Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (607)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Šahni na holuby a si mŕtvy muž ..." No,konečne...Režisér nezávislých snímkov Jim Jarmusch si dovolil natočiť slušný komerčný film (o tenkej deliacej čiare medzi komerčným a nekomerčným filmom som už písal) s pozoruhodnou komornou atmosférou a originálnym nápadom. Film je niekoľko krát prerušený citátmi o pravidlách samurajskej cesty. Mlčanlivý F.Whitaker bol veľmi dobrou voľbou, napriek svojej miernej nadváhe v akčných scénach pôsobí svižným dojmom. Príbeh o nájomnom vrahovi nie je ničím novým, ale od iných sa odlišuje slušnou atmosférou,dobrou charakteristikou všetkých zúčastnených, vrátane celkom vtipných rapujúcich gangstrov a hlavne trošku netradičná, ale účinná hiphopová a rapová hudba od RZA. Už dosť dlho som si prial, aby to už konečne vyšlo na dvd. Trvalo to, ale mám radosť.90%. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Naprosto neplánovaný a nečekaný, zato ohromný zážitek. Forest Whitaker v roli nájemného vraha, který ztratí svůj přezíravý klid v momentě, kdy mu jsou vyvražděni jeho přátelé - holoubci. Žádné tradiční akční scény, ale jemná nenásilná režie nás provede kolem zmrzlináře s jeho francouzskou upovídaností, zvědavé holčičky v parku, čtení z "Hagakure" před každým dalším činem ..... Moc, moc pěkný film. ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

"Každé ráno by měl člověk vzdávat úctu nejprve svému pánovi a rodičům, a pak svým ochranným patronům a buddhům. Když u něj bude pán stát na prvním místě, rodiče budou rádi a bohové a buddhové mu to jenom schválí. Samuraj totiž nemyslí na nikoho jiného než na svého pána. Pakliže ve svém nitru dospěje k tomuto předsevzetí, nikdy na osobu pána nezapomene a ani na moment jej neopustí. A stejně jako muž v prvé řadě myslí na svého pána, u ženy stojí na prvním místě její manžel." HAGAKURE - Moudrost samuraje z kraje Saga (Cunetomo Jamamoto) ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Ghost dog je často překvapivě vtipnou černou komedií. Taky jde ale o pomalejší gangsterku, v níž se vyskytuje obskurní postava černoského zabijáka, který má své vlastní pojetí samurajství. Díky tomu se dozvídáme různé myšlenky ze starého Japonska, a tak je film i mírně filozofický. Jim Jarmush opět vykouzlil skvělou atmosféru a jedná se o jeden z jeho nejzábavnějších snímků. Ale taky je to slušný úlet, nic vážného nečekejte. (8/10) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Není to taková síla jako DEAD MAN, ale pro širší diváckou obec je to stravitelnější. Jarmusch do vpodstatě jednoduchého příběhu pomsty profesionálního zabijáka, který se řídí kodexem samuraje, dokáže nacpat spousta myšlenek a zajímavých životních postřehů a povyšuje tak svůj film nad běžnou produkci. A co taky na něm oceňuju, je výběr soundtracku. U Dead Man to byl skvostný mimimalismus Neila Younga, tady zas hiphopový sound od RZA, který do nálady snímku skvěle zapadl. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (35)

  • Vůz, který se nevešel do garáže, je Cadillac Fleetwood Brougham. Jedná se o luxusní vůz vyráběný společností Cadillac v letech 1977 až 1986. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama