Reklama

Reklama

Temný Kraj

(seriál)
  • Slovensko Temný Kraj
Česko, (2017–2019)

Režie:

Jitka Bártů

Hudba:

Robert Jíša

Hrají:

Lukáš Vaculík, Kristýna Badinková Nováková, Jan Teplý ml., Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Jan Novotný (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Odborník na sériové vraždy Petr Kraj se ve svém zdravotním volnu na malebném venkově dostává společně s nalezeným psem a nezkušenou trojicí okresních policajtů k vyšetřování šesti případů sériových vražd, ve kterých ožívá stejně temné zlo jako ze starých pověstí a strašidelných legend.
Pražský elitní kriminalista z oddělení vražd Petr Kraj dává ze zdravotních důvodů sbohem velkoměstu a usazuje se na chátrající faře po svém strýci v malebném kraji opředeném strašidelnými legendami a pověstmi. Na zdánlivě poklidném venkově si ale připadá opuštěný stejně jako osamělý strom za vesnicí, ke kterému ho vážou vzpomínky z dětství. Jeho návrat ke kořenům není v žádném ohledu snadný, ale postupně také propadne nostalgické atmosféře a tajemné malebnosti venkova. Navíc potkává i nové kolegy z okresního oddělení, kteří se díky němu dostanou k vyšetřování spletitých případů sériových vražd a získají příležitost k profesnímu i osobnímu růstu. Plachá Naďa Hamplová, snaživý Vojta Coufal a bodrý Pepa Sláma se vyznají v temných zákoutích svérázného kraje a jsou Petrovi těmi nejlepšími parťáky při objasňování zločinů a oporou ve chvílích, kdy všem nemilosrdně ubíhá drahocenný čas... (TV Prima)

(více)

Recenze (168)

fafejt001 

všechny recenze uživatele

ZATÍM po dvou dílech předčasné hodnotit i když . . . To s tím psem byl trapaaas !!! V lese leží chlupáč a pak si veze jiného . Kdo za to může , kdo za to může . . . Jinak je tam Vaculík asi jediný , solidní herec na tento žánr . Ten Teplý ml. tam je asi omylem , takže stojí to celé na jednom herci . INU , není to málo holky Bártovic ????? Myslím , že lepší už to , asi , nebude . ()

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, a to hodně. Řešení kriminálního případu vždy ve dvou dílech poskytuje dostatečnou časovou dotaci pro rozehrání vedlejších dějových linek, mnohdy tedy není pachatel zcela jasný až do závěru. Rozhodně to přispívá i k celkovému napětí. Povedlo se dost věcí - kamera, hudební podkres, dialogy. Postavy rozhodně nejsou "ploché" jako v jiných seriálech, ale naopak dost propracované, herecké výkony lze jednoznačně vyzdvihnout, jsou velmi uvěřitelné. Skvělí Vaculík, Bareš, Suchařípa i Nováková. Janovi Teplému věřím postavu arogantního namachrovaného floutka, no už méně seladona a místního Casanovi, který dostane všechno, co před ním neuteče na strom. Fakt na to nemá charisma ani vizáž. Skvělé a uvěřitelné i vedlejší role a postavičky (namátkou Nebřenský, Rašilov, Karel Zima, Jakub Žáček, Zuzana Kajnarová atd.). Název odkazuje k tomu, že kraj, kde se případy odehrávají, je temný - myslím, že celkovým laděním seriálu se i tohle povedlo. Jako jasně - ve skutečném kraji v ČR se během cca 2 let neodehraje přes 10 sérií vražd s desítkami mrtvých, tohle by asi bylo trochu moc i na průměrně lidnatý americký stát. Ale vyčítat seriálu tuhle skutečnost je asi takový argument, jako že se vraždí ve fiktivním kraji. Velmi příjemné překvapení a to průměrné hodnocení kolem 50% tady naprosto nechápu. ()

Reklama

DeDanu 

všechny recenze uživatele

Pomalé sice, ale vůbec ne špatné. Nebo docela dobřé, ale dosti pomalé. (Uháčkovala jsem šálu a neuteklo ani jedno očko:-))) Některé věci dosti humorné ( např.Pepa píše v zimě svou knihu na nezateplené půdě. Jeho přestavitel na můj vkus dost přehrává. Telenovelní linka Krajova syna.) Za Egona jedna hvězda navíc :-)) ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Primácké seroše jsou předem odsouzeny k záhubě. Pouze několik komentářů s přirovnáním k Temnému případu (TP) mě po delším váhání přinutilo kouknout na první příběh o dvou dílech. Takže - úvodní znělka je trapnou a sprostou kopíračkou TP. Vše ostatní nemá s TP nic společného a případná srovnání jsou urážkou TP. Ten mdlý guláš mohl mít jen jeden díl a stačilo by to. Vše vysvětluje, když se podíváme, co všechno dosud ony dvě autorky stvořily. Pocházejí prý z Jihlavy. U nás na Vysočině je roky proslulé jedno jihlavské zařízení nacházející se na kopci. Jo, a abych nezapomněl - hudba. Druh hudby, který se používá snad výhradně v amerických filmech (steel kytara ap.) do našich pastvin teda vůbec nezapadnul. A všechno tajemné, drsné, napínavé a hlavně detektivní bylo jen běžným a náhodným průjmem. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo jako hodně slabý odvar Rapla. Nutno říct, že Vaculík má stále osobité charisma, a tak jsem neodolal a díval se dále. Bohužel další příběh byl již velmi slabý a s dalšími díly se to propadalo do hloubky podprůměrné telenovely, ze kterého to vybředlo až v posledním příběhu, ostatně hodně naivním. Na zapadlou vesničku nečekané množství sériových vrahů. Nešťastné je také dělení na příběhy po dvou dílech. O hereckém obsazení nemá smysl psát, protože to je zcela otřesné a jednotlivé postavy jsou jen bezduchými loutkami. Scénář nedostatečný, bez jakékoli invence a smyslu pro soudnost. Dalo se stavět alespoň na charismatu Lukáše Vaculíka, ale i to bylo postupně zahozeno a hlavní hrdina zmizel v bahně jiných citečků. A přitom jeho vztah k místní veterinářce vypadal tak nadějně a jako jediná dvojice měli šanci zaujmout diváka. Nakonec z toho vznikl totální průšvih, který jsem přetrpěl do konce už snad jen ze setrvačnosti. Bohužel ani druhá série nebyla lepší. Jakoby se autoři nepoučili z nezdarů. Už od začátku to pěkně skřípalo ve scénáři. Dvě hodiny nudy a pak přijde superdetektiv Kraj a okamžitě všem sdělí, kdo je vrah, aniž by se předtím vůbec o případ zajímal. Na tyhle slátaniny opravdu nemám čas. Jen doufám, že autoři už nepíší další pokračování. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (33)

  • Natáčeno v Konojedech a v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Aby si tvůrci seriálu byli jisti, že se jejich příběhy podobají realitě, povolali na pomoc kriminalistu Josefa Lottese, který vyšetřoval více než tisíc vražd. (rakovnik)
  • Krajův (Lukáš Vaculík) nalezený retrívr Egon se ve skutečnosti jmenuje Tobiáš a v době natáčení mu bylo 5 let. [Zdroj: iPrima.cz] (rakovnik)

Reklama

Reklama