Reklama

Reklama

Danny Vinyard vidí vzor ve svém starším bratrovi Derekovi, který se po smrti otce, jenž byl coby profesionální hasič zastřelen v černošském ghettu, stal zapřísáhlým vyznavačem rasistických hodnot. Strmě stoupal v neonacistické skupině Bílá síla. Pak byl ale odsouzen za chladnokrevnou vraždu dvou černochů. Po třech letech v base se Derek vrací domů, ale už to není člověk jako dřív. Poté, co mu černoch ve vězení zachránil život, když se ho běloši snažili znásilnit a zabít, nedokáže být rasista. Jeho bratr Danny ale tento obrat nechápe, sám je členem Bílé síly. Ve škole má průšvih kvůli rasistické eseji. Proto se Derek sejde s vůdcem Bílé síly Cameronem a chce ho přesvědčit, aby nechal Dannyho jít. Všichni z gangu, jeho bývalí bratři, se však obrací proti němu, ani u Dannyho nenachází pochopení. Soukolí gangu se prostě točí dál. Semele i Dannyho? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 328)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dva Edwardové vládnou všem... Edward Norton vládne filmu pevnou rukou a starý známý rebel Edward Furlong se představuje v jedné svých posledních, opravdu dobrých, rolích. Kult hákového kříže má myšlenku, jde si za svým a předkládá mnohé argumenty. Pro neznalého amerického světa může tohle být poměrně mrazivá sprcha z rasistického stylu života tamních tvrdých bělochů... Jednoznačně film, který vás donutí zamyslet se a ještě nějakou dobu na něj vzpomínat... v dobrém. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Film který se vám bez problému dostane hluboko pod kůži. Odvážné téma, násilné prostředí, zlost, nenávist – podaná jedním skvělým výkonem E.Nortona (jeden z jeho nejlepších hereckých výkonů). Mladý „J.Connor“ E.Furlong hrál taky dobře, ale neměl takové charisma jako jeho starší bratr, na kterém šly hned poznat vůdčí schopnosti a agresivita, dokud se nedostavila změna v jeho chování a pohledu na rasismus. Film je surový, se sprostými slovy se nešetří, ale k tématu filmu to patří, stejně jako prostředí a celkové vyznění snímku. Na pár okamžiků z American History X rozhodně nezapomenu. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře a realisticky natočenej film o přehnaným rasismu. asi největším kladem filmu je Edward Norton, kterej je fakt skvělej a vypadá hodně drsně, hlavně jak je potetovanej a když má vyholenou hlavu. Akorát je mi divný, že má takový svaly, v Klubu Rváčů, kde hraje o rok později, je to o dost horší, takže nevim jak mohl tak rychle ztratit takovou korbu. Další povedenou částí je pár hodně drsnejch a výborně natočenejch scén, který byly hodně realistický. A taky bych se měl určitě zmínit o dobře propracovaným scénáři a výborný režii. Takže za výbornej výkon Nortona, skvělej scénář a pár drsných scén, musim dát plný hodnocení ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

UDĚLALY TVOJE SKUTKY Z MINULOSTI TVŮJ ŽIVOT LEPŠÍM? Na snímku nejsou těžkosti jeho vzniku vidět. Film pečlivě zobrazuje cestu člověka k náckovství a zpět a samozřejmě je na něm vidět, že chce být (v dobrém smyslu toho slova) výchovným, proto občas ty patetické a zpomalené a zkratkovité pasáže, holt, někdy to vadí méně a občas víc. Proto bych to za sebe viděl tak na 90%, i přes tu skvělou dramatickou roli, kterou příběh nabídl Beverly D'Angelo. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

,,Zivot je prilis kratky na to, aby ste boli stale nastvani", toto povedal jeden z hrdinov filmu a je to spravna myslienka specialne stvorena pre tento film. Paci sa mi hlavne to, akym sposobom su tu ukazani nacisti alebo rasisti a ako ich zivot sam ubije, aby sa zamysleli nad svojim zivotom. Jeden z najlepsich filmov, co som videl o tejto problematike pricom Edward Norton zahral svoju postavu velmi presvedcivo... 21.08.2010 _______ Edward Norton - (Derek Vinyard) +++ Edward Furlong - (Danny Vinyard) +++ Beverly D´Angelo - (Doris Vinyard) +++ Avery Brooks - (Dr. Bob Sweeney) +++ Jennifer Lien - (Davina Vinyard) +++ Stacey Keach - (Cameron Alexander) +++ Fairuza Balk - (Stacey) +++ Elliott Gould - (Murray) +++ Hudba: Anne Dudley +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (41)

  • Edward Norton (Derek Vinyard) až příliš zasahoval do natáčení a nemohl se dohodnout s režisérem Tonym Kayem, proto Tony Kaye od projektu odstoupil (asi v půlce natáčení) a režie se ujal Edward Norton. (rrobertek)
  • Tony Kaye se po rozporech s Edwardem Nortonem (Derek Vinyard) pokusil své jméno z filmu odstranit. Veřejně udal důvod, čímž porušil stanovy Directors Guild of America. Kaye poté zažaloval studio New Line a Directors Guild of America o 275 milionů amerických dolarů, protože mu nebylo dovoleno vystupovat v titulcích pod pseudonymem "Humpty Dumpty". (finn)

Reklama

Reklama