Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

classic 

všechny recenze uživatele

1/2: Sympatickí herci,ktorí perfektne pasujú na svoje posty,že vidieť ich inde by bolo mierne klišé,keď by som povedal ani jeden z nich neprekáža,vyvážené jednotlivé party... Vesmírna tématika s pridlhou dĺžkou,ale čudujem sa,s akým nadhľadom,všestrannosťou sa pristupuje k tejto látke. Strihači zložili dohromady so zvukármi,a taktiež hudobná zložka dáva„ MENU”,užívam si to,oceňujem to. Mám uši v pozore pri aktívom zvuku a oči sa kochajú výborným vizuálom.Great... 2/2: Dejiny astronautiky v kocke,rodinné problémy astronautov. 1 časť sa mi zdá vťahujúcejšia ,2 časť sa vo väčšom zaoberá štartami,keď niektoré nevyšli. Repete by som si už nedal ,ale strávený čas neľutujem.Nie je to zlá voľba. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jak jsem ráda, že jsem se vykašlala na jakoukoli nalejvárnu předem a jediné, co jsem zachytila byla jména: Shepard a Glenn, což stačilo, abych tuhle ostře řezanou potravu nacpala přehrávači přednostně. Kdybych si totiž přečetla, že je to film o vesmírném výzkumu a trvá 193 minut, jistě by nebyl zatracen, ale odložen na hodně dlouhé neurčito. A tak jsem z počáteční nevole měkla a měkla a chvílemi plačky avšak zaujatě sledovala film o mužích, kteří se rozhodli splnit klukům v sobě sen, a jak se to některému podařilo a jak jiný sní dál. Pilot Sama Sheparda - i když tak trochu stranou hlavního dění - pro mě myšlenku o cestě za snem a touze pokoření hranic určil nejpřesvědčivěji. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Americký hrdina. Tak bych asi nazval já oslavný opus o amerických kosmonautech, kteří v době studené války letěli do vesmíru přesoutěžit Sovětský Svaz a dokázat že Amerika je lepší, jelikož je svobodná. Předlouhý film nám to popisuje pěkně od začátku, jak jsou ti chlapi tvrdí, nemají strach, neselžou tam, kde jiní ano, vypijou sud kořalky a stojí na nohou atd. Do toho nám hraje taková ta hudba, jako když akční hrdina vybíhá z ohně s dítětem v náručí. Nános patosu byl v osmdesátých letech povinnou složkou kinematografie a americký divák byl doslova "fedrován" nacionalismem. Emoční masáž hesly, vlajkami, plačící hrdé manželky stojící nad hroby hrdinů padlých za vlast, nekonečná autorita prezidenta, zkrátka všechno dobré co USA ztělesňují pro svět. Dnes je ale jiná doba, na hladinu "jezírka Dobra" vyplavalo už mnoho páchnoucích škraloupů a zobrazení USA jako obránce míru a prosperity pokulhává a vyvolává úšklebek. Tento film tím ztrácí na věrohodnosti a stává se pouhou agitkou. Jediné, co zůstává, je výpověď o praštěné době studené války, na pokraji jaderné katastrofy, kdy stačilo málo,a už bych tento komentář nemohl napsat. Takové svědectví by ovšem mohlo být natočené civilnější formou a ne jako lepší Top Gun. 60% ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Snímek P.Kaufmana se snaží být, co do věrohodnosti, realisticky natočenou filmovou poctou americkému vesmírnému programu. Mapuje ho od jeho prvopočátků, přes sérii nezdarů, obtíží, malé řadové úspěchy, až konečně po první slavné lety kosmických lodí s lidskou posádkou. Film je také pochopitelně dle očekávání zářnou oslavou věčné lidské touhy dokázat něco nového, mimořádného, být první a nejlepší, která celé lidstvo žene neustále dál a dál. Nikdy ale nesklouzává do laciného patetismu! Jako červená nit se ale celým příběhem táhne připomínka nikdy nekončící lidské přirozenosti hledat si mezi sebou své vlastní nové vzory a opěvované hrdiny. Ve 40 letech minulého století jimi byli piloti vysokorychlostních nadzvukových letadel. Postupem času, s příchodem kosmického věku, svou výsadní pozici ale museli chtě-nechtě nedobrovolně přenechat novým miláčkům vrtkavé společnosti. Astronauti se stali národními hrdiny, a kdysi tolik obdivovaní letci upadli do nezáviděníhodného ústraní. Přízeň davu je ovšem nestálá, a jaké míry publicity se těší současní astronauti, ví každý z nás ..... musí vybuchnout raketoplán, aby si vůbec někdo ještě vzpoměl, že mezi námi jsou stále lidé snažící se překonávat lidské možnosti a hranice ..... teď už mají lidé ovšem své nové hrdiny ... ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Damien Chazelle mi so svojim dielom First Man úplne vytrel zrak a poslal ma kvôli úvodnej sekvencii na trajektóriu obsesie s experimentálnymi nadzvukovými lietadlami v 50. a 60. rokoch a s tým súvisiacimi supersonickými a hypersonickými letmi. Spustil som väčšie hľadanie po filmoch na dané témy a ani na moment som nebol prekvapený ich nedostatkom. Prekutral som, čo sa dalo, pozrel som, čo sa dalo. Cestu bolo nutné ukončiť tým najlepším možným spôsobom – nie opáčkom Prvého muža, ale týmto trojhodinovým eposom a vesmírnou odyseou Philipa Kaufmana. --- Zdĺhavé, ale zároveň nenudí, dáva si ladne na čas a ide do hĺbky, prekypruje brilantným obsadením a ešte lepšími výkonmi, produkcia (v rámci tematicky podobných filmov obdobia) epických proporcií, kde by si rozpočet na smiešnych 20 miliónov určite netipoval. Duo skúsenej réžie a poctivej kamery dokopy funguje nádherne a spôsobuje, že každý jeden záber je vypiplaný a vycibrený do maximálnych detailov, a to naprieč celými troma hodinami! Výnimku tvoria len niektoré zábery počas "problémových" letov, ktoré celkom presne nekorešpondujú s tým, čo sa vlastne vo vzduchu deje. Tam ale treba uvážiť, či by ich bolo v tej dobe možné lepšie vyriešiť. Raritných priaznivcov témy toto dielo rozhodne nesmie minúť a jeho kvalitná filmárčina s jednoduchosťou môže značne uspokojiť každého. --- Iné súvisiace filmy: X-15 / Toward the Unknown / Jet Pilot / Genesis - September 13, 1956 / Strategic Air Command / The Bamboo Saucer / The Starfighters / Dokumenty: X-15 / Research Project X-15 / Flight to Tomorrow / Ticket Through the Sound BarrierThe Insane Engineering of the X-15 / Planes That Changed the Worldno najmä The Untold Story of Skunk Works. (x) ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Hudbu k filmu mal pôvodne skomponovať slávny John Barry, ale nakoniec z tejto spolupráce zišlo. Vraj nemohol vôbec pochopiť, čo po ňom režisér chce: "Mala by (hudba) znieť, ako keď ide človek po púšti, uvidí kaktus, položí na neho nohu a kaktus skrze nej jednoducho začne rásť." (classic)
  • Sam Shepard, který hraje legendárního pilota Chucka Yeagera, se ve skutečnosti bojí létání. (HellFire)
  • Během natáčení scény, kdy Chuck Yeager (Sam Shepard) ztratí kontrolu nad zkušebním letadlem a katapultuje se, zemřel kaskadér Joseph Leonard Svec. Jeho helma se naplnila kouřem, ztratil vědomí a zemřel na následky pádu. Ve skutečnosti si Yeager rozbil čelní sklo helmy a popálil si obličej. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama