Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výborné drama o počátcích IRA a jejím zakladateli Michaelu Collinsovi. Ačkoliv z ústřední čtveřice herců nemusím Robertsovou, Quinna ani Neesona, tak tady mi ani jeden z nich vůbec nevadil a Neeson podal skvělý živelný a pravděpodobně i životní výkon. Společně s Ve jménu otce nejlepší film zabývající se problematikou IRA. 90% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Krvavá neděle. A taky pondělí, úterý, středa a zbylé dny v týdnu.. Spirála násilí stojící za přerodem smaragdového ostrova je Jordanem podána ve stejném duchu jako způsoby hlavního hrdiny, tzn. chaos a energičnost (všimněte si, jak je Neeson prakticky v každé scéně v pohybu), ale přitom se snaží vyjít vstříc i divákům, co o boji za irskou nezávislost nemají ani ahnung. Rozhodování mezi třemi a čtyřmi hvězdami nakonec usnadnily spolehlivá jména i v drobných rolích, jímavý hudební doprovod (Goldenthal, irské lidové písně) a Mengesova kamera v nočních scénách. Dilema měl i „Big Fella“ Collins, když přemítal, jestli poslat další lidi zabíjet, ale pak si asi vždycky vzpomněl na třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona a jeho: „Strom svobody musí být čas od času osvěžen krví vlastenců a tyranů..“ ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Opět příběh o jednom z řady hrdinů. Liam Neeson ztvárnil Michaela Collinse naprosto přesvědčivě. Podle mě je Liam rozený řečník, věřila jsem mu každé slovo. Samozřejmě film drží skvělé herecké obsazení v čele s Liamem, Aidanem a samozřejmě Alanem Rickmanem a aby obsazení nebylo jen drsného mužského rázu, tak režisér zvolil skvělou Julii Roberts. Musím říct, že Neil Jodan je genius, dokázal napsat a natočit tak skvělý film. Nádherná hudba, akorát dialogů by mohlo být méně, jinak nemám k filmu absolutně nic. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Možná trošku příliš irský ( a tím pádem jednostranný) pohled na "Jejich věc", nicméně moje znalosti této části historie jsou příliš kusé, abych mohl lépe soudit. Ale teror v podání IRA - zabíjení policistů vs. teror v podání Britského impéria -- zabíjení nevinných ... no možná to bylo na počátku skutečně takové. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Miesto romantickej vložky s Kitty by som viac ocenil bližšie objasnenie sporu medzi Collinsom a De Valerom, ktorého vnútorné pochody boli v poslednej scéne iba letmo načrtnuté. Sám režisér Neil Jordan uviedol, že nechcel, aby De Valer pôsobil v očiach divákov ako ten, kto stál za smrťou Collinsa. Nerozumiem teda, prečo ho práve tak vykreslil. Inak je však Michael Collins výbornou životopisnou drámou, ktorá vhodne dávkuje emócie a napätie až do očakávaného finále. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Film obsahuje rad historických nepresností a odlišností. Neil Jordan to obhajoval tým, že nemôže poskytnúť úplne presný popis udalostí, keďže išlo o dvojhodinový film, ktorý musel byť zrozumiteľný pre medzinárodné publikum, a to nepoznalo detaily írskej histórie. (Arsenal83)
  • Z obavy pred reakciou IRA výkonný riaditeľ Warner Bros. Rob Friedman tlačil na režiséra, aby pretočil koniec a zameral sa na milostný príbeh medzi Collinsom (Liam Neeson) a Kiernanovou (Julia Roberts), v snahe bagatelizovať krach rokovaní o anglo-írskej zmluve. (Arsenal83)

Reklama

Reklama