Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (273)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Vynikající film u nás pod názvem "Frigo na mašině" gagmana a akrobata s kamennou tváří Bustera Keatona je asi jeho nejlepším. Název v originale "The General" - to je ta lokomotiva. Je škoda, že mladá generace asi film příliš nezná, neví o něm, protože se film běžně nepromítá, ani nevím, kdy byl naposledy v kinech, tipl bych si že více než před 25 lety. Kdo má rád dobré komedie, nesmí si nechat tento film ujít. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Frigo na mašine je jeden z najvtipnejších, najakčnejších a najsvižnejších filmov, aké som kedy videl. Nemyslím iba v tejto kombinácii dokopy, ale aj jednotlivo. Keaton si skvele napísal jednotlivé scénky, ktoré sú vždy vtipné. Čo by sme dnes dali za takú komédiu, kde sa môžeme zabávať od začiatku do konca. Nápad akejsi road movie na lokomotíve je geniálny a použitý prvý krát, všeobecne možno považovať Friga na mašine za prvý road movie film kinematografie. Aspoň ma teraz žiadny iný nenapadá. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Friga na mašině jsem si nechával až téměř na konec. Viděl jsem velkou část tvroby Bustera Keatona The General předcházející, z nichž se mi nejvíce líbil Frigo ve člunu a Frigo jako obětní beránek (posléze se mi jako nejlepší/nejoblíbenější Keatonovi filmy vyprofilovaly snímky Three Ages a Scarecrow ) . Čekal jsem, že si tentokrát dám svou první pětihvězdu němému snímku, avšak chyba lávky. První půlhodina vypadá velice slibně, je to hodně svižné a hudba, kterou jsem měl k dispozici, byla neuvěřitelně geniální. Bohužel se ale opakovala tolikrát, že jsem z ní ke konci v podstatě šílel vzteky. A vůbec celý film jde od té půlhodiny pozvolna do kopru. Je to hodně netypický Keatonův počin. Hledal jsem dost těžce nějaké jeho typické fóry, ale byly k nalezení většinou na začátku nebo na úplném konci. V podstatě to tak po celou dobu není ani moc vtipné a zbývají potom jen dvě věci, kterými se Frigo na mašině dle mého názoru od jeho většiny předchozích děl liší - svou délkou a chvílemi opravdu pompézními a obdivuhodnými záběry. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton byl jedna z největších osobností němého filmu. Jeho slavná postavička Frigo přežila mnohé jiné umělce té doby o nichž už dnes příliš nevíme. Jednoznačně nejpovedenějším Keatonovým filmem se stal Frigo na mašině. Má všechno co by měl takový film mít - Spád, vtip, napětí a odlehčenost. Vše zabalené v působivém vydání. Buster Keaton byl skutečná legenda a důkaz máte právě zde. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Frigův vrcholný film. Dokonalé použití filmových technik, struktura filmu, záběry jak Frigo proplouvá nebezpečím, rychlý rytmus, příprava mizantscény...Frigo se snaží proplout nebezpečným světem a nic se mu nestane. To je také hlavní charakteristika jeho postavy. U Chaplina funguje citové propojení s diváky, ale u Keatona je to naopak odtažitost. Velkou roli u něj hraje střih. Je zde sice odcizující svět strojů, ale on se na rozdíl od tuláka Chaplina v něm snaží najít místo a na nový svět se adaptovat. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Vrak lokomotivy zůstal v řece a stal se po dvacet let turistickou atrakcí. Teprve za druhé světové války byl odvezen do šrotu. Když ale klesne hladina Row River, je v ní i dnes vidět několik kolejí a také želené pláty z lokomotivy. (Duoscop)
  • Americký filmový institut označil v roce 2007 Friga na mašině jako 18. nejlepší film všech dob. (Kulmon)
  • Lokomotíva Generál bola počas americkej občianskej vojny naozaj ukradnutá. (Raketoplan)

Reklama

Reklama