Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. 
1. část:
Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (396)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Česká televize opět udeřila kvalitním tématem a perfektním zpracováním. Pravda sice je, že první díl byl trošku rozvleklejší, ale být musel. Vytvořil totiž emotivní část filmu, která je založená na seznamování s místními rodinami havířů. S jejich přístupem k životu, který se rozhodně vymykal od zajetého komunistického standardu tehdejší doby. A je pravda, že i přes onu vleklost a občasnou nudu, si mě tvůrci získali precizně ztvárněnou atmosférou tehdejší doby, která vhodně nalákala na druhý díl. No a druhý díl? To byla jedna velká emotivní smršť, která nebrala konce. Závěrečný pohled Roberta Mikluše mě utvrdil v tom, že za komunistů havíři sice umírali, ale havířina stále pokračovala vpřed. Dukla 61 je perfektní filmařský počin, kterému jsem přes jazykovou bariéru havířského slangu sem tam vůbec nerozuměl, ale stejně mi to bylo jedno. Užíval jsem si filmařský zážitek, který mi opět připravila Česká televize a já ji za to děkuji. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Havíř je nejhloupější člověk na světe. Pán Búh mu schoval robotu pod zem a aj tam ju našel..." Toš já sú Slovák, ale toto bolo skvelé. Mnohým vadia herci z Prahy, ktorý nemajú v krvi tú moravácko-ostravskú mluvu, ale ja som sa skvele bavil. Vulgarizmy lietajú z každej strany, ale výborne dopĺňajú atmosféru, vôbec nepoburujú ani neurážajú jednoducho ich beriete ako súčasť rozhovorov, pretože oni takto, v skutočnosti ešte horšie naozaj rozprávajú. Herci vybratý výborne, peter Nádasdi v roli Kovácsa neustále bavil, hlášky sypal jedna radosť. Atmosféru má film takú, akú mu môžu závidieť i filmy tlačené do kín. Po nedávnom skvelom Metanole je tu ďalší tv film, ktorý dáva poriadne na prdel všetkým kinofilmom. V miestach kde hudba nehrá, vôbec nechýba a užívate si zvuky podzemia a keď zaznie, tak jemne dopĺňa dej, je príjemná a neruší. Hodnotím plným počtom , pretože ma prvý diel nadchol tak, že ani druhý, prípadne slabší diel by to neovplivnil. Verím, že i ten druhý diel bude minimálne za 4 hviezdy. "Vy chuji !!! kto tam načmáral ty nápisy na vozíky, co??" 100%. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak konečně se v našich končinách za poslední roky vyprodukovalo hutné drama čerpající z reálných historických událostí. O to více mě překvapuje, že se jedná o televizní tvorbu, za to fakt palec hore. Atmosféru 60. let autoři vystihli perfektně, ta autentická dobovost z toho byla vidět na každém kroku. Herecky bez sebemenších výtek (duo Taclík a Issová úžasní, i Langmajer v poněkud negativní roli potěšil). Nejsem rodilý Ostravan, abych mohl zhodnotit přesně ten vystřižený dialekt, ale všichni zúčastnění se dle mě zhostili svých rolí na jedničku. První díl takovým rozjezdem, v druhém se tvůrci věnovali samotné tragédii. A nemyslete si, ono vás to emočně dost zasáhne, to vědomí toho, že z toho za žádných okolností nevyváznete živí, to musí být strašný pocit. Ondříček opět natočil výborný snímek, uvidíme, jak se zhostí Zátopka :) Dukla za mě 8/10 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zajímavé zpracování událostí, které se už tak často nepřipomínají. Na dialekt herců, u kterých bych to nečekal, jsem si překvapivě rychle zvykl (hráli ale i herci tam narození), nejvíc mě dostalo, jak sama tragédie nebyla žádný velký "výbuch," ale pomalé, plíživé nebezpečí smrtícího kouře. A herci ve vedlejších rolích byli často lepší než ti hlavní (Robert Mikluš!) Jako zobrazení reálsocialismu, jeho nejprotěžovanějšího průmyslového odvětví na přelomu nejhnusnějšího a nejnadějnějšího desetiletí dostačující. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„V NAŠEM DOLE DUKLA DOŠLO K TRAGEDII“… /// Téměř dokonalej scénář plnej špinavejch chlapů, zvuků sbíječky a haviřskyho dialektu. Kurva… tohle navíc psal sám život! Ty rodinný etudy tomu sedí jak hrnec na prdel. Když pak začne trága, je to fakt dramatickej majštryk. Jednak haviřske paničky… ale hlavně ti dole. Kdy by to byl řekl, že (MOŽNÁ) nejlepším letošním českým filmem bude televizní drama. I když… Ondříček (i Podzimek) prostě umí! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Nevím, jak se běžela nejdelší havířská stovka. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Galerie (107)

Zajímavosti (20)

  • Pro herečku Marthu Issovou nebylo nejsložitější naučit se ostravské nářečí, ale spíš zamaskovat své pokročilé těhotenství. (raininface)
  • Při tomto důlním neštěstí zahynulo celkem 108 horníků. (majky19)
  • „Musím říct, že při pohledu na nominace Na mezinárodním televizním filmovém festivalu v Monte Carlu se mi podlomila kolena. Považuji to za obrovský úspěch všech lidí, kteří se na Dukle 61 podíleli. Co mě ale nesmírně potěšilo, je nominace v ženské kategorii. Patricia Arquett, Penélope Cruz a Martha Issová jsou moje vůbec nejoblíbenější herečky,“ říká režisér snímku David Ondříček. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama