Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 1

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (304)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Působí jako suchopárný hraný dokument. 1) Ovšem tvůrci přistoupili k faktům dost tvořivě: některé skutečnosti respektovali, další pozměnili podle potřeb scénáře. O některých okolnostech katastrofy se dodnes vedou spory a není moc jasné, jak to vlastně bylo. Kdo chce, informace si najde._____ 2) Tento nikoli dobrý, i když nelze říci, že vyloženě špatný film, je především dost nudný a šablonovitý._____ 3) Angličtina herců mi nevadila, protože jsem film sledoval s českým dabingem. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

V tom důležitém základu z toho sice odkapává ta kýžená frustrace, ale na mě jsou tyhle, ve velkém, fabulující příběhy podle skutečných událostí, jen velmi blbě sežvýkatelné. Rusáci to zase jednou grandiózně posrali a se svéráznou pseudohrdostí sobě vlastní nechali pomalu chcípnout bandičku soudruhů ve tmě, zimě a smradu. To je tak asi zhruba všechno co víme. Jestli si ponórkáři efektně zpívali nad flaškou vodky, nebo si strachy srali do trenek, to už můžeme jen hádat. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Akční za srdce beroucí melodrama o potížích ponorky a o muži, jehož rodina zůstala neštěstím navždy poznamenaná. Dobrá historická rekonstrukce události, ale klišé vztahy. Já jsem spokojen, protože jsem si procvičil ruský jazyk, který se učím. Výhodou snímku je, že se událost opravdu stala. Je to pojato konvenčně, od kresby rodinné idyly ústřední postavy přes reptání na poměry, neboť zase nepřišla výplata, po projev soudržnosti na svatbě jednoho z členů posádky. Tíseň se dostaví brzy po vyplutí. Nejpůsobivější boj se nevede v modelové izolaci na dně Barentsova moře, jehož mrazivost z plátna takřka dýchá, nýbrž na souši. Francouzská herečka působící velice autenticky zosobňuje vlastně generační předěl mezi Rusy trpnými a Rusy vzdornými, navíc předěl, který v silné závěrečné scéně přebírá pokolení dětí. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Naivisticky humanistický film, který "bojuje proti komunismu" (!!!!!) stejným stylem, jako proti němu bojují mnohé porevoluční české filmy, což bych od belgicko-lucemburského filmu tohoto dánského režiséra opravdu nečekal. Mohl to být klaustrofobický thriller z potopené ponorky nebo dojemný film o beznadějném čekání manželek nebo politické drama o nemožnosti prosazení odvážné humanistické myšlenky ve zkostnatělých armádních strukturách, místo těchto variant nebo kombinace dvou z nich je to bohužel všechno dohromady, ale tím pádem pořádně nic... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ruský šlendrián, zanedbávanie vyplácania štátnych zamestnancov, pracujúcich mimo moskovského ústredia, spupnosť generálov, riadených stalinskými poučkami, jeľcinovský rozpredaj armádnych zásob na komerčné účely, stagnácia vojenskej výroby po rozpade Sovietskeho zväzu, ako aj užívateľom Maqom spomínané dlhodobé ignorovanie individuálnych ľudí v prospech celospoločenského záujmu. To všetko stálo v pozadí tragédie posádky ponorky Kursk. Slušne zmapované Thomasom Vinterbergom, ktorý dáva v príbehu primerané miesto tým, ktorí tragickou nehodou utrpeli najviac - ženám a deťom zosnulých námorníkov. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)
  • Film se měl točit v Rusku od září 2016, ale nabral zpoždění, protože tamní ministerstvo obrany nakonec štábu nevydalo původně přislíbené povolení, údajně kvůli obavám z možného úniku utajovaných informací. Posléze se tedy natáčelo ve Francii a v Belgii, a to od 25. dubna do 25. července 2017. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Ve filmu je zmínka, že mini-ponorku „Mir-1“ Rusové prodali Američanům (i s náhradními baterií), aby tak mohli vozit turisty k Titaniku. Ve skutečnosti oba dva „Miry“ pracovali na Kursku už pár dní po katastrofě a dnes je „Mir-1“ vystaven v muzeu (v Rusku samozřejmě). Pro natáčení filmu Titanic (1997) byl „Mir“ pouze vypůjčen, a to za dost velké peníze. (Lord_Denvil)

Reklama

Reklama