Reklama

Reklama

Ivan Najdenov (Viktor Choriňak), celkom obyčajný mládenec, sa náhodou prenesie zo súčasnej Moskvy do fantastickej zeme Belohorie. V tomto paralelnom svete žijú hrdinovia ruských rozprávok, kúzla sú prirodzenou súčasťou ich života a problémy sa riešia súbojmi s bohatierskymi mečmi. Na svoje veľké prekvapenie sa Ivan ocitne priamo v centre súbojov svetlých a temných síl. Zatiaľ mu ale nie je jasné, prečo má v týchto dramatických udalostiach zohrať hlavnú úlohu práve on. Všetci totiž veria, že on jediný dokáže ukončiť zničujúcu vojnu dvoch znepriatelených svetov. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (134)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to jako když se zmodernizuje a upraví sovětská pohádka Po neznámých stezkách. A jsem příjemně překvapen prolnutím moderního světa a světa ruských pohádek a bylin Bělohoří. Pěkně vymyšlený příběh se svižným dějem, podbarvený humorem. Za velmi dobré herecké obsazení bych zmínil Konstantina Lavroněnka v roli Kostěje nesmrtelného.  Zkrátka  vězeňské role mu jdou. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že Velikonoční svátky mě zatím nezastihly v té nejlepší náladě, a tak když se mu dostane zkouknout něco ztřeštěného, kde se vědomě vtipy kroutí až to občas pěkné není, jsem vlastně pro. Ruské motivy beru, příroda, magie, bytosti vše cekem obstojné. Potřeba rovněž pochválit technickou stránku filmu, za další takový bych se asi i přimluvil. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

"Poslední bohatýr" disponuje postavami a rekvizitami ruských pohádek, ale to je asi tak všechno. Pokukování po disneyovských způsobech mu evidentně nesvědčí - ruské duše nemá ani co by se za nehet vešlo a o pohádkové atmosféře si může nechat leda tak zdát. Je ale pravda, že ve výsledku není TAK špatný ani TAK zmatený jako jeho úvod, který se odehrává ve zrychleném rytmu 21. století. Pohádková říše zvaná Bělohoří je vyvedena v docela pěkných pohádkových barvách - a její obyvatelé jsou taky nadmíru malební, jenom si nejspíš neopatřili to správné pohádkové kouzlo, které by jim vdechlo život a dodalo tak jejich dobrodružství iluzi opravdovosti a upřímnosti. Akční scény celkový dojem spíš zhoršují - jak už se stalo nepěkným novodobým zvykem, jsou nasnímané pěkně zblízka - tak, aby divák viděl jen nepřehlednou změť těl, případně zbraní. Nakonec jsou to moderní moskevské mrakodrapy, které jsem si z celé pohádky zapamatovala nejvíc ... stojí si patřičně hrdě, na hony vzdálené ruchu velkoměsta, a ze své výše shovívavě shlížejí dolů na bláhové lidské hemžení ... jenomže to nejspíš nebude výsledek, kterého mělo být dosaženo ... 2,5* ()

Upiri kralik 

všechny recenze uživatele

Asi nejlépe vystihl můj celkový dojem z tohoto filmu můj bulharský kamarád: "Dík za pozvání, dlouho jsme se takhle nepobavili! Je super, že točí něco i podle našich slovanských pohádek, protože ti Rytíři od stolu a král Artuš už mě s..ou!" Naprosto skvělá fantasy komedie s bohatou smrští parodií na všechno možné - od Pána prstenů (mág nápadně připomínající Gandalfa a hornatá krajinka) po Kill Bill (epické bitky tmavovlásek). Trochu o příběhu. V jiném světě, Bělohoří, kde žijí vodníci, domeček na kuří nožce, Kostěj Nesmrtelný, Baba Jaga, dravé piraně a kytky na loukách jsou nejen živé, ale také velmi aktivní a láskychtivé, dobro a zlo spolu existují v dynamické rovnováze. Pořádek na straně dobra hlídají bohatýři, hrdinové z epických ruských bylin. Jednou však v Bělohoří zvítězí pravda a láska, Baba Jaga a Kostěj skončí ve sklepeních bohatýrského zámku, největší bohatýr se ujme vlády. Dobro, kterého je příliš, se mění ve svůj opak...Hrdý vládce se začne zbavovat svých potenciálních soupeřů, nastoluje tuhou totalitu a celé Bělohoří začíná chřadnout. Zachránit svět před záplavou dobra má podle proroctví Ivan, syn jednoho z posledních bohatýrů. Potíž je v tom, že jej velký mág z Bělohoří chytře schoval v našem světě, v dnešní Moskvě, a Ivan o svém osudu, a ani o existenci Bělohoří, nemá ani potuchu. Osud za ním však přichází sám a Ivan, vyzbrojen jen Iphonem, je vržen do víru dění. Až na delší rozjezd na začátku jsem se ani chvíli nenudil. Skvěle ztvárněné postavy hýří vtipem. Ačkoliv zápletka začíná vcelku klasicky až fádně hollywoodsky, nakonec děj překypuje překvapivými zvraty, zajímavými úvahami a docela hlubokými a neotřelými myšlenkami. Bělohoří vypadá krásně a je plné života, hned bych se tam vydal :) Potkáte tu domeček na kuří nožce, vládce moří, vědmy i kouzelníky.... Nejvíc se mi líbil nápad, typický pro ruskou kulturu, o relativitě dobra a zla. Z kdysi silných, odvážných bohatýrů se bez zla stanou tlustí líní lemplové, co pomalu neuzvednou meč, hrdost se změní v pýchu, síla v tvrdost a bezuzdné touhy. Naopak Baba Jaga, Kostěj a Vodník, jindy záporáci, jsou plní života, veselí a nechtějí zničit svět - jen žít v klidu svůj život. Nejsou "zlí", ale spíše "jiní", tak trochu z jiné strany řeky. Pět hvězd. Jestli se vám líbil třeba Shrek a znáte aspoň trochu ruské pohádky, Posledního bohatýra si určitě nenechte ujít. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že se budu dívat na fantasy, ale šlo spíše o pohádku říznutou až příliš jednoduchou komedií. Vliv společnosti Disney byl, bohužel, až příliš patrný, otravoval mě i neruský soundtrack, ale co nadělám. Ivan byl přijatelně nablblý, Kostěj dostatečně Nesmrtelný, Vasilisa příjemně dekorativní, Baba Jaga patřičně zapšklá a vodník kvalitně nahradil Jar Jara Bingse. Nebudu se tvářit, že jsem se u filmu nebavil, jen jsem měl často dojem, že tvůrci nemuseli v oblasti humoru tolik tlačit na pilu, a byl bych za větší podíl ruského vlivu a za méně shrekovin. / Poučení: Když ti někdo podá pomocnou ruku, neječ.  3*+ ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama