Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Americký hrdina. Tak bych asi nazval já oslavný opus o amerických kosmonautech, kteří v době studené války letěli do vesmíru přesoutěžit Sovětský Svaz a dokázat že Amerika je lepší, jelikož je svobodná. Předlouhý film nám to popisuje pěkně od začátku, jak jsou ti chlapi tvrdí, nemají strach, neselžou tam, kde jiní ano, vypijou sud kořalky a stojí na nohou atd. Do toho nám hraje taková ta hudba, jako když akční hrdina vybíhá z ohně s dítětem v náručí. Nános patosu byl v osmdesátých letech povinnou složkou kinematografie a americký divák byl doslova "fedrován" nacionalismem. Emoční masáž hesly, vlajkami, plačící hrdé manželky stojící nad hroby hrdinů padlých za vlast, nekonečná autorita prezidenta, zkrátka všechno dobré co USA ztělesňují pro svět. Dnes je ale jiná doba, na hladinu "jezírka Dobra" vyplavalo už mnoho páchnoucích škraloupů a zobrazení USA jako obránce míru a prosperity pokulhává a vyvolává úšklebek. Tento film tím ztrácí na věrohodnosti a stává se pouhou agitkou. Jediné, co zůstává, je výpověď o praštěné době studené války, na pokraji jaderné katastrofy, kdy stačilo málo,a už bych tento komentář nemohl napsat. Takové svědectví by ovšem mohlo být natočené civilnější formou a ne jako lepší Top Gun. 60% ()

packa 

všechny recenze uživatele

Dva filmy v jednom. Dva víceméně průměrné filmy v jednom. A tuny, opravdu tuny vaty! Vystříhat vatu, pokrátit vedlejší linku na Edwardsově letecké základně, více se věnovat samotnému projektu Mercury a přeobsadit nesnesitelného Quaida, mohl vzniknout (v mých očích) slušný film. Drze si dovolím ostře nesouhlasit s golfistou, Quaid se tři hodiny permanentně usmívá, celé tři hodiny si vystačí s jediným, frackovitě slizským úsměvem, to pro mě není zádné skvělé herectví. golfisto, vzpamatuj se ;-) ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Dobre uceleny film, ktery mapuje pocatky americkeho dobyvani vesmiru. Pro fanousky zanru povinnost, ja se misty trosku nudil. Je sympaticke, ze se tvurci v dobe studene valky odprostili od zbytecneho vlastenectvi a patosu. Zvlast lety ve vesmiru jsou pusobive natocene. Sympaticke postavy v cele s vynikajicim Edem Harrisem. Celkem se divim, ze je tento film temer neznamy, coz je skoda... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Svým obsahem vcelku netypická odysea, popisující teprve nějakých dvacetpět až dvacet let "poté" počátky amerického vesmírného programu, především osudy tzv. Mercury Seven neboli prvních sedmi astronautů. Ti, ale právě nejenom ti, představují tu titulní "Right Stuff" neboli tu správnou sortu vlasteneckých průkopníků a svého druhu šílenců, kteří se rozhodli posunovat limity toho, jak vysoko (nebo daleko) a jak rychle se dá dolétnout. To není zlehčování - vedle Mercury Seven je totiž tento film holdem zkušebním pilotům, které reprezentuje Sam Shepard jako Chuck Yeager, první pokořitel rychlosti zvuku, a jeden z kandidátů na post astronauta, kterého vyřadilo jen a pouze to, že neměl vysokoškolský diplom. Aby se to nepletlo, tak tu ještě Ed Harris hraje Johna Glenna a Scott Glenn Alana Sheparda (o Samovi už byla řeč;)). To je asi jediný nezáměrný vtip, který se u tohoto filmu dá najít. Ale překvapivě je tam spousta humoru naprosto záměrného, v drtivé většině "podle skutečné události". Režie a herecké výkony jsou tu naprosto mistrovské, filmu se daří jednak ukazovat bez příkras, jakým skokem do neznáma byla de facto každá etapa amerických pokusů o dopravení člověka do vesmíru (ani nijak nezastírá, že tomu všemu do značné míry dopomáhali ne úplně košer vědci velkoněmeckého původu), druhak jde o velmi líbivou historickou podívanou (ovšem pozor, podívanou oné historii ne vždy věrnou), a především ukazuje hrdiny nejenom svojí generace jako sice nedokonalé, ale přesto jako lidi, s nimiž byste s radostí zašli na panáka. Výjimečná podívaná, která se dá navzdory víc jak tříhodinové stopáži na jeden zátah zhlédnout jako nic. Faktem je, že tříštění vyprávění mezi linii Chucka Yeagera a linii astronautů není úplně zvládnuté, ale i tak je Right Stuff naprosto úžasná podívaná. Nemá sice efekty, které o nějakou dekádu později nabídlo Apollo 13, ale má unikátní atmosféru a taky duši. 90% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

190 minut koncentrované nudy, je to vůbec možné? Takový příběhový potenciál a nakonec z toho byl jen divný sestřih medailonků několika osob bez nějakého skutečného příběhu. Začátek ještě jde, ale od chvíle, kdy se chlapci v šatně domluví, že musí táhnout za jeden provaz to působí jak nějaká nesestříhaná pracovní verze filmu, ve které plno scén přebývá a další hromada ještě nebyla natočena - a pak to někdo vzal, udělal z dostupného materiálu skrumáž a vydal to jako hotový film. Pokud bych to porovnal s Gagarinem, kterého jsem viděl nedávno (film na stejné téma z ruského pohledu), tak bych tomuhle prostě tři a více hvězdiček s klidným srdcem dát prostě nemohl - ten ruský film má totiž hlavu a patu. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Raketa, ktorou Alan Shepard (Scott Glenn) štartuje, je iná od tej, ktorá sa oddelí od jeho lode. (rexino)
  • Scéna následující okamžitě poté, co Alan Shepard ukáže na raketu před svým odletem, ukazuje muže v obleku a kravatě, který sestupuje po schodech vleku, a poté následuje Sheparda do výtahu. Mužem je skutečný Gus Grissom – jeden z astronautů, který zahynul při požáru Appola 1. (HellFire)
  • Svetlušky, ktoré videl John Glenn (Ed Harris) pri svojom oblete zeme, sa ukázali ako zmrznuté pary z výparníku na trupe lodi. (rexino)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama