Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

emma53 

všechny recenze uživatele

Irsko a irskou hudbu mám ráda, tak proč se neponořit trochu i do její historie. V tomhle případě do doby, kdy byla založena IRA Michaelem Collinsem. Zrovna tak jak je Irsko drsná zem, tak i takovým způsobem bojovala za svou nezávislost. Chvílemi až moc kruté drama se skvělým výkonem Liama Neesona i když věkově mě do této role moc nesednul, tady vypadal o dost starší (ale zřejmě splňoval všechny atributy této role) a s vynikajícími herci ve vedlejších rolích to byla velmi poutavá podívaná do minulého století. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Miesto romantickej vložky s Kitty by som viac ocenil bližšie objasnenie sporu medzi Collinsom a De Valerom, ktorého vnútorné pochody boli v poslednej scéne iba letmo načrtnuté. Sám režisér Neil Jordan uviedol, že nechcel, aby De Valer pôsobil v očiach divákov ako ten, kto stál za smrťou Collinsa. Nerozumiem teda, prečo ho práve tak vykreslil. Inak je však Michael Collins výbornou životopisnou drámou, ktorá vhodne dávkuje emócie a napätie až do očakávaného finále. ()

Reklama

blitzer 

všechny recenze uživatele

I když o událostech od Velikonočního povstání do smrti Micka Collinse (zakladatele teroristické organizace IRA) mám jen velice povrchní znalosti, tak musím říct, že film mě bavil od začátku až do konce. Přesněji řečeno víc mě bavila druhá půlka, ačkoliv "kmotrovské" vraždy v první půli byly skutečně působivé. Těšil jsem se hlavně na scénu vyjednávání Collinse s britským premiérem Davidem Lloydem Georgem ohledně vzniku samostatného Irska, která ve filmu bohužel nebyla. Děj odehrávající se po návratu Collinse z Londýna a jeho definitvní rozchod s de Valerou, který vygradoval vypuknutím občanské války, mě zaujal nejvíc. Bavilo mě sledovat, jak se Collins vypořádává s nezáviděníhodnou pozicí napůl zrádce - napůl národního hrdiny, která mu víceméně zůstala až dodnes. Zájemcům o tuto problematiku doporučuju taky o deset let mladší snímek Zvedá se vítr. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Filmů o IRA, její problematice a historii tu bylo už několik. Od moderně pojatých, pojednávajících o situaci z před několika let až po ty starší, popisující utváření a osobnosti, které přímo ovlivnili dějiny a sled událostí. Michael Collins se řádí do druhé sekce, avšak díky bohu zde absentuje přílišná škrobenost a velkohubost, která se tak často ve filmech podobného ražení (velký hrdina) objevuje. Neeson sice hraje výrazně mladší postavu, ale charizmatický a věrohodný je dost. I jeho projevy jsou vcelku působivé (samozřejmě i práce režiséra, potažmo scénáristy). Výtečné jsou kostýmy a výprava (tradičně skvělý Jordan) a překvapí i prakticky naprostá absence patosu. Velké válečné sekvence působí v rámci možností tvůrce relativně věrohodně a být zde ještě trochu více emocí (...patosu...), byl bych spokojenější, ovšem to už je jen a pouze osobní vkus. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výborné drama o počátcích IRA a jejím zakladateli Michaelu Collinsovi. Ačkoliv z ústřední čtveřice herců nemusím Robertsovou, Quinna ani Neesona, tak tady mi ani jeden z nich vůbec nevadil a Neeson podal skvělý živelný a pravděpodobně i životní výkon. Společně s Ve jménu otce nejlepší film zabývající se problematikou IRA. 90% ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Scény zachycující masakr v Croke Parku se natáčely na stadionu Carlisle Grounds, který patří irskému fotbalovému klubu Bray Wanderers. (skudiblik)
  • V dvoch scénach možno vidieť vlaky DART, vnútromestskú železničnú rýchlodráhu v Dubline. Film sa odohráva v rokoch 1916 až 1922, no DART bol spustený až v roku 1984. (Arsenal83)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno