Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok kvalitatívne (údajne) na úrovni veľkofilmu "Statočné srdce". Ale no .. tu nám niekto čosik popil a myšlienkovo "uletel" :) .. nebláznime sa zas. Mne osobne sa pozdávajú počiny, ktoré sa opierajú o námety, v ktorých niekto bojuje za svoje práva, aby sa odtrhol od svojich kolonistov. Tento, samozrejme nie je výnimkou, pričom v jeho prospech hrá taktiež fakt, že je umocnený príbehom podľa skutočnosti. Kým však iné, boli tak nejak extrémne pútavo podané takmer od prvého okamihu, pričom divák nedokázal odtrhnúť zrak od obrazovky (ako napr. od toho "Statočného srdca", ktorý keď bude 1000 krát v TV, tak 1000 krát mu dám prednosť pred hocičím), tomuto sa tak nejak v mojom prípade nedarilo plnohodnotne ma vtiahnuť do deja. Ja neviem čím to bolo. Fakt neviem. No "jedno" je za mňa viac než isté, a to fakt, že: Liam Neeson nebude rovnako nikdy Mel Gibson, ako Michael Collins - William Wallace, pričom historickej dráme z obdobia 13 storočia, ktorá bola tak extrémne zručne spracovaná, nemôže takáto politická "fajtovačka" živote konkurovať. Dobrý film, no nie zas tak dobrý, aby sme ju mohli porovnávať so snímkom, ako je "Statočné srdce". To je len také slepé lákadlo na diváka. Ako červík na rybičky. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan mi omnoho viac ulahodil čistokrvnou upírsštinou (Interview s upírom) a melancholickou romantikou (Hranice lásky), ale Michael Collins vo mne napriek perfektným hercom a dobrému scenáru nezanechal takmer žiadne dojmy. Bohužiaľ, mne čoby zhýčkanej milovníčke Hollywoodu nestačí k 100%tnému uspokojeniu "len" prepracovaný obsah. Zmocnil sa ma nepríjemný pocit, akoby som sa dívala na nezáživnú televíznu drámičku na nedeľné poobedie, ktorá v rámci vizuálu nemá vôbec čím nadchnúť, práve vďaka tomuto nedostatku si na razantného bojovníka za Írsku slobodu o mesiac už ani nespomeniem. Škoda, že tento významný politický námet nedostali do rúk majstri filmárskej zručnosti - bratia Scottovci, Fincher, .... ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Těžko natáčet objektivní film o irském boji za nezávislost na britské koruně, když je člověk Ir, že jo. Takže Irové jsou tu vymalovaní o něco líp a Angláni, zvlášť black and tans, o něco hůř, než by odpovídalo realitě. Jinak je ten film povedený, s výborným obsazením a historickými kulisami. Jako celek se mi to docela líbilo, ale od Neila Jordana budu mít jako top asi jeho další kousky. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Roku 1920 prochází Irsko bouřlivou proměnou a stává se svobodnou zemí. V čele událostí stojí bojovný Michael Collins, jehož osudy líčí životopisný film Neila Jordana s Liamem Neesonem v titulní roli. První polovina snímku je naprosto strhující, ale přesně v půlce filmu nastane zlom a filmu dojde zřetelně dech. Pak už se toho moc neděje, a vše, co bylo tak skvěle rozběhnuto, vyšumí do ztracena. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Mě ten film nepřijde nějak extra úžasný, ale spíš mě tedy udivují dějiny Irska. Jestli si něčím obdobným opravdu prošli, tak to měli hodně dlouho cestu...Zároveň mi to přišlo částečně absurdní a tedy ve výsledku proti sobě stáli Irové a ty masakery - tak to byla síla. To bylo to, co se mi na filmu líbilo nejvíc - ty boje a ta touha něčeho dosáhnout. Herecky mě skvěle překvapil Rhys Meyers :) To jsem koukala a za něj dobrý vstup do "vyššího světa filmu". Sem tam mi to přišlo dost sentimentální (hlavně milostné rozmluvy o tom, jak Collins posílá vzkaz a to znamená, že se mezi tímto krásným milým povídáním zabíjí plno lidí - na tom by nebylo nic neobvyklého, to jsme mnohokrát již viděli, ale tady je to tak lacině natočeno :D ) Bavil mě Aidan Quinn více než Neeson. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Po úspechu Neila Jordana s Interview s upírmi (1994) sa štúdia pýtali, čo natočí najbližšie. Režisér a scenárista vyrukoval s Michaelom Collinsom, ktorého scenár mal v vymyslený už 12 rokov dopredu. (Elessar.)
  • Neil Jordan k postave de Valeru (Alan Rickman) povedal, že nikdy nemal v úmysle naznačiť, že de Valera mal podiel na atentáte a sám označil zobrazenie de Valeru vo filme ako „nespravodlivé“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama