Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 2

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (127)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Uvědomuji si určité nedostatky a chyby dvofilmu. Ale nechce se mi je sem rozepisovat. Akorát mě opravdu naštvalo jak film začal a skončil atentátem, aniž by vysvětlit jeho okolností. A celé působení Rašína na ministerstvu financí se určitě vynechat nemělo. Ale jinak jsem rád, že takový projekt ke stoletému výročí vznikl. Je to přínosné. Teď již s naprostým přesvědčeném budu vědět, že vedle jmen Masaryk, Beneš a Štefanik patří jméno Rašín. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Film o dejinách, kde sú dejiny len kulisou, na ktorej pozadí vedú 2 páni síce občas emotívnu, ale skoro akademicky noblesnú debatu o podobe českej štátnosti. Aj po čase strávenom v spoločnej cele sa stále oslovujú pane doktore! Čo to dá nezainteresovanému divákovi - 2 hodiny nudy. Za multietnický štát (napr. všeslovanskú ruskú monarchiu, Československo, EU), či za národ? S Ruskom alebo s USA? Keďže ani po sto rokoch sme nenašli v týchto otázkach zhodu, možno je čas uznať, že je to vlastne jedno. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

První díl byl docela slabý a působil neživotně. Ale druhý díl díky hereckému souboji pánů Vetchého, Donutila a Töpfera konečně nabídl nějaký důvod, proč film dokoukat. Začít od atentátu mi přišlo jako dost laciný nápad, zvlášť když se v celém filmu divák prakticky ani nedozví, proč k němu došlo. Vyzobat z něčího života jen drobky a zbytek ať si divák někde zjistí? To prostě nefunguje... (50%) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že film o bytostném demokratovi, jakým Rašín bezesporu byl napsal i zrežíroval bývalý předseda komunistů. Objektivně přiznávám, že to nebylo až tak strašné a člověk se mohl dozvědět i leccos nového o dvou vlastencích, kteří se zasloužili o vznik samostatného Československa. Ano o dvou, protože se to mohlo klidně jmenovat Kramář a nic by se nezkazilo. Pokud někomu chybí vysvětlení, proč došlo k atentátu, pak vězte, že jej spáchal mladý anarchokomunista a ti jak známo demokraty moc v lásce nemají. Chvílemi docela nuda, ale jedna věc film pozvedává. Rašín a Kramář se ve směřování a spolupráci Čechů se zahraničím neshodli prakticky v ničem. Přesto však spolupracovali, když šlo do tuhého a nikdy nebyli nepřáteli. Byli pouze dva lidé s jinými názory. Tohle by se měli naučit současní politici! ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Rašín (Ondřej Vetchý) neměl až do 80. let 20. století hrob. Teprve v 80. letech dovolil režim do rodinné hrobky na hřbitově Šárka u sv. Matěje v Praze-Dejvicích přidat jeho urnu, ale bez nápisu na hrobce. To se napravilo až v roce 1989. (sator)
  • Film rekonstruuje Rašínův život na základě deníků jeho manželky. Štábu zápisky půjčila politikova rodina. Scénář se tak mohl opřít o skutečné emoce, které prožívali jeho nejbližší. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (rakovnik)
  • Opera „Turandot“, z níž pochází árie „Nessun dorma“, kterou ve filmu hraje Rašínova (Ondřej Vetchý) žena, vznikla v letech 1921–1924 a Rašín se ani nedožil její premiéry. (Giovanni69)

Reklama

Reklama