Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (221)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

S teroristy se nevyjednává. 1)  Český dabing (nebo to tak je i v originále?) ze začátku mazal rozdíly mezi mluvou - hebrejsky, německy, anglicky, francouzsky - все ровно. Později najednou všichni začali mluvit přirozemě. Nedošlo mi, proč._____ 2)  Skutečné rozpaky ve mně vzbudily samy o sobě výborné taneční vložky, které jen odváděly pozornost a snižovaly tempo._____ 3)  Rovněž závěrečné osvobození rukojmích bych čekal detailněji zpracované a přehlednější. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Letoun mířil do Paříže, ovšem během mezipřistání v Athénách po přistoupení dvou Palestinců a manželského páru změnil trasu a přistál v ugandském Entebbe. Radikální čtveřice totiž nechtěla poznávat krásy Eiffelovy věže, ale cestující držela v opuštěném hangáru a požadovala propuštění odsouzených palestinských teroristů. Izraelská vláda měla ale toho času jiný názor. Známá to událost.. Zapáchá to možná lehce agitkou, tvůrci se nicméně snaží postavy polidštit a hledat důvody k jejich krokům. Výsledek ale nestrhne. Únosci Daniel Brühl nebo Rosamund Pike přitom hrají skvěle, jsou plní pochybností, chybují, dumají, skvělé momenty má i mistr vedlejších rolí Eddie Marsan. Strhne i metaforický závěr, sestříhaný mezi útok elitní jednotky a živelný tanec za energetického bubnování na židovskou skladbu Echad Mi Yodea, ač je mi jasné, že zdaleka nesedl každému. Zbytek je ovšem utahaný, bez nápadu a bez šťávy, takže na čtyři hvězdy jít prostě nechci. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jsem zklamanej. Padilhu jsem si oblíbil díky Tropa de Elite, která měla atmosféru, dynamiku, ostrou akci a hodně vyhrocený pohled na to, co je morální. Tady chybí skoro všechno. Přitom ta událost a cela operace je skoro vším neuvěřitelně zajímavá a dalo se na ni fakt vyřádit. Místo toho jsem dostal děsně dlouhou nudu (s dobrou kamerou, to zase jako jo). Z filmu funguje dobře a dynamicky v podstatě jenom prvních deset a posledních cca 30 minut. V samotné akci je vidět, že Padilha tyhle věci točit umí (i když střihy s divadlem mj lezly na nervy), takže o to víc je to škoda. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Len by som chcela pripomenúť, čo písal v jednej zo svojich kníh nedávno zosnulý izraelský spisovateľ Amos Oz: "Takmer všetky konflikty na svete sa dajú charakterizovať ako súboj dobra a zla. Je jasné, kto sú tí dobrí a kto sú tí zlí. Súboj Izraelcov a Palestínčanov je však súbojom dobra a dobra, kde nebojujú tí správni chlapci s tými zlými chlapcami, ale kde bojujú správni so správnymi." Tak si vyberte. Ale to je vlastne nemožné. Taký Radek99 to vo svojom komentári vidí inak a presne jemu boli predošlé vety určené. Odhliadnuc od filozofickej roviny, film je pútavý, dynamický a jeho ozdobou sú herecké výkony. Prestrihávanie na tanečný súbor je efektné a režisér veľmi dobre vedel, čo robí. Za mňa veľmi dobre, pozriem si to pokojne aj viackrát. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět tak nejúspěšnější protiteroristický zásah v dějinách je pro filmaře pořád vděčné téma. Nevím kolik zde hodnotících vidělo předchozí verze. Toto je totiž již čtvrté zpracování této události a i když nemůžu mluvit o nějakým průseru, tak tomu kdo se o tuto problematiku zajímá bych spíš doporučil starší verze Operace blesk a Operace Entebbe. Tohle je dost zkratkovité. Vzhledem k stopáži to mohla být strhující jízda, ale je tu zbytečně moc nepodstatných scén na úkor těch důležitých. Každopádně kvalitní filmařina to nepopírám a ty slabší 4* bych dal, ale hvězdu dolů sráží nezvládnuté a odfláknuté finále. No a prostříhávat finální přestřelku záběry na tanečnici která nezvládá své kreace a padá na hubu opravdu nebyl šťastný nápad.65% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Velení akce se u cesty zpátky obávalo leteckého útoku na bezbranná transportní letadla C-130 Hercules. Z tohoto důvodu část vojáků zneškodnila 11 ugandských letounů typu Mig-17 a Mig-21, které byly na letišti přítomné. Tímto krokem prakticky zničili veškeré bojové letouny, které Uganda měla. (Cocacolix)
  • Ve filmu je smrt Yonatana Netanyahua (Angel Bonanni) uvedena mnohem dříve než ve verzi událostí rodiny Netanyahu. (griph)
  • Teroristé unesli stroj Air France Airbus A-300 pilotovaný kapitánem Michelem Bacosem. Na rozdíl od filmu zůstala celá posádka s rukojmím spontánně, aniž by kapitán musel někoho přesvědčovat. (Robbi)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama