např. Plachta. Co se týče takové Štěpničkové, nemůžu si pomoci, ale musím ji srovnávat s ženskými hvězdami první velikosti té doby, a ona z toho srovnání u mě nevychází moc nejlépe a není mi dvakrát sympatická. Hlášky tady také byly, předloha je literární klasika, bylo to vtipné, ale Načeradec měl lepší hlášky a byl pro mě celkově vtipnější. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Humor 30. rokov v českých klasických filmoch pôsobí dnes už trochu ťažkopádne a tak som sa obával, že ho budem musieť počúvať celú hodinu a pol. Našťastie sa tak nestalo a Muži v offsidu sa skôr zameriavajú na vzťahy a občas vyznievajú aj vážnejšie. Som rád, že som si nemusel vypočuť tú anekdotu o dvoch cestujúcich vo vlaku, ale ak sa tento fór zopakoval už tretí krát, začal byť značne otravný. Herci sú v poriadku, ale Jindřich Plachta mi predsa len pripadal vo svojej úlohe príliš naivný. Našťastie nie sme svedkami rečí o futbale od začiatku do konca, ako hovorím, je to film najmä o vzťahoch. Film z roku 1931 a povzdychnutie nad tým, že židia budú mať ťažký osud hovorí niečo o inteligencii a na komédiu pomerne veľkej vážnosti scenára. Škoda len toho humoru, ktorý dnes už proste nemôže fungovať tak, ako v tridsiatych rokoch. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, takže mohu jen konstatovat, že mě nijak nepřekvapuje informace, že šlo o velmi rychle spíchnutý film, který měl zaplnit volný čas v ateliérech. Kdo se nechal nalákat na Haase, byl jistě překvapený tím, jakou holoroli dostal. Jenže to byla vlastně jeho první větší role ve filmu...jako třicátník hrál ubrblaného padesátníka a aby toho nebylo málo, tak Fiala hrál syna stejně starému Plachtovi. Pár vtipných momentů se našlo, ale jinak to je celé nedopečené. Filmy pro pamětníky mám rád, ale tady se nostalgií nahlodat nenechám a k obecnému nadšení se přidat nemohu. Zajímavé je snad jen sledovat pozadí tehdejších fotbalových zápasů a zjištění, že fandismus se nijak zvlášť za těch skoro sto let nezměnil. ()

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Pestrá mozaika osudů rozdílných lidí, kteří mají jedno společné - fandí kopané. Pro mě určitě jeden z nejlepších filmů z fanouškovskou tématikou, co byl (nejen) u nás natočen.Skvěle zachycená atmosféra zápasového tranzu a šílenství, jejíž podstata zůstává. Až na to, že tehdy v kulisách první republiky byla návštěva utkání společenskou událostí a měla svou úroveň, což se dnes říct bohužel nedá.. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Ve filmu jsou použity dnes již vzácné snímky ze starého hřiště AC Sparta Praha, pohyblivého chodníku na Letnou a ze zábavního parku ve vršovickém Edenu. [Zdroj: filmovyprehled.cz] (SONY_)
  • Výsledok zápasu Slávia-Žižkov bol 2:1. Takýto výsledok sa medzi týmito klubmi zrodil v lige iba raz, ale až v sezóne 2008-2009, keď Slávia Praha porazila doma Viktoriu Žižkov týmto pomerom. (Raccoon.city)
  • Vo filmovej adaptácii sa vôbec neobjavuje medzinárodný zápas Československa s Maďarskom, ktorý v románe na krátku chvíľu zjednocuje aj najzarputilejších prívržencov odlišných futbalových klubov, je vo filmovej adaptácii zmenený na zápas Sparty a Slavie. V roku 1931 nebola vlastenecká téma aktuálna, a tak aj ďalšie silná vlastenecké odkazy prevážili iné prvky. [Zdroj] (Raccoon.city)

Reklama

Reklama