Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 3

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (2 000)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Pán prstenů je asi mým nejoblíbenějším filmem ze všech a neomrzí ani po několikátém shlédnutí. Je to naprosto bezchybné dílo a vůbec filmu neuškodí, že efekty již mnohdy nejsou nejlepší. Mám rád všechny tři filmy zhruba stejně a tvoří spolu dokonalý celek. Návrat krále jsem však symbolicky přidal do své Top desítky nejlepších filmů, jako ten nejpovedenější z trilogie. PS: také asi jediný důvod proč jsem zvolil Petera Jacksona jako svého oblíbeného režiséra, ale zaslouženě. normální verze=90% prodloužená=100% ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film plný krásných obrázků, úžasných scén, výborných herců (a dost zajímavých postav), nicméně dějově je poněkud chudší. Skupinka lidí a tvorů prostě jde někam za určitým cílem a na cestě musí překonávat mnohé překážky - na tři hodiny trochu málo. Ale ztvárnění je prvotřídní, navíc to co složil Howard Shore je samo o sobě mistrovské dílo. Například přechod přes most Khazad Dum je díky spojení hudby a obrazu až "fyzický zážitek". ()

Reklama

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Sedmdesát let se tvrdilo, že zfilmovat Pána prstenů není možné. Pak přišel Peter Jackson. Jednoznačně oscarová záležitost, nepochopitelně obraná Čistou duší. Udělením sošky Návratu krále si Akademie sice napravila reputaci, ale ten je oproti Společenstvu Prstenu neskonale horší. Závěrečné napadení Froda Boromirem přes bitvu se skřety až po rozdělení Společenstva řadím mezi jednu z nejlepších sekvencí v kinematografii. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, co k tomu mám ještě říct? Bylo tu už mnoho pochvalného řečeno a já se nechci opakovat. Snad jen musím říct, že podle mě je tento film lepší než knížka (ano, teď mě asi bude chtít hodně uživatelů ukamenovat, ale mě nezajímají popisy krajiny na 2 stránky, je to strašně nezáživné a k tomu se začnu strácet v ději-a to by se němělo stávat). Jinak skvělý film s velice vhodně zvolenou a okouzlující hudbou (Enya je myslím přesně ta pravá) a nezbývá mi než hodnotit 5*. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, úžasná ukázka poctivé adaptace knižní předlohy, z níž bylo vypouštěno, přesto zůstává plnohodnotným filmem. HODNOCENÍ SE: V rámci maratonu jsem si dal všechny tři díly Pána prstenů, v rozšířených verzích (dohromady 698 minut materiálu) na jeden zátah. Po 9 letech od shlédnutí původní verze v kině jsem tak měl konečně možnost porovnat nejenom rozdíly oproti kinoverzi, ale také celkovou komplexnost díla jako jednoho skoro 12 hodinového celku. Společenstvo prstenu je úžasné tím, jak ve svých rozšířených nebo přidaných scénách rozvíjí svět Středozemě. Dozvíme se o Hobitech, mnohem více prostoru dostane Lorien... Velmi mnoho prostoru dostane psychologie postav, ovlivňující to, proč se posléze Frodo chová ke Glumovi tak, jak se k němu chová. Gandalf vynikne jako postava zarputilá, avšak ještě slabá, nerozhodná a chybující... A nakonec, je fascinující, jakým způsobem byli střihači kinoverze schopni vyhodit prakticky celou scénu, kromě začátku a konce a přitom je navázat tak, že výsledek dával absolutní smysl. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (416)

  • Ako dieťa si John Rhys-Davies (Gimli) odsekol špičku prsta pri nehode na poli a tak nosil špeciálnu protézu. Počas natáčania sa rozhodol vystreliť si z režiséra Petera Jacksona - odrezal si špičku protézy, naplnil ju falošnou krvou a prišiel za Jacksonom so slovami: "Boss, I had an accident." (prekl. - Šéfe, mal som nehodu). (Ingtar2)
  • Stavba Hobitína začala dva roky před startem natáčení. (Pepinec)
  • Na zmenšení herců hrajících hobity nebyly použity žádné animační triky. Byla využita perspektiva, kdy hobiti byli dál od kamery než ostatní herci. (Danny F.)

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama