Reklama

Reklama

Hlavními hrdiny svérázné roadmovie jsou dva staří páni, kteří cestují napříč Slovenskem, aby poznali pravdu o vlastní minulosti.  Během cesty se dostávají do bizarních situací, potkávají rozmanité lidi a postupně si skládají mozaikovitý obraz světa, který se navenek mění, ale v hloubce ukrývá nevyřešené konflikty. Díky poznání života toho druhého, začínají chápat vlastní činy a přehodnocují i svou identitu. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (136)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pod jménem Osvětim si můžete představovat co chcete, ale tamní hrůzy si uvědomíte až ve chvíli, kdz projdete táborovou bránou. A totéž platí pro Simonischekovu postavu. Samozřejmě že ví, co obnášel holocaust a tuší, co dělal jeho otec za války, ale plně si to uvědomí až ve chvíli, kdy návštíví místa, kde se to všechno odehrávalo. Menzel pak slouží jako průvodce a prvek, který celý příběh uceluje. Co se týče odlehčeného tónu, tak ten je zcela účelový, protože bez něj by vyprávění nemohlo zvážnět a vytratil by se kýžený kontrast, ale i z tohoto pohledu to funguje. Jako bonus beru kapku slovenského sebemrskačství, které ale mohlo být trochu intenzivnější. Jediné, co zamrzí, je Herzova absence. Role žida Aliho byla psaná vyloženě pro něj a věřím, že v by svého hrdinu dokázal ze zřejmých důvodů podat mnohem sugestivněji. Nicméně Menzel to zvládl velmi solidně, pokud nepočítám příšernou slovenštinu. 80% ()

slord 

všechny recenze uživatele

Netradičné road movie s hrdinami, ktorí stoja na dvoch stranách barikády a pátrajú po minulosti. Je to natočené veľmi dobre, hlavná dvojica hrá dosť dobre a ich interakcia ma bavila. Niektoré scény sa však občas dosť tiahnu, ale našťastie ich tam nie je veľa, takže mi to až tak nevadilo. Ale celkovo som bol veľmi spokojný s vyznením filmu a jeho obsahovou stránkou. 8/10 ()

Reklama

Dado 

všechny recenze uživatele

Tlmočník nie je zlým filmom. Od počinu, ktorý dokázal ovládnuť odovzdávanie filmových cien (hoci "iba" tých slovenských), som ale predsa len čakal viac. Na road movie je to veľmi fádne a ako sonda do životov dvoch ľudí, ktorých rodičia stáli na opačných brehoch rieky a ich činy, respektíve osudy, následne ovplyvnili aj samotné deti, zase príliš plytké. Predovšetkým postava samotného tlmočníka je vytlačená do úzadia potomkom nacistického dôstojníka a narozdiel od svojho protipólu neprejde takmer žiadnym vývojom. To je však z istého uhla pohľadu aj výhodou filmu - Peter Simonischek podáva vynikajúci herecký výkon, zatiaľ čo Menzel svoje repliky v oboch jazykov len mechanicky a navyše s hrozným prízvukom odrapkáva. Každopádne, pri súčasných náladách v našej spoločnosti by príbehov zaoberajúcich sa dôsledkami zvrátenej ideológie, ktorá stála za rozpútaním najväčšieho vojnového konfliktu minulého storočia, malo byť vyrozprávaných čo najviac. Snáď sa to však Petrovi Bebjakovi už čoskoro podarí o niečo lepšie. (60%) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dávnejšie som nevidel niečo z domáceho košiara a tak táto koprodukčná ovečka celkom prekvapila. Odkaz filmu je prvoplánový a preto záver snáď nikoho neprekvapí. Zaujal ale hlavne road movie elementami, ktoré výborne sadli aj vzhľadom na krásnu scenériu severného Slovenska. V prvej polovici občas milé, občas trápnejšie komično, v tej druhej polovici atmosféra zvážnie a príbeh sa tendečne začne vŕtať v dávno zabudnutých vojenských krutostiach. Trochu mi vadilo, že väčšina filmu bola s titulkami kvôli nemčine. Že sa nemčina v titulkoch objavila aj na archívnych videách, bolo už ale smiešne. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Nedokážu to přesně popsat, ale tenhle film mi sakra sednul. Jinak to říct nejde. Na české a slovenské poměry se jedná o fakt neuvěřitelně zajímavý počin, který patří na filmové festivaly, do všech možných klubových kin apod. Z hudby až mrazí a navíc je vždycky vsunuta na naprosto vhodné místo. A příběh o společné cestě potomka vraha s potomkem oběti alias uzavřeného člověka a bohéma má v sobě mimo jiné i velký nádech filozofie. Především v otázce ,,Kdo z nich to má těžší?´´ Když jsem se nad ni zamyslel, zjistil jsem, že odpověď není zdaleka tak jednoznačná. Závěr dokáže možná trochu naštvat svou otevřeností, ale vlastně je jediný správný. Jinak Simonischek je strašně šarmartní herec a Menzla prostě člověk rád vidí. Takže, pisálci všech zemí proberte se! Viděli jste asi jiný film. Já dávám zcela zasloužených pět. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (8)

  • Celosvětová premiéra proběhla 23. února 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Najväčšia časť filmu sa nakrúcala v Ružomberku (zábery na centrum mesta, cesty, ako aj ružomberskú Kalváriu, ktorá tvorí záverečnú pasáž filmu). Okrem toho sa film natáčal i v Bešeňovej (akvapark), Železnô (detská ozdravovňa), Donovaloch (cesta do Ružomberka), Banskej Bystrici, Kráľovej pri Zvolene, diaľnici R1 pri Zlatých Moravciach, na Strečne, v Bratislave a vo Viedni. (ostre_pero)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama