Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Po 40 minutách, ve kterých se VŮBEC NIC nedělo, vypnuto. Pohádka (nová tím spíš) má mít jasně definovaný start, takže v těch 40ti minutách už máme dávno vědět, že támhletu princeznu zaklel tamten čaroděj a že tenhle Honza se ji vydal hledat. Tohle bylo tak chcíplé a unylé, že úplně jasně vidím ty děcka, jak se u toho nudou ošívají. Jenže podle toho nástřelu (NE)děje je jasné, že to nebyl problém jen toho startu, ale celkově nešťastně zvoleného základu. Navíc neoriginální, bez vtipu, s Hanou Trivago Vágnerovou, která se pro pohádku vůbec nehodí a s blbečkem Sokolem, který už mi leze krkem, protože je v současnosti přeSokolováno, už jen čekám, kdy otevřu nějakou konzervu a vyleze z ní ten idiot. ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Jestli mi něco skutečně vyrazilo dech, tak je to až nezvykle realisticky a strašidelně vyobrazené peklo, jehož některé prvky by se neztratily ani v hororu. To se povedlo. Hodně mě bavili Jirkové Lábus a Langmajer, skvělý byl František Němec v roli Lucifera a také Ondra Sokol zahrál velmi slušně. A jinak? Kromě pár vtípků s odkrytou dírou, nebo základního ekonomického tutoriálu o množení bonbónů, není moc o čem psát. Děj je velice jednoduchý, což je u pohádek správné, ale mimo výše uvedené body nic výrazně nevybočuje z českého pohádkového standartu. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc, co se dá od pohádky ČT očekávat - neurážlivá rutina, na které pracují tvůrci, jejichž potenciál je zásadně větší, ale protože jsou v tom šíleném žánrovém vězení, se jen plácají v klišé a stereotypech. Rozhodně ale lepší než Anděl páně 2 a Přání k mání - filmařsky vytříbenější, smysluplnější. 55 % ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vánoční posedlost pohádkami (a nejsem sám) mi připadne už dost patologická a tak jsem letos neviděl téměř žádnou. A tahle je prostě veskrze průměrná, má vše potřebné a zároveň nic, co by vás vyloženě upoutalo. Určité přehrávání je u Janáka (bohužel) tradicí, příběh je kompilátem, jak by taky ne, Lucie Konášová se trochu inspiruje i sama sebou. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pohádka tak klišovitá a odtržená od života, že i Pyšná princezna vedle ní vypadá jako žhavá současnost, protože nebyla z prostředí jakéhosi pohádkového paralelního vesmíru, ale reflektovala politické procesy 50. let a omezení svobody projevu (i když, samozřejmě, s jinými znamínky, než se na to díváme dnes). Charaktery jsou nedbale napsané a ani jeden z nich není nic, co už bychom před tím neviděli stokrát. ___ Na druhou stranu, v druhé polovině se děj trochu nakopne a motiv zrady přítele a nejenom slova, ale i činy, snažící se odčinit vinu, měly přece jen emocionální náboj. Podle mě je to pohádka, jejíž tvůrci neměli odvahu a asi ani ambice zkusit něco nového, ale odvedli dobrou řemeslnou práci, která rozhodně neurazí. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Přístup chodbou vedoucí zpoza krbiště vypadá sice hezky, nicméně ve skutečnosti je za touto chodbou jen jedna místnost a ta je slepá. Reálně tam nevede žádný frekventovaný průchod. (DexMASTER094)
  • Scény v kuchyni se natáčely v historické zámecké kuchyni na zámku Žleby, která je součástí prohlídkových tras I. a III. okruhu. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama