Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

sud 

všechny recenze uživatele

John Steinbeck patří mezi mé nejoblíbenější autory a jeho "Na východ od ráje" jsem přečetl těsně, než jsem shlédl film. A mohu říci, že nejsem zklamaný, naopak. Film je jiný než kniha, ale ne horší. Zabývá se sice jen poslední částí knihy, ale to až tak nevadí, protože k celkovému zfilmování bychom potřebovali možná čtyři hodiny. Hodně postav a věcí bylo vypuštěno, ale jedno zůstalo. Bratrský konflikt, otcova paličatost a tajemství okolo matky Cala a Arona. Není zde oproti knize vylíčena jako zrůda, ale spíše jako nešťastná žena s nezáviděníhodnou minulostí. Herecké obsazení je přepychové. O Jamesu Deanovi už bylo napsáno hory knih a komentářů a já jen suše konstatuju, že byl skvělý (chvílemi mi svým projevem připomínal Vladimíra Pucholta) a nechám to plavat. Jinak si pochvalu zaslouží ještě především Julie Harris v úloze osudové Abry a Raymond Massey coby paličatý otec Adam Trask. Elia Kazan natočil snímek perfektně a já kdybych měl tento román natěsnat do 110 minut, asi bych si vybral stejnou pasáž z knihy a film nenatočil jinak. P.S.: Film má rovněž vynikající dabing, který před lety vyrobila ČT. Boris Rösner, který svým znělým barytonem namluvil Adama Traska, obdržel za svůj výkon Cenu Františka Filipovského. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PROSÍM VÁS, NAJPRV VÁM ODTRHNE RUKU A POTOM PALEC? SNÁĎ TO MÁ BYŤ NAOPAK." __Roky si pamätám, ako som v TV zastihol iba sugestívny záver s Calom pri otcovej posteli a veľmi som sa tešil na príležitosť pozrieť si toto slávne dielo celé. Niet sa čo čudovať Jamesovi Deanovi, že bol takým obrovským vzorom voľakedajšej mládeže, keď ešte i teraz vedia črty jeho postavy mladíka akosi tápajúceho kudy-kam osloviť aj mňa, predsa len staršieho. Hoci sa v uvažovaní vzďaľujem od témy, zaujímali by ma názory mládeže na toto dielo v období 60. rokov počas nástupu ,,novej generácie" bojujúcej proti konformizmu rodičov. Dean by sa vtedy z úlohy rebelanta zrejme už vymanil. Osobne som bol milo prekvapený slovenským dabingom vytvoreným niekedy v 60. alebo 70. rokoch minulého storočia. Dozaista znie už (trocha) archaicky a občas má kolísavú kvalitu zvuku, ale oceňujem výber dabérov (Dean mi znie ako mladý Dančiak) a prostý fakt, že si RTVS za poplatky koncesionárov dala prácu vyhľadať ho v archíve a ponúknuť divákom. Verzia s pôvodným znením je v súčasnosti pre každého dostupná. (3083. hodnotenie, 185. komentár k filmu) ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Když jsem si film pouštěla, nevěděla jsem nic moc víc, než že je to podle Steinbecka a že hlavní roli hraje James Dean. Se spisovatelem mám ten problém, že ač se mi líbí náměty, které si vybírá, většinou mi přijdou pohřbené a zkažené přílišným patosem, potažmo sentimentem, což v sobě sice odráží vkus doby vzniku, ale dneska je dneska a já jsem já a já to nemůžu překousnout. S Deanem jsem měla ten problém, že jsem znala jenom jeho pověst a ne jeho schopnosti. Po shlédnutí snímku jsem absolutně spokojená. S postavami, jak s Calem, tak s Abrou, jsem se nečekaně ztotožnila, v tom je myslím ta opravdová nadčasovost, lidé jsou pořád stejní. Pocit z filmu ještě umocnilo srovnání s filmem James Dean z roku 2001, který pojednává o hercově životě i o natáčení právě tohohle filmu. ♥♥♥ ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Šeptem prosím o lásku tvou. Neopomínej ji. Přijmi ji z mého srdce zmateného. Rozděl ji dílem spravedlivým do komůrek." Ztracen a vyrván kořenům rodičovských. Dvoření se stýskání, žárlivosti. Křehce rebelující „malý princ" James Dean zatoulaný v citové rozkolísanosti, ostýchavě bloudí zbořeništěm. Je tulákem nevyslyšené duše. Na obou stranách mincí raubířem z nepřítomného porozumění, tápajícím v uchopení niterné mazlivosti. Tichý příboj zálivu upřímných, nesmělých citů, plačtivost srdcí, věčná touha hledání lásky, cesta do hlubin k poznání svého vnitřního "ustrojení." Odlož nerozhodnost, dovol mi vstoupit a podat ti ruku pomocnou. Přítomnost, působivost síly a poetiky příběhu, který opatrně našlapuje a vplétá se do vaší mysli. Hloubka, tvář a magický vánek snové krásy v klopě herectví Jamese Deana. Každý jeho krok, pohyb ve filmu, je tak elektrizující, s nebývale šimravým chvěním. Působí tak osamoceně, zranitelně, že se vám chce zdolat devatero hor a přebrodit devatero řek, abyste ho objali a dali mu pocit hřejivé náruče. Ohlédnutí, jeden dotek, jeden polibek. Herecký Olymp otevřel bránu jednomu z nejosobitějších talentů filmové historie. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

40% - Tak tohle už nikdy víc. Smát se při emočně vypjatých scénách jsem asi neměl, ale co jsem měl dělat, když byly tak blbé? O stupidních dialozích se ani snad moc rozepisovat nebudu... Umím ocenit hezký film, ale u tohoto tak vysoké hodnocení nějak nechápu. Mno, asi mi výsledný dojem zkazil i příšerný dabing, což však nic nemění na faktu, že tenhle film byl průšvih... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Film sa nakrúcal v Mendocino a Salinas Valley v Kalifornii. (Michal74)

Reklama

Reklama