Reklama

Reklama

Soumrak dne

  • USA The Remains of the Day (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sloužili svým pánům lépe než sami sobě. Anthony HopkinsEmma Thompsonová v hlavních rolích nenaplněného milostného příběhu... Celý svůj život zasvětil svému povolání. V něm, v jistotě a bezpečnosti tradice, nacházel smysl své existence. Svou malou armádu služebných dokázal ovládat stejně mistrně, jako své pocity a svou tvář. Vždy dokonalý, perfektní, bezchybný majordomus pan Stevens, nejtypičtější představitel typicky anglického fenoménu loajality a služebnosti, dokonale zvládnuté profese, které padá za oběť soukromí i individualita. A přece i v jeho životě nastaly chvíle, kdy se tento neměnný řád zdál být ohrožen. To bylo tehdy, když na Darlington Hall přišla jako nová hospodyně slečna Kentonová. I pro ni byla až dosud služba alfou a omegou její existence. Na rozdíl od pana Stevense jí však v hrudi tlouklo srdce, toužící po lásce... Snímek režiséra Ivoryho a jeho stálých spolupracovníků (scenáristka Ruth Prawer Jhabvalaová, producent Ismail Merchant, kameraman Tony Pierce-Roberts, skladatel Richard Robbins) je – podobně jako Pokoj s vyhlídkou či Howards End – opět dokonalou sociálně-psychologickou dobovou studií. Jeho předlohou se stal román Kazua Ishigura, Japonce žijícího od r. 1960 v Anglii, působivý obraz dnes již zaniklého světa anglických šlechtických sídel. Odehrává se ve dvou časových rovinách: jednak ve druhé polovině padesátých let, jednak – a zejména – před druhou světovou válkou, v rozsáhlých retrospektivách, mapujících kromě osobního života obou protagonistů i naivní snahy jejich pána, lorda Darlingtona, o politiku appeasementu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (263)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ruth Prawer Jhabvala .. Komorní komornická odysea. Dokonalý Anthony Hopkins v roli škrobeného a profesně tak upjatého komorníka na venkovském anglickém sídle, který ač má velký přehled v dění kolem sebe, jakoby až nechtěně přehlížel to nejdůležitější.. 90%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď som sa zadívala na trpké tváre hlavných postáv, pochopila som, že Emma Thompson a Anthony Hopkins skrz krehké gestá, zahanbenú mimiku a jemné pohyby, predvádzajú skutočné herecké umenie, ktoré sa na plátne len tak nevidí a ktorému ľahko podľahnúť. Ivory vsadil na poetickú atmosféru staroanglického panstva, komornú hudbu a dokonalé herecké výkony hlavných postáv. Bola som tak uchvátená týmito parametrami, že mi skoro vôbec nevadil pomerne plytký príbeh, pretože spomínané aspekty tento nedostatok stopercentne kompenzujú. Súmrak dňa sa pomaly rozlieva v mojich myšlienkach a jednotlivé scény (záverečný bolestný dotyk rúk či Thompsonovej plač) sa do mňa hlboko zaryli. Ivory exceluje, no najmä vďaka hercom ostáva táto snímka nezabudnuteľná. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

I když se emocím Hopkinsův hlavní představitel snaží bránit všemi prostředky - jeho největším "prohřeškem" je tak stručné zaklení při rozbití lahve s vínem - je film nesmírně citlivý, britsky ponurý, ale ne depresivní, a nanejvýš pohlcující. Herecky i režijně prakticky bezchybné, z hlediska narativního mi chybělo nějaké vyvrcholení, silná scéna, která by se nesmazatelně zapsala do paměti. I přesto však zážitek. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Žádná křestní jména, vyžaduje komorník Anthony Hopkins... Svůj život i lásku podřídili službě druhým. Tohle místo tepe historií. Rozlehlé kamenné sídlo nevystupuje ze svých konzervativních tradic, vítá vzácné hosty, pořádá mezinárodní konference, které můžou změnit dění v Evropě. A uprostřed toho všeho je věčný komorník Hopkins, pokorný, zdvořilý a precizní muž, který oddaně slouží svým pánům. A i když mu v jedné z mnoha místností uzavřeného světa Darlington Hallu umírá otec, on je prostě ve službě. Tam smítko, tam bláto na podlaze, tam nedbale zastřižený trávník, tam zbytečně svítící světlo. Ani schopná služebná Emma Thompson nedokáže za léta společné práce proniknout do krunýře rezervovaného (a logicky velmi osamělého) muže, který své zaměstnání bere jako poslání. Nechce ztratit přehled, vždy se musí ovládnout. Pán i jeho hosté mají vždycky pravdu. Pokud si divák na zvolenou formu zvykne, bude ho tohle precizní britské cvičení bavit. I když se toho vlastně příliš nestane. Máme tu plno skrytých významů a silných momentů. Do toho skvělou kameru a výpravu, sebevědomou režii, a především dvě herecká sóla. Krásná (ale ne po hollywoodsku) Thompson hraje soucitnou služebnou výborně, ze škrtivé košile Hopkinse sice vyváže jen nepatrně, ale společně posílají tuhle starou anglickou školu k solidním čtyřem hvězdám. Samotný Hopkins předvádí další suverénní výkon, zdánlivě s minimálním úsilím, ale opak je pravdou. Jeho herectví jsem přišel na chuť až po dlouhých letech, ale je opravdu radost ho sledovat. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dovolím si tvrdit, že majordomus Stevens je Anthonyho životní rolí. Hannibal vzniknul jako vedlejší figurka a postupně dostával ve filmech větší a větší prostor, ale je to milimetrově přesný, pečlivý ryzí profesionál Stevens, kterému budete zobat z ruky. Co by tak člověk dal za to, kdyby mu to se slečnou Kentovou někdy vyšlo. 85% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Navzdory tomu, že se jedná o romantický snímek, tak se ve filmu neobjeví jediná romantická scéna. První a poslední pokus slečny Kentonové (Emma Thompson) o sblížení byl majordomem (Anthony Hopkins) rázně odmítnut. (chelseaman22)
  • Ve snímku se nový americký majitel panství v Darlingtonu jmenuje pan Lewis (Christopher Reeve), avšak v knižní předloze se jmenuje pan Farraday. (chelseaman22)

Reklama

Reklama