Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Známý pražský advokát JUDr. Oldřich Lukášek má byt s výhledem na Vltavu, a přátele v pražské kavárně Slavie. Přesto uposlechne svého lékaře, aby se přestěhoval z Prahy na venkov. Jeho novým působištěm se tak stává malé městečko Mezihoří a prvním případem stará venkovská babička Márová, které synovec dluží sedm a půl tisíce korun a odmítá je vrátit. Jako odměnu za pomoc obdaruje vděčná babička Lukáška králíkem. Přestože je brzy zavalen dalšími případy, od vykradače aut Pastyříka až po žárlivce Vránu, který v hádce bodl svou družku, jeho hlavním zájmem zůstává causa králík, tedy babička Márová... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (100)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký jako specialista přes prkotiny v poněkud banálním filmu o malých prohrách na malém městě. Od scénáristy Dietlova formátu by jeden čekal přece jen víc, zvlášť když uvážíme, jak brilantně si dokázal poradit se svými seriálovými hrdiny. Každopádně si nelze nepovšimnout, že režisér Jaromil Jireš obsadil některé postavy zcela proti zavedenému stereotypu – nepamatuji si, že by ještě někdy potom vytvořil Jaroslav Satoranský tak výraznou negativní roli. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jestli mělo jít skutečně o komedii, nevím, kam se z ní vytratil všechen humor. Životem i právničinou unavený Miloš Kopecký sice z posledních sil bojuje za princip, ale film je natolik napresován konkrétními právnickými poučkami, že jako moralita selhává. Spíše plní úlohu návodu, jak by se uvědomělí občané měli chovat, aby moudrým a spravedlivým advokátům nepřidělávali žaludeční vředy. Coby exemplum k demonstraci správných postupů pro jistotu posloužil banální případ, v němž nejde o život ani o politiku, nýbrž „jen“ o peníze. S režií stylem „čím více toho pojme jeden záběr, tím lépe“ jde o nesmírně unylou a neatraktivní náhražku za západní soudní dramata, která alespoň dokáží navodit pocit, že, co se týče spravedlnosti, ještě lze něco změnit. 50% ()

Reklama

TSZ 

všechny recenze uživatele

Tragikomedie z právnického prostředí, ve které zcela exceluje Miloš Kopecký, ale pozadu nezůstávají ani další zúčastnění.Ačkoliv primárním úkolem tohoto snímku není aby se divák válel smíchy u televize, pár slovních perel se tu najde ("Pán doktor, já platím alimenty a přitom jsem neplodný". "Tak to děláte chybu, pane Demeter" :-))) ). Vážný podtext ve znamení komplikovaných mezilidských vztahů a sporu neopětované lásky s vypočítavostí Váš však donutí zvážnět a snad i zamyslet se nad současným stavem věcí. Ačkoliv se jedná o snímek starý již několik desetiletí, působí zcela současně a aktuálně, zřejmě i proto, že v oblasti rodinných a partnerských vztahů, se toho zas tolik nezměnilo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak tyhle peripetie právnického stavu z období normalizace se nikdy nezařadí do zlatého fondu československých filmů...a to i přesto, že tu po roce 1989 máme onu problematickou kontinuitu právního řádu... a dokonce ani kvůli faktu, že tohle točil v normalizační éře právě Jaromil Jireš, tvůrce takových skvostů Nové vlny, jako byl Žert či Valerie a týden divů...jedině charisma Miloše Kopeckého tuhle ,,komedii" drží nad vodou... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Smutná a místy až nepříjejmě hořká podívaná, která na sobě má, nevím proč, nálepku komedie. Výborný Miloš Kopecký, který ať pronese sebevětší moudro, stále zní lidsky a věrohodně, výtečně zachycené miniatury aktérů jednotlivých případů, místy mrazivé i skutečností, že za těch třicet let se to příliš nezlepšilo. Spíš naopak. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Scény v restauraci byly filmovány na rozhledně Bramberk, dále se filmovalo v Lučanech nad Nisou, Haraticích a v Železném Brodě. (M.B)
  • Snímek byl v roce 1980 vybrán do soutěže Un Certain Regard festivalu v Cannes. (trojúhelník)

Reklama

Reklama