Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • angličtina The Little Mermaid (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Pohádkový film Malá mořská víla byl natočen podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi, pro nějž obětuje to nejcennější, co má - svůj hlas a život. Příběh zahrnuje prvky opravdové lidské tragiky a životního dramatu. Proto je určen nejen dětem, ale i dospělým. Ve filmu byla použita řada náročných triků, velkou roli v něm hraje výtvarná stránka i pohybový projev představitelů obyvatel podmořského světa? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

MsUtahraptor 

všechny recenze uživatele

Andersenovu mořskou vílu mám docela ráda. Její české zfilmování se mi nikdy nelíbilo- jako malá jsem vždy přepínala na jiné pohádky- rozhodla jsem se ale udělat si rusalčí minimaraton a konečně ji shlédnout celou. Nejvíc mi asi vadí roztahaný děj v moři a celý podmořský svět. Kulisy se mi vůbec nelíbí a strašně dlouho trvá, než se „přejde“ k věci. Jakmile se ale malá mořská víla dostane na souš, krom nohou a němoty získá i slušnou úroveň klasických českých filmových pohádek. Bohužel je to zhruba jen poslední půlhodina a já jí tu studenou rybí hodinu neodpustím. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Za svůj život jsem viděla již hodně pohádek, ale opakovaně bych se mohla dívat jenom na pár z nich. Tato k nim určitě patří, protože mě v dětství hodně zasáhla, právě proto, že byla jiná a jinak zpracovaná. Je melancholická a smutná, což v Čechách není moc obvyklé. Myslím, že dobře vystihuje atmosféru Andersenových příběhů. Líbila se mi snová podmořská říše se zvláštními rozevlátými kostýmy, emotivní hudba a Miroslava Šafránková byla v roli víly opravdu půvabná. Konec nešťastné víly mě vždycky dostane, ale je fakt, že bych tuto pohádku doporučovala již starším dětem. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je to vrcholné dílo školy české filmové pohádky. Lima její přednosti popsal takřka vyčerpávajícím způsobem. Je dobré si uvědomit vrchol; jen tak je možné náležitě docenit kvalitu polistopadové tvorby i skutečnost, že až na výjimky naši filmovou pohádku místy až dost improvizovaně zachraňuje Česká televize. A není to jen ve špičkovém hereckém obsazení. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Český režisér Karel Kachyňa natočil v roku 1976 snímok "Malá morská víla". Je to filmová adaptácia rozprávky dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena. Do hlavnej, titulnej úlohy obsadil osemnásť ročnú Miroslavu Šafránkovú. Mimochodom je to mladšia sestra omnoho známejšej Libuše Šafránkovej, ktorá si v tomto filme tiež zahrala. Mám rád filmy Karla Kachyňu, má môj rešpekt. Avšak s týmto rozprávnokým príbehom na mňa moc nezapôsobil. Vlastne ani neviem poriadne vysvetliť, čo sa mi na tom nepozdávalo. Jednoducho mi to akosi nezapasovalo. ** ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Ne, tahle pohádka mně opravdu nesedla. Nevím, jestli je to kvůli samotnému Andersenovi, ale občas film přecházel z pohádky do dramatického filmu (o vtipu se tu samozřejmě nedá mluvit). Z herců mě zaujal pouze pan Lukavský, zvlášť postavou prince jsem byl dost znechucen. No a konec by měl u pohádek končit dobře, popř. s morálním ponaučením a tady se hlavní hrdinka rozpustí v moři, což neberu za nejšťastněji zvolené (ale to bude asi tím Andersenem). 3*, víc z toho nevykřesám. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

  • Paruky podmořských bytostí byly vyrobeny z kořenů, větví a různých druhů rostlin. (Janek2002)
  • Záběry z podmořské říše byly natáčeny v Prachovských skalách u Jičína, zejména v části nazvané Císařské schody. Filmování probíhalo také na zámku ve Veltrusech, na Skalním hradu Sloup - rytířské schody, Lomu Mořina a ve Valdštejnské zahradě na Malé Straně. (Robbi)

Reklama

Reklama