Reklama

Reklama

Strážci majáku

  • Velká Británie The Vanishing (více)
Trailer 1

VOD (1)

Film Strážci majáku je psychologický thriller inspirovaný skutečnou, dosud nevysvětlenou událostí – záhadou Flannanských ostrovů. Tři muži přijíždějí na šesti týdenní směnu, při níž mají střežit maják na neobydleném ostrově 20 mil od skotského pobřeží. Thomas (Peter Mullan), James (Gerard Butler) a Donald (Connor Swindells) zahájí svou běžnou, osamělou pracovní rutinu. Nedlouho po příjezdu u ostrova ztroskotá veslice s truhlou plnou zlata. Strážci majáku udělají rozhodnutí, které změní jejich životy navždy. (iTunes)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (83)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Psychologický thriller ve stylu Raimiho Jednoduchého plánu o trojici strážců majáku, jimž psychické vypětí způsobené osamělostí, unikající rtuť a jedna dřevěná truhla s pokladem poněkud přerostly přes hlavu. Kristoffer Nyholm (jeden z režisérů nedávného Taboo) se za svůj celovečerní debut rozhodně nemusí stydět. Jde o dobře natočenou a trýznivou námořnickou historku, jíž bych vytkl snad jen mírně vláčný závěr - poněkud ráznější a drastičtější zakončení by bodlo. Snímku nicméně dominuje přesné obsazení - hlavně Gerardu Butlerovi role sedla jak ušitá. Myslím si, že Keepers rozhodně stojí za vidění. [Sitges 2018] ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Nadpriemerne natočený a zahraný film s minimum použitých zdrojov. Tri chlapi s rôznym charakterom a postavou u ktorých vyvolajú ich činy rôzne psychologické chovanie. Každý z nich je zahrané a kamerou zachytené veľmi dobre. Po dlhej dobe jeden silný a úprimný herecký výkon od G. Butlera. P.S.: Zaujímalo by ma, že aký podiel vo filme majú skutočné udalosti. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"GET CALLED A BASTARD OFTEN ENOUGH, YOU BECOME ONE." -------------- Vedel som, že sa mi The Vanishing bude páčiť a vedel som to už od počiatku. Dôvody sú jednoduché: prostredím, počasím, vzdialenosťou daného miesta od akejkoľvek civilizácie, jednou budovou široko ďaleko, opustenosťou a samotou postáv mi to silne pripomínalo môjmu srdcu blízky film Kak ya provyol etim letom. Tým to ale nekončí, no o tom neskôr. Scény bojov o prežitie sú autentické a chladné, čo filmu svedčí a k danému príbehu/prostrediu veľmi hodí. Dialógy sú solídne a psychológia hrá dôležitú úlohu. Režisérsku ruku je tu aspoň minimálne cítiť, ale druhé Taboo z toho nebolo a vlastne ani nevieme, či vôbec chcelo. Za záver zvyšujem na štyri a záverečné titulky som sledoval s veľkou spokojnosťou. Gerard Butler vynikajúci. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(4/2019) Tak tomuto hovorím pomalý film. Traja chlapi strážia maják na opustenom ostrove, čo už by asi samo o sebe stačilo aby im z toho trošku preplo. Náhodou nájdený poklad plus pár ďalších prúserov navrch parádne odhalí démonov v hlavných postavách a keďže utiecť nie je kam, výsledok stojí celkom za to. Forma ale tentokrát mierne prekonáva obsah a excelentne vypracovaná psycho atmosféra predbehla samotný príbeh a záver. (6/10) ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Film ťaží predovšetkým zo vzájomnej interakcie medzi trojicou ústredných postáv a dalo by sa povedať že svojim spôsobom iba inak opisuje Dostojevského dilemu z knihy Zločin a trest. Je pravdou, že niektoré pasáže bežného diváka budú nudiť, tak ale treba si najprv pozrieť trailer aby človek vedel čo má od filmu čakať. Nepochopím, ako môže byť niekto tak primitívny ako napríklad užívateľ žijúca mŕtvolka, polovicu filmov ktoré hodnotí označí ako odpad...na druhej strane som mu za jeho hodnotenia vďačný, pretože jeho odpad je zárukou filmu náročného filmu na vnímanie. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (4)

  • 26. prosince 1900 loď Hesperus dorazila k Eilean Mor s čerstvými zásobami. Maják byl v provozu rok, ale bylo zaznamenáno, že Eilean Mor už několik dní neviděl žádné světlo. Maják byl úplně opuštěný a následné prohlídky ostrova neodhalily žádné známky toho, co se stalo třem strážcům. Poslední zápis do deníku byl proveden 15. prosince a obsahoval řadu podivných a zneklidňujících vodítek o duševních stavech mužů. (dzei)
  • Za predpokladu, že jedna zlatá tehlička vážila približne 4 kg (voľný úsudok založený len na tom, ako s každou z nich narábali), by mala dnes (júl 2024) hodnotu približne 300 000 eur. (m.a.t.o.)
  • Na vytvorenie toho, čo sa vo filme javí ako jedinečné miesto, boli použité štyri rôzne majáky: Maják Mull of Galloway bol použitý pre vonkajšie a niektoré interiérové zábery a výbežok ostrova. Maják Killantrigan bol použitý na vnútorné schodisko a bočnú záhradu. Corsewallský maják bol použitý na jeden interiérový záber a na vytvorenie útesu pre scény z útesu. Maják Cloch bol použitý na väčšinu interiérových scén, pretože už nie je funkčný, ale je krásne zachovalý. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama