Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

O IRA jsem viděl mnoho filmů, které mi doplnily střípky nevelkých vědomostí o událostech, které nejsou veřejnosti zas až tak známé. Dosud mi ale chyběl ten dost možná nejzásadnější. Film o zakladateli této nechvalně proslulé vojenské organizace. Irsko ušlo vskutku trnitou cestu a film výborně zachycuje řadu zásadních okamžiků. Liam Neeson je výbornej, stejně jako řada jeho hereckých a dnes již hodně profláklých kolegů. Režijně je to trochu rutina, ale vizuálně i hudebně je to moc pěkné. A je fakt, že střídmá režie alespoň neruší od vyprávění. To by místy mohlo být o fous doslovnější a zejména ze začátku mi trochu trvalo, než jsem se zorientoval. Celkově ale dobré. Poctivá biografie či historický film se pozná tak, že donutí diváka otevřít wikipedii. A to se tomuhle snímku v mém případě podařilo. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V podstate zaujímavý životopisný film, avšak dĺžka mu dosť škodí. Niečo na spôsob Gangov v New Yorku aj keď nie tak dobré a so slabším režisérom. Vo filme sú popravy, že by sa za ne nehanbil ani Godfather, skvelí herci a človek sa pri filme aj niečo priučí z histórie. Čo sa týka hudby, tak si po 10 hodinách nepamätám na žiadnu pesničku ani melódiu. Na záver napíšem že som si nejak zvlášť hlavnú postavu neobľúbil a nevžil sa do nej, ale čiernobiely záver je spracovaný pekne ale myslím že to už je neskoro na to, aby ma tento film dojal. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Roku 1920 prochází Irsko bouřlivou proměnou a stává se svobodnou zemí. V čele událostí stojí bojovný Michael Collins, jehož osudy líčí životopisný film Neila Jordana s Liamem Neesonem v titulní roli. První polovina snímku je naprosto strhující, ale přesně v půlce filmu nastane zlom a filmu dojde zřetelně dech. Pak už se toho moc neděje, a vše, co bylo tak skvěle rozběhnuto, vyšumí do ztracena. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan mi omnoho viac ulahodil čistokrvnou upírsštinou (Interview s upírom) a melancholickou romantikou (Hranice lásky), ale Michael Collins vo mne napriek perfektným hercom a dobrému scenáru nezanechal takmer žiadne dojmy. Bohužiaľ, mne čoby zhýčkanej milovníčke Hollywoodu nestačí k 100%tnému uspokojeniu "len" prepracovaný obsah. Zmocnil sa ma nepríjemný pocit, akoby som sa dívala na nezáživnú televíznu drámičku na nedeľné poobedie, ktorá v rámci vizuálu nemá vôbec čím nadchnúť, práve vďaka tomuto nedostatku si na razantného bojovníka za Írsku slobodu o mesiac už ani nespomeniem. Škoda, že tento významný politický námet nedostali do rúk majstri filmárskej zručnosti - bratia Scottovci, Fincher, .... ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Filmů o IRA, její problematice a historii tu bylo už několik. Od moderně pojatých, pojednávajících o situaci z před několika let až po ty starší, popisující utváření a osobnosti, které přímo ovlivnili dějiny a sled událostí. Michael Collins se řádí do druhé sekce, avšak díky bohu zde absentuje přílišná škrobenost a velkohubost, která se tak často ve filmech podobného ražení (velký hrdina) objevuje. Neeson sice hraje výrazně mladší postavu, ale charizmatický a věrohodný je dost. I jeho projevy jsou vcelku působivé (samozřejmě i práce režiséra, potažmo scénáristy). Výtečné jsou kostýmy a výprava (tradičně skvělý Jordan) a překvapí i prakticky naprostá absence patosu. Velké válečné sekvence působí v rámci možností tvůrce relativně věrohodně a být zde ještě trochu více emocí (...patosu...), byl bych spokojenější, ovšem to už je jen a pouze osobní vkus. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Film sa natáčal v: Bray, Dublin, Hollywood, Rathdrum, County Cork (Írsko) a Dobbs Ferry (New York, USA) od 2. júla do 29. septembra 1995. (Arsenal83)
  • Z obavy pred reakciou IRA výkonný riaditeľ Warner Bros. Rob Friedman tlačil na režiséra, aby pretočil koniec a zameral sa na milostný príbeh medzi Collinsom (Liam Neeson) a Kiernanovou (Julia Roberts), v snahe bagatelizovať krach rokovaní o anglo-írskej zmluve. (Arsenal83)

Reklama

Reklama