Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

190 minut koncentrované nudy, je to vůbec možné? Takový příběhový potenciál a nakonec z toho byl jen divný sestřih medailonků několika osob bez nějakého skutečného příběhu. Začátek ještě jde, ale od chvíle, kdy se chlapci v šatně domluví, že musí táhnout za jeden provaz to působí jak nějaká nesestříhaná pracovní verze filmu, ve které plno scén přebývá a další hromada ještě nebyla natočena - a pak to někdo vzal, udělal z dostupného materiálu skrumáž a vydal to jako hotový film. Pokud bych to porovnal s Gagarinem, kterého jsem viděl nedávno (film na stejné téma z ruského pohledu), tak bych tomuhle prostě tři a více hvězdiček s klidným srdcem dát prostě nemohl - ten ruský film má totiž hlavu a patu. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Polodokumentární freska o počátccích amerického vesmírného programu, fantastické herecké výkony celé party, detailní pohled na jejich přípravu i soukromý život, nadsázka, třeba jak se Shepard musel vymočit do skafandru, film o odvaze hraníčícící s šílenstvím, o jedné bláznivé éře, skvělá hudba, atmosféra i režie. Nejcenější na Right Stuff je, že více než o letectví je to film o letcích a mi máme možnost tyhle chlapíky pochopit, zjistit proč nasazují svoje životy za rekordy a co jsou zač. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dost neznámý a opomíjený kosmonautský film. Zcela jistě by mohl mít své místo třeba někde u Apolla 13. Pokud zvládnete tu délku, která se snést dá (ale i tak je film podle mě zbytečně dlouhý) dostanete skvěle natočený a nasnímaný příběh, který má sice vzhledem ke zmiňované délce slabší momenty, ale působí příjemně monumentálním dojmem filmového díla, které dnes už pravděpodobně neuvidíte. Sluší se vyzdvihnout scény na obloze a v kosmu. Je to přesně ten typ vizuálních efektů, které považuji za čistě filmové a vzhledem k dnešní době za oceněníhodné. 7/10 ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Svým obsahem vcelku netypická odysea, popisující teprve nějakých dvacetpět až dvacet let "poté" počátky amerického vesmírného programu, především osudy tzv. Mercury Seven neboli prvních sedmi astronautů. Ti, ale právě nejenom ti, představují tu titulní "Right Stuff" neboli tu správnou sortu vlasteneckých průkopníků a svého druhu šílenců, kteří se rozhodli posunovat limity toho, jak vysoko (nebo daleko) a jak rychle se dá dolétnout. To není zlehčování - vedle Mercury Seven je totiž tento film holdem zkušebním pilotům, které reprezentuje Sam Shepard jako Chuck Yeager, první pokořitel rychlosti zvuku, a jeden z kandidátů na post astronauta, kterého vyřadilo jen a pouze to, že neměl vysokoškolský diplom. Aby se to nepletlo, tak tu ještě Ed Harris hraje Johna Glenna a Scott Glenn Alana Sheparda (o Samovi už byla řeč;)). To je asi jediný nezáměrný vtip, který se u tohoto filmu dá najít. Ale překvapivě je tam spousta humoru naprosto záměrného, v drtivé většině "podle skutečné události". Režie a herecké výkony jsou tu naprosto mistrovské, filmu se daří jednak ukazovat bez příkras, jakým skokem do neznáma byla de facto každá etapa amerických pokusů o dopravení člověka do vesmíru (ani nijak nezastírá, že tomu všemu do značné míry dopomáhali ne úplně košer vědci velkoněmeckého původu), druhak jde o velmi líbivou historickou podívanou (ovšem pozor, podívanou oné historii ne vždy věrnou), a především ukazuje hrdiny nejenom svojí generace jako sice nedokonalé, ale přesto jako lidi, s nimiž byste s radostí zašli na panáka. Výjimečná podívaná, která se dá navzdory víc jak tříhodinové stopáži na jeden zátah zhlédnout jako nic. Faktem je, že tříštění vyprávění mezi linii Chucka Yeagera a linii astronautů není úplně zvládnuté, ale i tak je Right Stuff naprosto úžasná podívaná. Nemá sice efekty, které o nějakou dekádu později nabídlo Apollo 13, ale má unikátní atmosféru a taky duši. 90% ()

packa 

všechny recenze uživatele

Dva filmy v jednom. Dva víceméně průměrné filmy v jednom. A tuny, opravdu tuny vaty! Vystříhat vatu, pokrátit vedlejší linku na Edwardsově letecké základně, více se věnovat samotnému projektu Mercury a přeobsadit nesnesitelného Quaida, mohl vzniknout (v mých očích) slušný film. Drze si dovolím ostře nesouhlasit s golfistou, Quaid se tři hodiny permanentně usmívá, celé tři hodiny si vystačí s jediným, frackovitě slizským úsměvem, to pro mě není zádné skvělé herectví. golfisto, vzpamatuj se ;-) ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Po tom, ako sa John Glenn (Ed Harris) úspešne dostal na orbit, mu Alan Shepard (Scott Glenn) zahlásil, že má povolenie na 7 obletov zeme. Toto astronaut naozaj povedal, ale od začiatku letu sa počítalo iba s 3 obletmi zeme a nebol tak let skrátený iba na 3 oblety, ako sa vo filme uvádza. (rexino)
  • Role Annie Glenn byla první filmovou rolí pro Mary Jo Deschanel, ženu kameramana Caleba Deschanela. (HellFire)
  • Film obsahuje první realistické záběry sestupu kosmické lodě. Pro záběry z dálky použil tvůrce speciálních efektů Gary Gutierrez malý model kapsle Mercury. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama