Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 1

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (126)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Zvlášť s ohledem na téma moc pěkné kino. Hlavně ale zajímavé- pro mě tedy každopádně. Mám mizernou paměť, všechno se mi to časem zase vykouří z hlavy, ale mohl bych si aspoň chvíli pamatovat, co tehdy panu císaři stačilo k tomu, aby někoho nechal popravit... Opravdu jsem netušil, že byla monarchie tak útlocitná. Přitom by možná stačilo, kdybych dával větší pozor u Švejka. Každopádně to bylo poučné a přitom záživné, pan Svoboda umí. ()

Reklama

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Osoba Aloise Rašína byla velmi složitou míchanicí říšské politiky a silné osoby. Jeho názory často předbíhali události v zemi i na politické scéně Evropy. Film ukazuje spíše osobu než politika a dle mého je škoda, že se víc nezaměřil na politiku československou, kvůli které byl nakonec zavražděn před svým domem. Politiku, kterou dělali s Kramářem, souběžně s Masarykem můžeme označit jako důvod zrodu republiky a bez jakýchkoliv předsudků proto Rašín patří k naším velkým osobnostem, která žila v těžkých dobách a nebyla vždy pochopena tak jak by si zasloužila. Muselo jim být hrozně když čekali na popravu, ale zároveň ta úleva, která přišla po amnestii a potom zrod samostatné republiky, byly to velké časy a byli to velcí lidé. Kramář, Švehla, Beneš, Rašín, Masaryk i Soukup a další. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Svobodovi, ač je to stalinista, se režie většinou daří. Zde tomu není tak! Zdlouhavé záběry na zcela nepodstatné scény. Zhulená ruska Kramářová tam tančí nějaký rituální tanec. A toho je víc.  Jinak ale oceňuji že Ondra Vetchý do toho dal, co moh. Zajímám se o Rašína a Englishe již 8 let. Jeho vražda nebyla pomatenost atentátníka.  Všichni z jeho šlapání v porcelánu měli husinu. Proto byl deaktivován. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Trochu sekanina. Začíná koncem, dramaticky a vy toužíte po otázkách. Ale jak to dopadne? Sledujete spíše příběh války. A postav, které se tam točí. A někdy si i trochu myslíte, že se film jmenuje Kramář. A vy vlastně i tak nezjistíte jaké byly jeho trampoty poté. Oba díly šly udělat hezky o válce a poté o samostatnosti. Ale vy se spíše musíte plácat v soukolí čtyř let a zjistit, proč byl Rašín tak kontroverzí se dozvíte v lehkém sledu na konci. Tak nějak bez emocí a vášně, která k tomu patří. Film se jenom hold rozhodl odvyprávět jinou verzi příběhu. To není špatně. Ne, vyloženě. Jinak totiž jde o v celku velmi dobré přiblížení toho, co se zde vlastně dělo za války z pohledu jedné z nejvýznamnějších osobností československých dějin. Posuďte sami. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)
  • Rašín (Ondřej Vetchý) neměl až do 80. let 20. století hrob. Teprve v 80. letech dovolil režim do rodinné hrobky na hřbitově Šárka u sv. Matěje v Praze-Dejvicích přidat jeho urnu, ale bez nápisu na hrobce. To se napravilo až v roce 1989. (sator)
  • Natáčení probíhalo mj. i na zámku Josefa Hlávky v Lužanech (Nadace "Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových). (jungewolf)

Reklama

Reklama