Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Kto nenarukuje do armády do nezmyselnej vojny je zbabelec a robiť ešte z takého človeka šaša, tak toto veru neuznávam. Navyše ťažko o takej vojne prehlasovať, že bola len kvôli otrokom, pretože keby išlo len o černochov, tak pochybujem, že by umierali toľkí ľudia, vzhľadom na povahu ľudí, skôr išlo o o ovládnutie celého územia, o poslušnosť na danom území a mnoho politických otázok, no aj tak južanské štáty kvôli tomu postoju k černochom skrátka nemôžem z morálneho hľadiska uznávať. Svojho času ešte takýto film prešiel, dnes by už bol problematický, čo je možno dobre, no hlavne tu išlo o srandu a tá miestami bola, no nie až tak veľká, že by to prekonávalo napríklad Chaplina, či Laurela a Hardyho. Je to zapamätateľné dielo vďaka scénkam s naháňačkou lokomotív, no inak som čakal viac aj vzhľadom na dĺžku filmu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Netvrdím, že jde o jednoznačně nejlepší film Bustera Keatona (z mého pohledu s ním o tento titul soupeří Frigo jako Sherlock Holmes a Plavčík na sladké vodě), ale je to skvělá podívaná, které nelze vytknout vůbec nic. Propracované akční scény, kouzelný humor, poněkud netradiční, ale působivá válečná atmosféra, kaskadérské kousky jedna báseň... Kéž by se Buster dozvěděl, kolik lidí dnes tenhle famózní biják, jenž v době vzniku kritika strhala, bezvýhradně zbožňuje. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát videný najslávnejší film Bustera Keatona. Nemá zmysel písať o ňom komentár. Poznať tento film je pre každého filmového diváka obdobné, ako povinné čítanie kedysi v škole. Rozdiel je akurát v tom, že do povinného čítania sa nám príliš nechcelo a do opakovaného sledovania Friga na mašine budú mať diváci chuť ešte hodne dlho. A o púhych 12 rokov uplynie stovka od jeho nakrútenia. O ktorom v súčasnosti nakrúcaných filmov to bude možné povedať. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[8/10] (Buster Keaton, United Artists) (Němý, čb. tónovaný /// Produkce: Buster Keaton, Joseph M. Schenck /// Scénář: Al Boasberg, Clyde Bruckman, Buster Keaton /// Kamera: Bert Haines, Devereaux Jennings /// Hudba: Robert Israel, William P. Perry) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuta SC (75 minut) verze. The General je film, který mě mile překvapil na všech frontách. Od příběhu, který se rozvíjí a nesoustředí se jen na jednu věc a je v něm vyváženo jak drama, tak komedie, po skvělou doprovodnou hudbu (konečně někoho napadlo, že neexistuje jen piáno). Přiznám se, že po skončení filmu jsem chvilku váhal s mým hodnocením, ale pak jsem si vzpomněl na pár Chaplinovek, které za sebou mám a musím říct, že tento film mě bavil více, než většina z nich. A právě kvůli té komplexnosti, kvůli ne tak jednoduchému příběhu, kvůli tomu, že scény, kdy se má člověk smát jsou podané lehce, kvůli tomu svižnému hudebnímu doprovodu… Zkrátka, 80 %. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (30)

  • Časopis Premiere zařadil film v roce 2006 mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)
  • Příběh je založen na pravdivé události, která se udála během americké občanské války. (Kulmon)

Reklama

Reklama