Reklama

Reklama

Bitva o Moskvu

  • Rusko Dvadcať vosem panfilovcev (více)
Trailer

Děj filmu se odehrává na podzim roku 1941. Německé jednotky dělily od Moskvy už jen necelé dvě hodiny jízdy po hlavné silnici. Blízko ní operuje 316. střelecká divize, které velí generál I.V. Panfilov. Jeho jednotka ho natolik respektuje, že svůj bojový útvar pojmenovali Panfilovská divize a sami vojáci se hrdě nazývali Panfilovci... Ve vojenských novinách Červená hvězda, oficiálním tisku sovětského ministerstva obrany, se objeví zpráva reportéra Vasilije Korotejeva o neuvěřitelném hrdinském působení vojáků Rudé armády. Je to příběh Panifilovovy dvacetosmičky - skupiny dvaceti osmi vojáků 316. střelecké divize pod velením generála Ivana Panfilova, která sama a s nedostatečnou výzbrojí zastavila postup kolony 54 německých tanků těsně před Moskvou a zdržela postup nepřátelské 11. pancéřové divize až na několik dní. I když byly Panfilovci vyzbrojeni jen běžnými puškami Mosin-Nagant a kulomety DP a PM-M1910, které jsou proti tankům neúčinné, nebo měli k dispozici pouze staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačující síly a průraznosti proti pancéři německých tanků, sovětští vojáci bojovali neúnavně a vzdorně, s neobvyklou statečností a neochvějným odhodláním chránit Moskvu a svou vlast. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Ať už smyšlený příběh nebo ne, každý kdo se o druhou světovou zajímá ví, že ruský voják byl ochotný za vlast život položit, lehat pod pásy tanků či se vrhat proti kulometům. Takže nahlíženo touto optikou, je to vcelku reálný válečný film, zobrazující jak to na frontě v určité fázi války mohlo vypadat. Začátek je takovej nemastnej neslanej, ale jakmile se zalehne do zákopů a spustí se dělostřelecká palba začíná pravá válečná vřava, která je natočená hodně dobře a záživně. Že se Němec občas chová naivně se dá odpustit. Kdo k tomu přistoupí jako k válečnému filmu bez nějakých předsudků a řešení co je pravda a co lež bude spokojen. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Snímek zachycuje troufám si tvrdit celkem realisticky první dny boje o Moskvu. Kdy Němci poslali to nejlepší co měli, pod taktovkou bleskové války a překvapeným Rusům zbyla jenom polní lopatka a zápalná láhev na tanky a jejich odvaha. Nic jiného neměli. Přesto se snímku podařilo zachytit dobrou atmosféru i napětí a udržet jej na reálné vlně. Aníž by se z nich museli nutně dělat superhrdinové, jako jsme na to už zvyklí z americké produkce, např. Železné srdce, kdy jeden nepojízdný tank, téměř přemůže elitní divizi Němců…Tady sledujeme normální emoce, strach, ale i pýchu nad národem, kde nejsou zbytečný politický kulisy. ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

V prvej tretine problém s tempom a dialógy trochu šuštia papierom ale akonáhle sa zjaví prvý panzer už sa to mele v grádoch nevídaných a na to aká to je legenda to používa plot armor veľmi striedmo.Je úplne jedno, či je ten príbeh vymyslený ako propaganda na posilnenie bojového ducha v ´41 alebo či sa to naozaj stalo; tento film je poctou obyčajným ľuďom mnohých národností z celého ZSSR, ktorí dokázali zastaviť nacistickú mašinu smrti. A to je to, čo sa počíta. 9/10 P.S. čo za kokotka je Shetland ? Asi poník, húpací. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Povedený válečný snímek, na čemž nic nemění ani fakt, že je nejspíše založený na vymyšlené legendě o jednom veliteli a několika hrdinských vojácích, kteří ubránili pozice před Moskvou proti německému tankovému praporu, jelikož lehce přehnaný je každý druhý válečný film a nevidím důvod, proč bych to měl zrovna Rusům vyčítat. Nejedná se o dokumentární film, propagandu bych v něm také nehledal, je to jednoduše klasický válečný blockbuster plný bojových scén, hrdinských činů a hloupých dialogů, po kterém ani nebudete vědět, jestli se tamten jmenoval Ivan nebo Sergej. Na druhou stranu to má skvělé tempo, slušnou atmosféru, prvotřídní efekty a pokud k tomu nebudete přistupovat jako k lekci z dějepisu, tak si ten film nejspíše velmi užijete. Moje hodnocení 65%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TAKOVÁ JE SITUACE, BRATŘI. NEMÁME NA VÝBĚR. I KDYŽ MÁME ZDÁNLIVĚ NEKONEČNOU VLAST, A JSME PŘIPRAVENI PRO NI ZEMŘÍT, NENÍ KAM USTOUPIT…“ /// Gerojskej film plnej války a nadpozemskejch schopností bít se za vlast. Žádný kreténský CGI jako u Bitvy o Sevastopol. Po šesti letech se Rusákům opět povedlo přivýst válku do mýho vobejváku. Bacha na úvodní půlhodinku - místo posměšnejch poznámek nad hrdinskejma kydama, je třeba si uvědomit, že pro svět to byla 2. světová válka, ale pro Rusy velká vlastenecká… (taky míra nacionalismu je u nich někde jinde než u nás. Nemluvě o hrdosti na veterány a oběti VV). Pak následuje 75 minut válečný rozkoše, kterou si umím užít. Nechcu se tak šťourat v tom, jestli je to legenda pravdivá nebo ne. Na to (bez prominutí!) sere pes. Ať se propagandisti, historici i nacionalisti ujebou k smrti. Je to válečnej film a našinec do toho nemusí tahat politiku. (Navíc propaganda vypadá fakt jinak!). (Jo, a já tam žádnou půlhodinovou tmu neměl… jen čtvrthodinový závěrečný titulky – vono totiž vyjmenovat všech 35086 dárců…(hovno orgánů – peněz!) chvilku trvá.) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rád mrknu na film vo frajerech, co maj svůj park. 2.) Nechápu rozdíl mezi zemí a vlastí. 3.) Thx za titule „audit.cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ * ()

Galerie (328)

Zajímavosti (11)

  • Režisér filmu Andrey Shalopa dostal vyznamenání za věrnost historické pravdě od Ruské vojenské historické společnosti (RVIO). (Kaufman)
  • Snímek vznikal tři roky a kromě státu ho financovaly i tisíce obyčejných Rusů prostřednictvím crowdfundingu. Film oživil debatu o překrucování historie a roli Velké vlastenecké války v ruské národní identitě. (Kaufman)
  • V roce 1947 probíhal proces za velezradu s jedním domnělým hrdinou, později byli nalezeni další tři „padlí hrdinové“. 28 panfilovců je mýtus z 2. světové války. (liebgott)

Reklama

Reklama