Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek "12 hrdinů" se odehrává v trýznivých dnech, které následovaly po událostech 11. září 2001. Americká speciální jednotka vedená kapitánem Mitchem Nelsonem (Hemsworth) je vybrána, aby byla jako první poslána do Afghánistánu na velice nebezpečnou misi. Musí zde v drsných horách přesvědčit generála Severní Aliance Dostuma, aby se k nim připojil v boji proti společnému nepříteli: Talibánu a jejich spojencům z Al-Káidy. Kromě překonání vzájemné nedůvěry a obrovských kulturních rozdílů musí Američané – zvyklí na moderní způsob boje – přijmout prastarou strategii válčení na koních. Navzdory této rozpačité alianci musí noví spojenci čelit drtivé převaze – nelítostnému nepříteli, který nebere zajatce. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (234)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

12 Strong vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sú podľa mňa tak neuveriteľné, že nechápem prečo sa tak dlho otáľalo s filmovým spracovaním. Snímka rozpráva o dvanástich amerických vojakoch, ktorí na koňoch bojujú proti Talibanu a navyše sa im podarí za tri týždne splniť misiu, ktorá mala podľa očakávaní trvať dva roky. No proste neuveriteľné. Snímok bol na mňa miestami zdĺhavý, ale akonáhle prešiel do akčných scén, tak už to bolo oveľa lepšie. Hlavne teda záverečná pol hodina stála za to. Napriek tomu sa nemôžem zbaviť dojmu, že si taký príbeh zaslúžil o trochu lepšie spracovanie. Skoro sa mi nechce veriť, že je to podľa skutočnej udalosti, ale ono je, aj keď podľa môjho názoru prifarbené dosť. Prvá polovica sa rozbieha naozaj pomaly a snímka tohto typu by mal mať kratší úvod a dlhšiu pasáž v boji v Afganistane. Koniec hollywoodsky, ale celkovo dobrá snímka. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Tentokráte naprosto nechápu tohle nízké hodnocení. Bál jsem se , že to bude podobná slátanina jak slavný "Na život a na smrt" kde supermani z SEALS skákali ze 100metrových skal jako by to byla banda Deadpoolů. A to má hodnocení 75% . Tohle má lehce přes 60% a jediná pochybná (těžko uvěřitelná) scéna je útok na koních proti přesile . Asi mnohým z vás chyběli ty nesmyslné hovadiny aby jste mohli hodnotit výše. Za mě ale jasných 78% ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Už sme tu mali 7 statočných, 12 rozhnevaných, a tentokrát tu máme 12 nesmrteľných ... teda pardón, silných. Tí chlapíci museli mať pri sebe hádam všetkých svätých, ináč si to neviem vysvetliť. Film ponúka presne to, čo od amerického vojnového filmu čakáte ... dostatok akcie a motivačných reči ... nudiť sa nestihnete. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem nechápal, koho zase napadlo točit film o 11.září, když už jich vzniklo tolik a snad vše již bylo odvyprávěno. Ovšem kampaň pracovala s trumfem v podobě Chrise Hemswortha, takže jsem si řekl, že to nejspíše uvidím, ale raději od toho moc nebudu očekávat. Což se tak nějak potvrdilo. 12 strong zřejmě rychle zapadne, jelikož to ani v Americe, kde by logicky měl být boom největší, nijak extra netrumfovalo a pokud někdo z producentů zároveň cílil na oscary, tak se mu to krutě nevyplatilo. Pokud bych měl zmínit jedinou “věc”, co mě na filmu opravdu zaujala, tak tím je u mě poměrně překvapivě Michael Shannon, kterého jsem doposud viděl už v opravdu hodně filmech a vím, že je teď mezi diváckou obcí velmi oblíbený, ale mě asi naplno přesvědčil až zde. Sice je divné, že tu slouží mladšímu kapitánovi, ale když si uvědomím, že tím kapitánem je Thor a někdo samozřejmě musí hrdinně zařvat, tak už mi to vlastně tak zvláštní nepřijde. A pokud bych měl zmínit nějaké mínus, tak rozhodně akční pojetí, které se zvrhlo v tupou oslavu hrdinství, přičemž vojáci doslova kosí jednu stojící figurku za druhou a nemůže to snad rezonovat ani v člověku se silně patriotistickým srdcem. Neškodná jednohubka, kterou zřejmě moc lidí nezachytí ani v bedně. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Film o jednom družstve amíkov pod vedeník Thora, ktorí idú do Afgánu strieľať Talibancov. Samozrejme za masívnej podpory miestneho kmeňa severnej aliancie a.k.a. veľa mužov s AK-čkami. Celé je to podľa skutočnej udalosti a hlavne je to aj relatívne pozeratelné. Samozrejme, Thor počas celeho filmu prebije len raz a talibanci sa nevedia trafiť do par metrov od nich stojacich nepriateľov. Film je ale postavený na informatívnom úvode, kde sa spoznáme s tímom, zistíme, aké majú zázemie a čo ich poháňa. Následne presun na miesto určenia, prvotné konflikty a privolavanie leteckej bombovej podpory na určené ciele. Druhá hodina si už ale ide svoje. Je to vlastne jedna kontinuálna akčná scéna, plná streľby, koní, tankov, sovietskych raketometov a zbiesilých útokov. Nebolo to natočene prehnane a pritom z toho bolo cítiť tú špinavosť a atmosféru. Za mňa solídne 3 z 5 ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Meno uzbeckého generála – Dostum (Navid Negahban) – v preklade z uzbečtiny znamená "môj najlepší priateľ". (Astonko)
  • Michael Shannon si zahrál vojáka ve filmu World Trade Center (2006), organizoval zde odvetnou akci za útok na „dvojčata“. Ve filmu 12 Strong hraje vojáka reagujícího na tento útok. Dalším hercem, který si zahrál v obou filmech, je Michael Peña, ten si však v prvním filmu zahrál policistu. (bagrneplave)
  • Zbraně použité ve filmu byly také útočná puška m4, AK-47, AKU, kulomet PK a RPG-7. Ve filmu se objevil tank T-72, vozidlo pěchoty BVP a raketomety BM-21 Grad. Vrtulník, který vezl vojáky do hor, byl C-47 Chinok. (K98)

Reklama

Reklama