Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Metanolovu aféru jsem oproti Dukelské tragédii již zažil a matně si i vzpomínám na všemožná haló po internetu v období její největší mediální expanze. Tím ovšem veškerý můj zájem skončil a až do letošního května se tím pro mě umlčela. Najednou ale přichází od televizních tvůrců pozoruhodné nevinné drama, kde se režisér ve víru autenticity rozhodl oslovit vícero neznámých tváří, pro kampaň k nim nalákat menší množství herců známých a splácat dohromady filmový odraz jednoho z nejdiskutabilnějších zločinů v novodobé historii České republiky. První část, intenzivně obohacená o napínavou hudbu, se vyvedla na výbornou. Veškeré peripetie s policisty a následným soudem už byly ve filmu pojaty stejně zdlouhavě, jako je museli účastníci prožít ve skutečnosti. Toho se ale film úplně držet nemusel. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

ČT dokáže točit kvalitu, ale to těžko může přiznat člověk, který od ní nesmyslně očekává Netflix. První část výborná psychologická sonda (David Máj!), druhá bohužel příliš těkavá, možná je tohle námět na minisérii. V druhém díle už bylo prostě mnoho informací a s postavami detektivů se moc neztotožníte (a zamrzí to, zvlášť u Fingera). Zpomalit a třetí díl by neškodilo. 90%. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní a trochu smutné, že nejlepší český film, za posledních cca 20 let je filmem televizním. Detailní rozbor kauzy pančovaného alkoholu, který mrzačil a zabíjel, funguje nejen jako rekonstrukce, ale i jako sociální drama a napínavý krimi thriller. Vše zde funguje na výbornou a podobné kvality jsem u českého filmu v kině neviděl snad od Tmavomodrého světa. I přes TV produkci film nevypadá ani trochu lacině, ba naopak překvapuje přesnými hereckými výkony, kdy se nikdo nesnaží vyčnívat. Vše podtrhuje padnoucí hudba a vynikající ruční kamera. Není to dokonalý film, ale kvality jsou nezpochybnitelné a já jen zíral, jak funguje film, kde jsou neznámí, zapomenutí nebo herci z pochybných "nováckých" seriálů. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť mi přijde, že na filmové zpracování této nedávné kauzy je ještě dost brzo, protože rány jsou ještě dost živé, tak se velmi povedlo. Obě dvě části jsou navzájem dost odlišné, což snímku pomáhá. Děj je svěží, herci do jednotlivých rolí byly vybráni víc než dobře. Navíc Vaculík ostřihaný na ježka bylo něco nového. Málokdy se podaří zachytit všechny pohledy na věci a tady se to povedlo. Za mě tak rozhodně spokojenost, byť jsem měl původně obavy, že při tak dlouhé stopáži budou absolutně hluchá místa. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Zpracovávat nedávné události (pouze několik let dozadu...), které ovlivnily naši zemi či způsobily rozsáhlé mediální kauzy, to skutečně pro českou filmovou tvorbu není zcela běžné. Lenka Szántó a Matěj Podzimek celkem pohotově vytvořili velmi dobrý scénář a Tereza Kopáčová jej zdatně zrežírovala v dvoudílný televizní film. Tato koncepce byla velmi dobrá volba. První část filmu řeší prapůvod a pozadí toho, jak se životu nebezpečný alkohol dostal do oběhu, a kdo se na jeho výrobě a distribuci podílel. Druhá část se soustředí na vyšetřování a následné dopadení všech pachatelů. To vše je propojeno osudy postižených, z nichž na nás nejvýrazněji, nejen díky závěru filmu, působí postava, kterou ztvárnila Kristýna Podzimková. Další herecky dobrou volbou byl Lukáš Vaculík, do své role se hodil výborně. Zbylé herecké výkony občas pokulhávaly. David Máj, který na mě velmi zapůsobil v nedávných Kobrách a užovkách na mě tentokrát působil lehce nevyrovnaně (neznal hranici, kdy má jeho postava působit komediálně, kdy dramaticky), herec Tomáš Bambušek, který byl skvělý ve filmu Ztraceni v Mnichově, také nepodal kdovíjak přesvědčivý výkon. Celkově jsem ale za toto obsazení rád, konečně se na scénu dostávají nové tváře! Televizní film Metanol je počin kvalitní, atmosférou mi připomíná tempo seriálu Případy 1. oddělení a jsem rád, že celkem přehledně a věrně zobrazuje metanolovou aféru tak, jak se stala. Dobrá práce. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • V histórii prvá metanolová kauza bola vo vtedajšom Československu už v roku 1941. Predmetom kauzy bolo, že hostinský zakúpil z neprevereného zdroja lieh, ktorý následne pridával spoločne s vodou do nápojov a tie predával svojim hosťom. Jeden zákazník, ktorý požil alkoholický nápoj obsahujúci lieh bez overeného pôvodu o dva dni neskôr zomrel na otravu metylalkoholom. Hostinský prišiel o živnosť a rodine musel zaplatiť jednorazovo 8000 korún a každomesačnú rentu 270 korún po dobu 20 rokov. (Raccoon.city)
  • Scenáristka Lenka Szántó psala scénář podle jí dostupných materiálů v Izraeli, kde trvale bydlí. Do Česka jezdila pouze kvůli rozhovorům s aktéry celého příběhu. (hansel97)
  • Ve druhém díle, v čase 59:57 na displeji spektrometru svítí datum 2017, tedy o celých 5 let později než by se měl film odehrávat. (Globus_Jirka)

Reklama

Reklama