Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 4

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (304)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Charakteristika postav námořníků bídná a víceménně dvourozměrná, dokonce i ve vypjatých okamžících "to tam není". Charakteristika ponorkového prostředí a nehody jako takové mistrovská. Temná, klaustrofobní, mrazivá, bez patosu. Vinterberg zdárně rekonstruuje historickou událost o životě a smrti námořníků nukleární ponorky a to hlavní co tomu chybí, je paradoxně trocha života a energie. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Přímočará a dojemná rekonstrukce událostí okolo potopení lodi Kursk, zaměřující se na dění uprostřed loni, reakce zvenku a osobní osud manželky  velitele, bez větších odboček. Přišlo mi to pěkně udělané (včetně záběrů pod vodou)  a zajímavé, hlavně v zobrazování toho zatvrzelého ruského odmítání cizí pomoci. Jako bonus skoro devadesátiletý Max von Syndow, neskutečné!  Tak jsem se něco dozvěděl. Z mé strany spokojenost. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuju na marigoldovo ponorkové dogma: ponorka = automaticky * plus. Protože podle všech ostatních kritérií natočil Thomas Vinterberg jen lehce nadprůměrnou žánrovou šablonu. Oslavu chlapáckého kamarádství kořeněnou sentimentem a dvojrozměrnými figurami. Z kodrcavého scénáře Roberta Rodata (mj. Zachraňte vojína Ryana) se snaží změnami formátu, veristickým snímáním a důrazem na bezeslovné detaily (chlapec jako němý svědek a svědomí) vykřesat něco víc. Jenže ono v tom filmu nic víc není. Skutečný případ je zdrcující a obešel by se i bez dramatizujících vycpávek. Takhle obstojí hlavně proto, že některé sekvence jsou chytlavé (podvodní hledání kyslíkových patron v jednom dusivém záběru) a Schoenaerts odvádí v hlavní roli slušnou práci podobně jako Firth ve vedlejší. Pomníček Kursku to je důstojný, ale nad hladinu film nepustí konflikt mezi hollywoodskou šablonou a snahou pojmout to jako civilní výpověď o tragédii běžných lidí. Výstupy zlomených matek pak mimoděk připomínají špatné divadlo. Škoda, ale ty roky v development hellu tomu nepomohly. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Rusko na cestě mezi dvěma totalitami, kdy k uvolňování docházelo, ale spousta věcí běžela podle desítky let zajetých mechanismů. Při záběrech z moře slabší, přece jen, Vintenberg není žádný trikový tvůrce, jinak ovšem spokojenost - "dánské Rusko," vynikající Firth a Sydow a marná záchrany snaha. Občas malinko studené, větší emoce to ve mě bohužel nevyvolalo. 90%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vážne neviem čo Vinterberga viedlo vybrať si za námet práve ponorku Kursk, rodinné drámy a vzťahovky mu idú podstatne lepšie. Ale nie je to jeho chyba, že film nestojí ani za starú bačkoru, námet a scenár nepustili - nezáživné až strach. Áno, utopenie tých námorníkov bola smutná vec, no keď si odmyslíme úplný začiatok a úplný koniec, tak sa tu zase až tak veľa nestalo a ani samotný survival toho veľa neponúkol. Nič napínavé, žiadna scéna, ktorá by trochu dlhšie utkvela v pamäti. Jediné pozitívum bola technická stránka, kde vynikla najmä kombinácia kamery a zvuku. Slabší priemer. 55/100 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se ve skutečné ponorce Le Redoutable, která se nachází v námořním muzeu v Cherbourg-Octeville ve Francii. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Film se měl točit v Rusku od září 2016, ale nabral zpoždění, protože tamní ministerstvo obrany nakonec štábu nevydalo původně přislíbené povolení, údajně kvůli obavám z možného úniku utajovaných informací. Posléze se tedy natáčelo ve Francii a v Belgii, a to od 25. dubna do 25. července 2017. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Ruská jaderná ponorka K-141 Kursk byla pojmenována po ruském městě Kursk, které se stalo dějištěm největší tankové bitvy v průběhu 2. světové války. Mise začala v sobotu ráno 12. srpna 2000. Jako součást cvičení vypálil Kursk dvě slepá torpéda proti Pjotru Velikému, raketovému křižníku třídy Kirov. V 11:28 místního času (08:28 UTC) vysoce koncentrovaný peroxid vodíku, sloužící pro pohon torpéda, prosákl rzí v torpédovém pouzdře. Peroxid reagoval s mědí a mosazí v torpédometu, a tak způsobil řetězovou chemickou reakci vedoucí k explozi. Výbuch o mohutnosti rovnající se explozi 100 až 250 kg TNT byl registrován seismometry jako otřes o síle stupně 1,5 až 2,2 Richterovy stupnice. K další explozi došlo o 135 sekund později. Tato byla registrována jako otřes o síle 3,5 až 4,4 Richterovy stupnice, zaznamenaný seismickými stanicemi v celé severní Evropě. To odpovídá explozi 3 až 7 tun TNT.  Na palubě bylo 118 námořníků. (MATADOR)

Reklama

Reklama