Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. 
1. část:
Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (396)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak konečně se v našich končinách za poslední roky vyprodukovalo hutné drama čerpající z reálných historických událostí. O to více mě překvapuje, že se jedná o televizní tvorbu, za to fakt palec hore. Atmosféru 60. let autoři vystihli perfektně, ta autentická dobovost z toho byla vidět na každém kroku. Herecky bez sebemenších výtek (duo Taclík a Issová úžasní, i Langmajer v poněkud negativní roli potěšil). Nejsem rodilý Ostravan, abych mohl zhodnotit přesně ten vystřižený dialekt, ale všichni zúčastnění se dle mě zhostili svých rolí na jedničku. První díl takovým rozjezdem, v druhém se tvůrci věnovali samotné tragédii. A nemyslete si, ono vás to emočně dost zasáhne, to vědomí toho, že z toho za žádných okolností nevyváznete živí, to musí být strašný pocit. Ondříček opět natočil výborný snímek, uvidíme, jak se zhostí Zátopka :) Dukla za mě 8/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde se nedbá na bezpečnost práce, tam se brzy něco šeredně posmolí.. Syrové sociální drama na pozadí důlní tragédie, kterému náramně prospělo konvenční pojetí a autorská odpovědnost vůči prostředí a námětu. Sitcomový Langmajer sice chvílemi působil, že si z havířovského zimního stadionu odskočil do štoly, ale to jsou jen také drobné cypoviny, které nemohou poškodit jinak dobrý dojem z Ondříčkovy poctivé práce. Zdař bůh a soudruhům na vedoucích pozicích věčný klid.. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Letos Česká televize opravdu vytahuje esa z rukávu a krátce po Metanolu se jím stává i tenhle film. Silný scénář zaměřený na osud jediné rodiny tomu rozhodně prospívá, bylo by zbytečné tu děj tříštit, protože katastrofa má na diváka stejně dopad. Výborná dynamika v Petrově rodině, kde za mě herecky obrazovce jasně vévodí Antonie Formanová. Bez patosu, lehce přímočaré a očekávané zpracování, ale nadprůměr na českou televizní tvorbu, který si drží určitou úroveň. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zajímavé zpracování událostí, které se už tak často nepřipomínají. Na dialekt herců, u kterých bych to nečekal, jsem si překvapivě rychle zvykl (hráli ale i herci tam narození), nejvíc mě dostalo, jak sama tragédie nebyla žádný velký "výbuch," ale pomalé, plíživé nebezpečí smrtícího kouře. A herci ve vedlejších rolích byli často lepší než ti hlavní (Robert Mikluš!) Jako zobrazení reálsocialismu, jeho nejprotěžovanějšího průmyslového odvětví na přelomu nejhnusnějšího a nejnadějnějšího desetiletí dostačující. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto televiznímu filmu výraz hrdina od Dukly dostává trochu jiný význam nespojený s 2. světovou válkou a karpatsko-dukelskou operaci. I když by se dalo napsat místo od Dukly - z Dukly (a ne sportovní). Navíc hrdinou z Dukly je zde Marek Taclík, který herecký přesvědčit i své nepříznivce. Scénář dobře napsaný a kvalitně zahraný. Atmosféra a prostředí vyhovující. Havířov je Havířov. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (20)

  • Jedním z pozitivních důsledků katastrofy na dole Dukla bylo alespoň zavedení nehořlavých pásů. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)
  • „Musím říct, že při pohledu na nominace Na mezinárodním televizním filmovém festivalu v Monte Carlu se mi podlomila kolena. Považuji to za obrovský úspěch všech lidí, kteří se na Dukle 61 podíleli. Co mě ale nesmírně potěšilo, je nominace v ženské kategorii. Patricia Arquett, Penélope Cruz a Martha Issová jsou moje vůbec nejoblíbenější herečky,“ říká režisér snímku David Ondříček. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (SONY_)
  • Skupina asi třiceti havířů se navzájem pozabíjela ve rvačce o hadici se vzduchem. Našli je pak s bodnými ranami. Přitom to byli parťáci, kteří spolu každý den pracovali, chodili na pivo, jejich rodiny se přátelily. [Zdroj: Novinky.cz] (JenTak)

Reklama

Reklama