Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (219)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Entebbe je záživné jako jakákoliv přednáška na srazu daňových poradců. Je to jedna velká nuda s perfektním hereckým obsazením, které však vyjde dokonale nazmar. Doufal jsem doufal, že všichni zúčastnění brzy zemřou bolestivou smrtí a mé přání se splnilo. Alespoň že tak. 15% Celosvětový příjem k 30. 12. 2018: $8,685,101 ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu pozoruhodná rekonstrukce nabízející i pár pohledů do zákulisí a snažící se do značné míry o nezaujatou interpretaci myšlenek a činů všech zúčastněných, na druhou stranu s ohledem na sílu tématu prekvapivě docela emočně sterilní odvyprávění, a to včetně podání finální akce zvláštně prostříhané se scénami z uměleckého ranku. 65 % ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,326,885 Tržby Celosvetovo $8,654,768▐ José Padilha akosi zaspal na vavrínoch, snaží sa tam nacpať umeleckú avangardu s dejovými skokmi na pódium divadla, ktorá tu moc nepasuje, dejové linky všelijaké len nie pútavé, rovnako tak postavy nestrhnú. /50%/ ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Entebbe rozhodně není tak špatné, jak by napovídalo průměrné 5.5 hodnocení na IMDb. Řemeslně je zvládnuté dobře. Nicméně z herců/ postav dostávají nejvíce prostoru němečtí teroristé (Brühl, Pike), pak zbude trocha času na izraelské politiky a tím to skoro končí. Kromě inženýra z letadla nedostane žádný z unesených více prostoru, stejně tak se skoro nic nedozvíme o dalších únoscích nebo těch, kdo to celé plánovali. Takže těžko tam k někomu budovat sympatie. Vzhledem k tomu mi stopáž přišla delší, nebo mi naopak chybělo větší gradování postupně během filmu. Konec samotný je zvládnutý dobře a prostřihy na tanec zážitek umocňují. Když se ještě vrátím k izraelským politikům a rozhovorům Rabin - Peres, Peres se ve svých odhadech několikrát mýlil, přesto to zde není dále rozebíráno. 70 % ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Když jsem poprvé o Operaci Entebbe slyšel, začal jsem se vlastně celkem těšit. Trailer mě bavil, v hlavních rolích jsou herci kteří sice nemají tolik čuch na filmy ale jsou kvalitní tedy Daniel Brühl a Rosamund Pike a začal jsem doufat, že dostanu další povedený film z ranku Arga či Kapitána Philipse. Operace Entebbe nakonec je fajn film ale nedosahuje kvalit Arga či Kapitána Philipse a především to nejde označit jinak než fajn. Režíroval José Padilha, tedy ten brazilský rodák který před 4 roky natočil dost dobrého Robocopa a před 3 roky pomohl k vzniku nejlepšího seriálu posledních let Narcos. A právě díky Narcos jsem si myslel, že Padilha tuhle látku utáhne. Přijde mi však, že Padilha jaksi nevěděl jaký film vlastně natočit. Nefunguje to jako akční thriller ani ne úplně jako politické drama. Začátek je vlastně ještě perfektní protože to jak z ničeho nic začne být v letadla ruch a vše se rozjede je perfektní. Jakmile však letadlo přistane v Entebbe film trošku až bolestivě zbrzdí. A do průměru to v podstatě dobojuje až závěrečná akční scéna která je prostříhaná společně s hudební scénou. To, že ale hned po konci filmu přibylo další baletní vystoupení jsem jaksi nepobral. Celkově mě vlastně celou dobu přišla ta zápletka s tanečně nadanou přítelkyní jednoho anonymního vojáka navíc ale ta závěrečná akční scéna mě donutila jí vzít v prospěch. Jestli však něco na Entebbe opravdu pochválit tak je to reflektování současnosti. I přesto, že Entebbe vysvětluje události které se stali v roce 1976 tedy už 42 let nazpátek dost funguje v současné napjaté situaci. Ten film by vlastně měli vidět všichni kteří se bojí jakékoliv situace kolem Islámského státu. A minimálně za to filmu palec nahoru! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premiéra proběhla 19. února 2018 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Izraelci vycházeli ze staré informace, že diktátorský vůdce Ugandy Idi Amin (Nonso Anozie) používá černý Mercedes. Tak tomu skutečně bylo, ale nedlouho před akcí začal používat Mercedes bílý. Oné noci proto byli dva místní vojáci překvapeni, že se k nim blíží černé auto a chtěli ho zastavit. To vedlo k přestřelce, která stála ugandské strážné život a izraelce zase prvek překvapení. Nebýt jejich svižné reakce a rychlého útoku na budovu, mohla akce snadno skončit fiaskem. (Cocacolix)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama