Reklama

Reklama

Nebeská stvoření

  • Nový Zéland Heavenly Creatures (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film byl inspirován skutečnou událostí, ke které došlo na Novém Zélandu v padesátých letech 20.st.: dvě dívky zavraždily matku jedné z nich. Jackson s Walshovou se detailně zabývali okolnostmi případu a snažili se být věrní skutečnosti - jenže to v případě tohoto filmu znamená něco jiného než obvykle. Tou skutečností, kterou film nabízí, není objektivní pohled vycházející z policejních záznamů, ale pohled jedné z dívek, která si vedla podrobný deník. Film vznikl především na základě tohoto deníku, a tak nabízí svět viděný očima šestnáctileté Pauline Parkerové, vražedkyně vlastní matky. Díky tomu jsou součástí filmu i scény čtvrtého světa, výplodu jejich fantazie, do kterého unikají před nudným a otravným světem všedních spolužaček a nápadníků, prudících učitelek a zrazujících a nechápajících rodičů. Jak Jackson prohlašuje v jednom rozhovoru, právě nespoutaná fantazie dívek ho nejvíc zajímala a vyvolávala v něm pocit sympatií a spřízněnosti. Schopnost vizualizovat tento čtvrtý svět v BOŽSKÝCH STVOŘENÍCH byla tak jakousi malou zkouškou na Tolkiena a naznačuje jeho zájem o vysněné, fantazijní světy, který uplatnil u PÁNA PRSTENŮ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nebeská stvoření jsou skutečným potěšením. Především hereckým a vizuálním. Ačkoliv jsem očekávala zážitek poněkud jiný, ani toto provedení mě nezklamalo. Spíše než psychologickým snímkem, se mi zdál být více něco jako experimentálním fantasy. Kate Winslet a Melanie Lynskey dokonale excelují, zvláště jejich "intimnější" scény stojí za pozornost a pohladí oko i duši. Skvěle zvolená kamera dodává filmu ten správný "pokřivený" šmrnc. Již zde měl Peter Jackson svůj výrazný styl. Něco mezi bizarností, šíleností, humorem a dramatem. Ten dokázal zhruba po deseti letech filmařského zrání dokonale vybrousit a vypustil do světa jednu z nejdokonalejších a nepřekonatelných filmových trilogií, a jeden z naprosto nejfantastičtěji zpracovaných filmů vůbec. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Filmový debut Kate Winslet, a jej bravúrny herecký výkon. BRAVO! Rola psychopatickej neurotičky ju úspešne zaradila do blázinca zvaného filmový priemysel. Bohužiaľ, totéž sa nedá povedať o jej rovnako debutujúcej hereckej partnerke, ktorej herecký výkon sa mi zdal nedostatočne uveriteľný. V jej očiach a z celkovej mimiky tváre sa nedalo stopercentne odčítať, ako veľmi nenávidí svoju matku. Myslím si, že keď už niekto nenávidí z hĺbky duše, nesmie ukázať slzy, ale musí jednať bez chrbtovej kosti! "Asi mi začína hrabat. Kdepak, Jeana. To ostatní jsou cvoci." ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Byl jsem otřesen otřesem. Ne z toho, že by byl tento snímek nějak špatný nebo naopak výborný. Ale z toho jak moc mi nesedl. Fantaskní roviny byly neuvěřitelně půvabné a Nový Zéland nádherný ale po první svižné hodině přišel náraz a hlavně nepříjemný pocit z hlavní hrdinky. Její stupňující se nenávist k vlastní matce byla hodně násilná a díky závěrečným dvaceti minutám toto dílko už nechci nikdy vidět. Raději zavřu oči, otevřu svou mysl a vydám se zpět do snově půvabnější Terabithie než na Nový Zéland v Nebeských stvořeních.6/10 ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Biografický film o skutečném případě matkovraždy - člověka hned napadá celá řada klišé, která se na takový žánr mohou navázat. Úplně to vidím - matka a dcera na sebe ve snaze o oscarový výkon křičí až se jim napínají žíly na krku a do toho hraje sentimentální smyčcová hudba. Ale Peter Jackson naprosto překvapí tím, jak se mu podařilo zcela suverénně podobným šablonám vyhnout a příběh převyprávět lehce, nepietně, přitom ale se zdrcující katarzí. Ze všeho nejvíc se režisér soustředí na pochopení společného světa dvou dívek, velmi zajímavě rozehrává jejich fantazie a tím se vyhýbá přílišnému realismu, který by už tak strašnému tématu mohl jedině ublížit. O tom, co jsou Nebeská stvoření za film, podle mě dobře vypovídá to, že ihned po skončení jsem mu dal čtyři hvězdičky, ale asi za čtyři dny jsem musel změnit na pět. Je to takový ten zdánlivě nenápadný snímek, co je ale plný otázek a podmanivé atmosféry, takže ho jen tak nedostanete z hlavy... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv už na začátku je jasně řečeno, že to celé dopadne tragicky, tak díky Jacksonově režii na to člověk úplně zapomene. Užíval jsem si nádherný vizuální, sem tam úsměvný, příběh dvou dospívajících dívek, které se přirozeně bouří proti svým rodičům, milují své idoly a vytvářejí si vlastní snový svět, který je podán naprosto výtečně. Já s nimi vlastně celou dobu sympatizoval, kroutil hlavou nad úzkoprsostí rodičů a chápavě pokyvoval nad jejich postojem. Když pak už přituhovalo, tak mě začalo, i přes stále poněkud odlehčený tón, mrazit a na samotném konci už jsem měl regulérní husí kůži. K vynikající režii pak přispěly Melanie Lynskey, jejíž Paula byla zatraceně důvěryhodná a pochopitelně devatenáctiletá Kate, která byla neskutečná už ve své první filmové roli. 95% ()

Galerie (115)

Zajímavosti (27)

  • Protože okolnosti vraždy byly v době natáčení stále v popředí zájmu novozélandské veřejnosti, Peter Jackson se rozhodl raději zaměřit na samotný vztah dívek. Kromě studování deníku Pauline Parker (Melanie Lynskey) vyhlásil pátrání po každém, kdo dívky znal a mohl mu poskytnout další informace. (HellFire)
  • Obě dívky byly shledány vinnými z vraždy, ale vzhledem ke svému věku nemohly být odsouzeny k trestu smrti. Každá z dívek tak nakonec strávila 5 let ve vězení. (HellFire)
  • Jednou z nejdiskutovanějších okolností tohoto případu je, zda dívky ve skutečnosti měly sexuální vztah. Pauline to ve svém deníku potvrzuje, zatímco Juliet Hulme (která si později změnila jméno na Anne Perry) trvá na opaku. Peter Jackson představitelkám hlavních rolí přikázal, aby se během milostných scén chovaly jako nejlepší kamarádky, které si hrají na své oblíbené smyšlené postavy. (HellFire)

Reklama

Reklama