Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

argenson 

všechny recenze uživatele

Výbornej nápad a moc pěkné ztvárnění pekla. Jenže nápad je nutno rozvést do obstojného scénáře, což tady neproběhlo. Chybí tomu spád, vtip a hlavně je tragická ústřední dvojka. Marek Adamczyk se omezil na permanentně vyplašený výraz úplnýho tydýta a sázka na sličnou tvář Zdeňka Piškuly se minula účinkem, když chlapec neumí hrát. Naopak výborné jsou některé až epizodní postavy (Václav Vydra!). Potěšily i exteriéry, i když v případě Hluboké to byla spíš práce s digitálními technologiemi, nikoli doopravdická filmařina. Celkové vyznění má být oslavou čistého přátelství, jenže úloha děvčat na vdávání tady byla natolik upozaděna, až to vypadalo, že chlapci by si vystačili sami bez dívek, což mi přišlo malinko za čarou :-) ()

Baboonek 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka, nejen pro děti aneb vkusně řečený příběh o lidské hamižnosti. Celkem vtipná a zápletka na dnešní pohádky originální. Sokol v roli nafoukaného hamižníka skvělý. Overall se mi moc líbila a jsem ráda, že se zase začíná točit něco pro děti, co nemá plno vulgarismů a podtóny pro dospělé spíše lehce úsměvné. S Čerty nejsou žerty to sice není, ale třebas se tam dopracují. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nadlesní Langmajer si nalepil Wolverinovy rosomácké vousy, StarDance mazlík Piškula úspěšně plní funkci naivního hlupáka, Adamczyk nevadí (což někdy stačí), dámy jsou pasovány do role prostého vdavekchtivého křoví, šišlavá tabatěrka představuje pekelné véčko od Motoroly, Lábusův chamtivý obličej děsí barvou mandrilí prdele, do toho přiteplený baron Sokol a peklo, které chvílemi připomíná Auschwitz zahlcený byrokracií (na vánoční pohádku celkem odvážná vize). Samotný název a tápavý přístup ústředního dua ke svým ženským protějškům pak jako by naznačoval, že teplo není jen v pekle.. Pokus kráčet ve šlépějích Bočanových čertů nelze přehlédnout a je na místě ocenit, že si Janák odpustil pro sebe typické pubertální vyvádění, nicméně humor je často lámán přes koleno a schází tomu nenucená pohádková poetika a charisma (nejen postav). Se skřípěním zubů dávám tři hvězdy, protože v současném českém pohádkovém baroku musí člověku stačit málo (třeba, že se tam nestřílí z těžkého kulometu).. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Nová pohádka je z dalších pokusů zavést do tohoto kouzelného světa nějaké novoty, které zřejmě mají diváka zaujmout svou aktuálností. Zde je to byrokracie v pekle, což není zas tak špatné. Výprava filmu je pěkná, děj vcelku neurazí. Opravdu vtipných momentek je jen pár kapek, což je velká škoda. Piškula byl zpočátku fajn, později se stal nesympatickým zbohatlíkem, Adamczyk hrál naivně přitroublého čerta obstojně, princezna byla neokoukaná, sympatická, ale mnoho hereckého prostoru neměla. Srovnávat však s pohádkovou komedií "S čerty nejsou žerty" i přes jakousi podobnost nelze neb "Nejlepší přítel" její chytré a propracované zábavnosti nedosahuje ani vzdáleně. Pohádka, která zasytí, ale zas tak moc nenadchne. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Na Boží hod vánoční nám Česká televize přinesla docela hezkou pohádku, která byla pro mě za poslední roky milé překvapení. Sice mi tam ze začátku bilo do očí několik zbytečných podobností se staršími pohádkami, ale jak se rozběhl příběh, tak to dostávalo nové grády díky dobře vymyšlené zápletce. Stále tomu chybí nějaká originalita a navíc vybraní mladí hoši mě do svých rolí nějak nesedly a trvalo dlouho než jsem si na ně zvyknul. Ale i tak beru pohádku jako pozitivum a že bychom se konečně v jejich tvorbě už odrazili ode dna? ... a opět po roce znovu o půlhvězdičky dolů. Tak co nám česká televize připraví letos na Vánoce? [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Když pan „nadlesní“ Jiří Langmajer  hraje karty a je záběr na jeho ruce, kdy karty míchá a rozdává, tak to ve skutečnosti nedělá on, ale kouzelník, iluzionista a mentalista Jakub Kroulík. (Niko12)
  • „Celé tohle natáčení probíhalo úplně v klidu a neslo se ve velmi pozitivním duchu. Měli jsme tam nějaké komplikace, ale ty byly spíš ze strany přírodních složek,“ řekl Zdeněk Piškula. [Zdroj: idnes.cz] (SONY_)
  • Scény v kuchyni se natáčely v historické zámecké kuchyni na zámku Žleby, která je součástí prohlídkových tras I. a III. okruhu. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama