Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (191)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dejovo mi to skôr pripominalo Apollo 13 ako Gravitaciu, ktoru to pripomina trochu vizualne. Ale zdaleka to nevyzera tak pôsobivo. Triky ne su zle, len to pôsobi cely cas umelo a nemal som pocit, ze sledujem astronautov vo vesmre, ale len pekne triky. Dejovo to je strasne nevyrovnane. Neustale sa striedaju pokusy o maximalny realizmus so scenami, ked sa vsetko poserie a tak to rusky hrdina zoberie do vlastnych ruk a zazracne vyriesi. Samozrejme najlepsie zaberie stare dobre pobuchanie po nejakom pristroji. Stopaz je strasne prestrelena a tak sa tu najde kopa nudnych scen. Postavy vyznievaju skôr komicky namiesto toho, aby vo mne mali vzbudit strach o ich osud. Najfascinujucejsi na celom filme je pristup rusov k praci. Americania maju zakazdym pripravenych x premyslenych postupov ako pokracovat a pre istotu sa vsetko este raz overi. Rusi idu krok za krok bez premyslania s vierou, ze to nejak dopadne. Vo filmoch funguju obidva postupy rovnako. Nakoniec ma najviac potesil kratky vyskyt videohry No pockaj, co mi pripomenulo ako som ju tak 28 rokov dozadu drtil ostosest a pozbieral som v nej velku kopu vajec. 4/10. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem narazil na "novější" ruský film, který normálně funguje. Zatím jsem se trefoval jen na samé zmatené kočkopsy s roztěkanou dramaturgií. Saljut-7 nejen, že má hlavu a patu (aby ne, když je podle skutečných událostí), ale dokonce je to místy i dost napínavé, držel jsem klukům palce. Vizuál výborný, v dnešní době plné digitálních bordelů je balzámem pro oko, sledovat reálně působící triky. Jen tak dál. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ak tvrdnete pri pohľade na americkú vlajku a tečiete pri počutí ich hymny tak to rozhodne nepozerajte. Pre ostatných, normálnych ľudí, ktorý za najväčšiu ruskú propagandu nepovažujú klub BoRUSSIA Dortmund film ponúkne príbeh podobný americkej Gravitácii, žiaľ až príliš podobný. Napriek tomu sú to tri hviezdičky za pomerne zaujímavý obraz vtedajšej doby, ktorý režisér nijako neprikrášľuje a hrdinov Sovietskeho zväzu opíše najlepšie asi mladá slečna na nočníku. Žiaľ, takto podobne je tomu aj dnes, len už to nie sú hrdinovia zväzu ale Únie. A ako je možné, že filmu som dal 4 hviezdičky a píšem o troch? Jedna naviac je za samotný záver. Nie ten úplný po titulkoch so skutočnými zábermi, aj keď aj ten mal svoje čaro, za ten záver pred titulkami. Salut zdravý rozum. 70% ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

vesmírné lítačky (je jedno kdo je natočil) nejsou moje parketa a s tím jsem do toho filmu šla jakože :"co to zas bude za slátaninu" , protože nikde nic zajímavého pro mě nedávali to za prvé a za druhé mě zaujaly hned první záběry,což je u mě k podivení.Musela jsem se podívat kdy byl film opravdu natočen ,protože nic nenaznačovalo že byl natočen před pár lety..Do posledního detailu se tvůrci drželi v tom roce 1985! Což je to velké plus které filmu dávám.Dobré výkony herců,kamery a v neposlední řadě opravdu kvalitní dabing (což znamená bez huhňání).Znovu opakuji :tenhle žánr jde naprosto mimo mě ale tady mě film opravdu zaujal a pobavil ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Saljut 7 mě vtáhnul víc jak o něco starší Gravitace, a to už je co říct! Celé to bylo, řekl bych, lidštější. O osudy sovětských hrdinů a jejich rodin jsem se taky víc bál. Dopředu jsem si o této misi na webech nic nečetl, ani zdejší komentáře. Jen ten konec je na můj vkus dost rychle utnutý. Film, u kterého se nenudíte ani 1 ms si nicméně nezaslouží menší hodnocení. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Podľa producenta Bakura Bakuradzeho sa autori scenára spoliehali na denníky kozmonauta Viktora Savinycha, ktoré podrobne hovoria o celej expedícii, ale: „Pre človeka, ktorý nepozná jemnosti vesmírnej témy, je ťažké pochopiť všetky detaily. Preto bolo potrebné niektoré veci zjednodušiť, niektoré naopak posilniť, prispôsobiť nášmu chápaniu.“ Z týchto dôvodov boli pozmenené mená hlavných protagonistov. (Arsenal83)
  • Co ve filmu nebylo: Jídla bylo dost. Nejen zásoba, kterou si kosmonauti přivezli v Sojuzu T-13, ale přes zákaz řídicího střediska ochutnali z palubní zásoby stanice a zjistili, že v mrazivém prostředí se nic nezkazilo. Kosmická spižírna byla naplněna nejméně na několik měsíců pobytu. Horší to bylo s pitnou vodou. Spíše až kritické. V palubních zásobnících pitné vody systému Rodnik totiž zůstával led a zásoba, kterou si posádka přivezla, byla nanejvýš na osm dnů. Pokud by se zásobníky nepodařilo brzy rozmrazit, musela by posádka i přes slibné oživování Saljutu-7 stanici nakonec opustit. [Zdroj: iDnes.cz[ (klukluka)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama