Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kultovní sci-fi snímek neméně známého režiséra Normana Jewisona, za nímž stojí například filmové zpracování muzikálu Jesus Christ Superstar, se už dočkal dokonce i remaku. Přivádí nás do světa budoucnosti, jemuž vládnou nemilosrdné nadnárodní korporace. K umlčení po zábavě prahnoucích mas slouží brutální sport jménem rollerball. Kdo vítězí, je celosvětovým hrdinou, kdo prohrává, umírá. O žádnou fair play zde nejde, pouze o přežití. A pokud se nějaký z hráčů znelíbí vedení, může očekávat brzkou likvidaci. Anebo se může vzbouřit proti všeobecnému teroru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jiný svět podle Orwela se posunul do komunismu a je ovládán sedmi beznárodními korporacemi. Tyto mocné korporace určují, jaký život kdo bude žít a preferují kolektivismus na úkor individuality. Popřením těchto nových modelů života je špičkový hráč světově obdivované hry rollerball Jonathan. Nadutost Američanů se pochopitelně musela projevit i v takto myšlenkově mimořádném filmu, sídla korporací jsou umístěna do amerických měst, protože jedině Američané mohou spravovat celý svět. Tohle mohlo v roce 1975 vypadat jako sci-fi, ale stále více se ukazuje, že USA svoji pozici ve světě takto vnímá a nehodlá z ní ustoupit. Ve filmu se střetává mocná síla korporací, jež určují koloběh světa, se sportovním odhodláním hráče, který si vydobyl postavení světové jedničky. Člověk neví, zda má fandit individualismu, který je prezentován ve formě hrubé, animálně primitivní síly a schopnosti bez mrknutí oka zabít nepřítele, nebo kolektivismu, který je představen jako obdobně bezskrupulózní skupinka korporací. Naračně mimořádný film postrádá alespoň trošku formální kvality, aby se mohl stát dílem přelomovým. Novější zpracování je bohužel ještě mnohem horší. Škoda, námět by si zasloužil poněkud více, než solidně natočené akční scény. Scenáristicky určitě povedené, herecky již méně a režijně naprosto rutinérská záležitost bez špetky invence. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tieto 70. sci-fi sú o niečo špecifičtejšie, ako tie z predchádzajúcej a nasledujúcej dekády. Jasné, že v žiadnej dobe nikto nemohol predvídať, ako bude vyzerať dizajn budúcnosti, ale práve z toho vyplýva tá nemsierna zábava najmä filmov zo 70. rokov, ktorých je myslím o niečo viac. Rollerball je exemplárny príklad. Je trochu ťažkopádny, nemá ľahkosť napríklad Soylent green alebo Loganovho úteku, berie sa smrteľne vážne, aj keď dnes sa už na mnohých veciam výborne nechcene zabávame. Samotná hra má neurčité pravidlá, v ktorých sa nevyzná ani scenárista a zo začiatku som rozmýšľal, že keď je to tak cool, prečo táto hra neexistuje aj v našom svete. No preto, že je to strašná blbosť. Malo by sa hrať, ale hráči sa namiesto toho tlčú, loptička je bohviekde a zrazu niekto skóruje. Na obranu onoho dizajnu treba uviesť, že nesledujeme svet budúcnosti našeho sveta, ale fikčného vesmíru, takže ako výčitka to samozrejme neobstojí :). ()

Reklama

Bauer 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film. Čekal jsem sportovní drama, kde tým půjde za výhrami. Rollerball je docela i zajímavým sportem. Ta mutace hokeje, motokrosu a amerického fotbalu (možná by se tam našel i basketball) mě opravdu zaujala. Ale tento film není pouze o Rollerballu. Je to především snímek o budoucnosti, která je totalitní. Jeden hráč Rollerballu se přestal líbit a tak půjde pryč. Ovšem on si to nenechá jen tak líbit. Snímek se odehrává v roce 2018, cože je od současnosti za 7 let. Naštěstí neproběhli žádné korporační války, tudíž film je daleko od veškeré reality. Každopádně máme zde i nějaké ty záležitosti k zamyšlení. Zápasy Rollerballu (pouze 3) jsou dobré. První je docela nudný, takový o ničem, ale další dva se stupňují a jsou dost povedené. Tan poslední byl masakr. Nicméně se Normanu Jewisonovi podařilo natočit dvouhodinový snímek, který mě svým způsobem bavil. Hodnocení je dosti rozporuplné, je to někde mezi třemi hvězdičkami, ale přijde mi, že dát tři by bylo málo. Troufám si tento film označit i za kult! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavej film. A hodně podceněnej podle mě!! Vyloženě mu ubírá na atraktivitě dlouhá stopáž a místa, který můžou diváka nudit. Ale když se do nich víc vžijete, všechny ty scény mají jistou výpověď a spoustu zajímavých symbolů. Navíc celá výtvarná stránka - futuristický svět dle představ 70. let - je úplně super a když nic, je aspoň na co se dívat. A ty dvě utkání v rollerballu jsou super. V Japonsku skvělej masakr a neuvěřitelný vychytávky, finále na konci filmu je pak už jen totální vyhlazovací masakr bez pravidel, který sám o sobě hodně vypovídá, je zdrojem pro mraky odkazů a akčních nářezů do budoucích let a navíc ... to finále, to FINÁLE!!! James Caan jim to tam všem nandá, všem!!! Mazec!! ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jedná se o další film, který vykresluje vizi určitým způsobem totalitní budoucnosti. Docela těžko popsatelný snímek. První polovinu bych neváhal označit za odpad a opravdu jsem jednu chvíli vážně přemýšlel, že vypnu televizor. Děj v první hodině je téměř nulový, nedozvíte se v podstatě nic o chodu a organizaci společnosti ani o pravidlech drsného sportu ( ale zdá se, že asi žádná pravidla nemá ) Rollerball. Hlavní postava nezajímavá, odehrají se scény, které z mého pohledu neměly žádný smysl, nic zajímavého se z nich nedozvíte, jsou to nekonkrétní řeči o spolenosti budoucnosti. Těm ale nerozumíte, protože vás scenárista a režisér vůbec nezasvětili do tématu, o kterém se baví ( postavy jako by počítali, že žijete s nimi v jejich světě ). Pak jsou tu taky nezajímavé scény, které se týkají Rollerballu, ale ty taky nejsouvůbec zajímavé. Hrůza. Vše se změní ve druhé polovině, kdy se konečně začne trochu vysvětlovat ( ale opravdu jen trochu ), děj se nastartuje, začne se objevovat myšlenkové poselství filmu a dokonce i role Jamese Caana začne být zajímavější . Taky se odehrají dva dlouhé dobře natočené zápasy v Rollerballu ( důležité taky kvůli vývoji děje - a proto zajímavé ). A je to poutavé až do působivého finále. Takže pokud přežijete první polovinu filmu, anž byste vypli televizi a neohodnotili odpadem, čeká vás druhá čtyřhvězdičková polovina, bohužel se silnou pachutí poloviny první. Když svoje dojmy z obou částí filmu dám dohromady, zamíchám v hrnci, vyjde mi z toho dojem tří hvězdiček. Hodně rozporuplný film. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (12)

  • Laserová pistole, kterou opilý host na párty používal ke spalování borovic během firemního večírku, byla ve skutečnosti terčová pistole kalibru Ruger Standard 0,22, zavedená společností Ruger v roce 1949. Zbraň použitá ve filmu má upravenou hlaveň, aby vypadala jako futuristická laserová zbraň. (Epistemolog)
  • Herní sekvence byly natáčeny v olympijské basketbalové aréně v západoněmeckém Mnichově. Mnichovští občané byli pozváni na natáčení, aby sloužili jako diváci her. Režisér Norman Jewison chtěl, aby film byl spíše proti násilí, ale diváci si natolik zamilovali pravidla této hry, že se ve skutečnosti začínalo hovořt o vytvoření válečných lig, což samtoného režiséra vyděsilo. (Epistemolog)
  • Hra Rollerball přišla hercům, komparsu a kaskadérům natolik zajímavá, že ji hráli i mezi záběry ve volném čase. (Epistemolog)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama