Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (273)

classic 

všechny recenze uživatele

...Rušňovodič - Johnnie Gray uháňa „svojim” západným a atlantickým, lietajúcim expresom (cez dlhokánsku železnicu) domov do Marietty v Georgii na jar 1861, kde ho už netrpezlivo očakáva potenciálna snúbenica - Annabelle Lee. Už podľa jej priezviska je možné vydedukovať, že patrí k hrdým Južanom-Konfederácie. Južani, prezývaní, ako Rebeli, napadajú Fort Sumterskú pevnosť, čím de-facto vyprovokovali Severanov, čiže Úniu neodbytných Yankees. To ešte nikto zo spomínaných postáv ani len netuší, ale správy sa šíria veľmi rýchlo, a tak každý zdravý chlap by mal narukovať do americkej občianskej vojny Severu proti Juhu, kde sa štyri roky medzi sebou klbčia domáci obyvatelia na ne(S)poznanie... Samozrejme, že na tom trvá taktiež i Annabelle, ktorá si totálne potrpí na uniformách, aby jej nastávajúci a „milý” Johnnie sa prihlásil do odvodového centra, odkiaľ už nie je ďaleko schytať guľku priamo do čela... ! Komisia si to našťastie rozmyslí, lebo si myslí, že takýto človek by bol užitočnejší pre iné zámery Juhu. Bohužiaľ, ale toto rozhodnutie znamená pre Johnnieho stopku, čo sa týka plánov (vzťahov) do budúcnosti s Annabelle, pretože jej otec s bratom sú pohoršení, že nenastúpil na frontu. O rok neskôr. V tábore vojsk Únie, severne od Chattanoogy. Dvaja hlavní sabotéri, medzitým, t.j. generál Thatcher a jeho vrchný vyzvedač, kapitán Anderson, kujú zlomyseľné plány... S rovnou desiatkou mužov sa chcú zmocniť GENERÁLA (Frigovej nádhernej lokomotívy), pomocou ktorej by postupne sabotovali samé mosty až dovtedy, pokým by úplne neodrezali „rebelov” od zásobovania, čím by sa Yankees na vlas priblížili konečnému víťazstvu. Majú smolu v tom, že je Frigo nablízku (za rohom) ! _ Frigo na Mašine je vo svojich 80. minútach, bezpochyby, naprosto, majstrovskou, „nemou groteskou” , aká nemá žiadnej obdoby v dejinách kinematografie ! Dá sa povedať, že je to už „čerešničkou na torte” za doterajšou kariérou geniálneho komika s kamennou tvárou, t.j. jeho ústredná postava Johnnie Gray je podľa mňa: MIXOM rôznych charakterov, ktoré stelesňoval (vytvoril) už dávno predtým, keď následne teraz to skĺbil do excelentne-fascinujúceho štýlu (kombinácie), ktorá ma nikdy v živote neomrzí. Buster Keaton je pochopený/nepochopený GÉNIUS, ktorý sa síce onedlho nadobro odpíše (podpisuje zmluvu so štúdiom na radu švagra, čím si spečaťuje svoj vlastný osud), ale predchádzajúca filmografia sa nedá len tak ľahko vyzmizikovať, a tak práve preto rozmýšľam zaradenie tohto komediálneho klenotu do svojej luxusnej TOP 10. , kde by mal mať Generál špeciálne vyhradené miesto na dlhodobé zotrvanie ! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát videný najslávnejší film Bustera Keatona. Nemá zmysel písať o ňom komentár. Poznať tento film je pre každého filmového diváka obdobné, ako povinné čítanie kedysi v škole. Rozdiel je akurát v tom, že do povinného čítania sa nám príliš nechcelo a do opakovaného sledovania Friga na mašine budú mať diváci chuť ešte hodne dlho. A o púhych 12 rokov uplynie stovka od jeho nakrútenia. O ktorom v súčasnosti nakrúcaných filmov to bude možné povedať. ()

Reklama

Douglas 

všechny recenze uživatele

FRIGO NA MAŠINĚ je jedním z těch mistrovských děl, do nichž tvůrci vložili veškeré svoje ambice, schopnosti, peníze… a leckdy i budoucnost. Pro pochopení jeho významu je podstatné uvědomit si zvláštní paradox: Keaton tvořil bez detailních scenáristických příprav a jeho obrovskou kreativitu burcovaly především konkrétní problémy a výzvy, kterak se vyjevovaly během vzniku filmu. Současně ale patřil a patří mezi nejvíce perfekcionistické, důsledné a konceptuální filmaře americké kinematografie. ___ A právě FRIGO NA MAŠINĚ nejlépe demonstruje, jak marné je ho zaškatulkovat – jako režiséra i jako herce. Film má mnohem blíže k historickým velkofilmům a dobrodružným spektáklům než k dobovým komediím. Zároveň ale historické filmy přesahoval mírou pečlivosti při rekonstrukci konkrétní události americké občanské války a dobrodružné spektákly neokázalým stoicismem, s nímž inscenuje náročné kaskadérské kousky, opulentní sekvence s velkými stroji a davové scény snímané nevídanými šesti kamerami.  Současně jde však o vysoce konceptuální film, o umělecký experiment s vypravěčskou symetrií, s rozvíjením prvků v opakováních a variacích – jenž zas a znovu zcela inovativním způsobem využívá pronásledování jako schéma, které žene celý film kupředu na cestě tam a zase zpátky. ___  I tady ovšem můžeme vidět i konkrétnější kontinuitu v Keatonově práci, a sice zapojení centrálního dopravního prostředku coby scelujícího motivu provázejícího (nás) napříč sérií situací, leč s opačným akcentem. Kupříkladu ve filmu FRIGO VE ČLUNU používal lodě jako rozcestníku ke spoustě tzv. nemožných gagů v okouzlující demonstraci strašně vtipných věcí. Oproti tomu ve FRIGOVI NA MAŠINĚ využil lokomotivy jako rozcestníku ke komedii, která činí věci strašně vtipnými, aniž by přestala být působivým filmem o věcech, které jsou venkoncem především strašné. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Osobne si myslím, že nemá žiaden zmysel zrovnávať Charlesa Chaplina a Bustera Keatona mimo kritéria jediného, nemej groteske príznačne vlastného humoru a vtipnosti. Chaplinove filmy často ruka v ruke so sociológiou mestského človeka privádzajú na plátno inovatívne postupy, no tiež kopírujú schému, s drobnými obmenami opakujú totožné scény/motívy a súdržnosť jeho dlhších filmov je kolísavá. Naproti tomu Buster Keaton, ktorému sú mestské uličky neraz úzke, dokáže udržiavať tempo a premyslené scény plné kaskadérskych kúskov v rámci jednotlivých pasáží i celého filmu na rovnakej úrovni. A práve preto je aj zábavnejší. Olejom odhora nadol dokonale premazaná Frigova mašina ani na chvíľu nespomaľuje, nepoľavuje v kadencii vtipov a nestráca nič zo svojej dynamiky, len sa rúti priamo a plynulo vpred k diváckym ováciám. Skutočný blockbuster nemej éry, vyrovnávajúci sa s románopiseckými konfliktmi Severu a Juhu (láska a vojna) svojsky a humorne. 90% ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton byl jedna z největších osobností němého filmu. Jeho slavná postavička Frigo přežila mnohé jiné umělce té doby o nichž už dnes příliš nevíme. Jednoznačně nejpovedenějším Keatonovým filmem se stal Frigo na mašině. Má všechno co by měl takový film mít - Spád, vtip, napětí a odlehčenost. Vše zabalené v působivém vydání. Buster Keaton byl skutečná legenda a důkaz máte právě zde. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Marion Mack o mnoho let později v rozhovoru přiznala, že neměla žádnou představu o tom, že má promoknout ve scéně, kdy Johnnie a Annabelle znovu naplní vodojem vlaku. Buster Keaton jí dopředu nic neřekl a tak je její otřes opravdový. (Kulmon)
  • Časopis Premiere zařadil film v roce 2006 mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)

Reklama

Reklama