Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • angličtina The Little Mermaid (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Pohádkový film Malá mořská víla byl natočen podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi, pro nějž obětuje to nejcennější, co má - svůj hlas a život. Příběh zahrnuje prvky opravdové lidské tragiky a životního dramatu. Proto je určen nejen dětem, ale i dospělým. Ve filmu byla použita řada náročných triků, velkou roli v něm hraje výtvarná stránka i pohybový projev představitelů obyvatel podmořského světa? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

kajas 

všechny recenze uživatele

Takové jsem měla předsudky... že já, odkojená na disneyovské Ariel, nemůžu vůbec ocenit drsnější originální verzi. Pletla jsem se. Vizuálně je film (snad ani nelze nazývat pohádkou) naprosto úchvatný, Libuška je svou půvabnou mladší sestrou odsunuta na vedlejší kolej, herecky všechny přítomné válcuje pan Lukavský ("Kdo ti to říkal? Tvůj princ? Asi to slyšel od svého otce, to byl taky idiot."). Po rozpačitém úvodu jsem byla opravdu nadšená.. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

První kámen bílý s její dlaní srůstá, druhý kámen rudý, zamyká jí ústa, třetí kámen černý, ten jí v srdci zůstal...A v tom třetím kameni sama navždy zkamení... Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek v dětství. Jakoby už tenkrát tímto neuvěřitelně křehkým způsobem, (nejen) Andersenovým příběhem, ke mně promlouvala intuice ženství (potažmo lidství). Propojenost vědomí s nevědomím, voleného a nezvoleného, zisku i oběti, to všechno "v očích Kachyni" doprovázeno tajemnou hudbou a prostředím, ve mně jako v dítěti rozechvívalo ozvěnu kdesi ze dna duše, která dávala matně tušit, že všechny jednou budeme malými mořskými vílami a svou přímou volbou ztráty budeme nepřímo obohaceny...Nádherné, plné, hlubinné...Sestry Šafránkovy - úžasná volba - dvě strany téže mince...jako voda a oheň. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Ano, Andersen nepsal veselé pohádky, asi nebyl moc šťastný člověk, a Kachyňa to pojal stylově a podobně depresivně. Zahrané i natočené je to sugestivně, ale nezlobte se na mne, koukat se na to nedá, podobně jako dětem raději čtu české pohádky než tyhlety severské horory. Pro mne je to sebetrýznění, dívat se na podobné filmy. Jinak si mimochodem povšimněte, že spíše než o pohádku jde o psychologickou sondu do života jedné třídy, která pokukuje po výsadách jiné, movitější třídy, a o nemožnosti prolnutí těchto světů. ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádka, kterou jsem ocenil až v "pozdním věku". Klasických zpracování už mám dost a tohle byla vítaná změna. Musím nesouhlasit se zdejším "mazákem " gouryellou, Miroslava Šafránková hrála výborně a Libuši strčila hravě do kapsy. Ve vzájemné konfrontaci ji dokonce předčila i svými přirozenými půvaby. Libuše je přeci jenom všude jinde příliš. Poetika filmu mě dostala, konečně má pohádka taky ještě další významové vrstvy. Prostě super. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak na tuhle pohádku jsem se dívala kdysi a docela náhodou. Myslela jsem si, že to bude něco od Disneyho a ono to bylo úplně něco jiného. Andersenova adaptace a ještě česká! Taky mě překvapilo, že ještě existuje nějaká jiná Šafránková :-). Ono to nebylo špatné, ale trochu šok, protože jsem se pořádně nepodívala a opravdu čekala něco úplně jiného. A co si vzpomínám, je to dost smutné a to mi, když jsem byla malá, hodně vadilo. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (13)

Reklama

Reklama