Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 1

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (304)

ARI50 

všechny recenze uživatele

S ponorkami je to vždycky u mě složité ale tady asi největší roli hraje příběh, délka akorát herci v pohodě ale přesto takový dramatický trochu akční napínavý moment jsem postrádal hodně. Čekal jsem celkem hodně a dlouho jsem čekal na tu jiskru ale nic, přesto hodně slušně dobře natočeno a nezamrzí a celkem potěší ale jednou stačilo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Akční za srdce beroucí melodrama o potížích ponorky a o muži, jehož rodina zůstala neštěstím navždy poznamenaná. Dobrá historická rekonstrukce události, ale klišé vztahy. Já jsem spokojen, protože jsem si procvičil ruský jazyk, který se učím. Výhodou snímku je, že se událost opravdu stala. Je to pojato konvenčně, od kresby rodinné idyly ústřední postavy přes reptání na poměry, neboť zase nepřišla výplata, po projev soudržnosti na svatbě jednoho z členů posádky. Tíseň se dostaví brzy po vyplutí. Nejpůsobivější boj se nevede v modelové izolaci na dně Barentsova moře, jehož mrazivost z plátna takřka dýchá, nýbrž na souši. Francouzská herečka působící velice autenticky zosobňuje vlastně generační předěl mezi Rusy trpnými a Rusy vzdornými, navíc předěl, který v silné závěrečné scéně přebírá pokolení dětí. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý snímek, který krásně ukazuje ruskou tvrdohlavost a neochotu v těchto situacích podat jakékoliv informace, případně přijmout cizí pomoc. K havárii dojde chvíli po začátku filmu a pak už jen sledujeme marný, avšak statečný boj o přežití ze strany námořníků a hru o čas a informace ze strany jejich velení. Dost mi to připomnělo události Černobylu nebo K-19. Samozřejmě se do toho zde zapojují i horlivé rodiny námořníků, které štve ruský přístup k celé záchranné misi. Jak to asi skončí si může každý najít. Příjemný pohled to není... "Jsem námořník a srdce mé je stálé." ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Přirozeně mě těší, že se zfilmování neujali rusáci. Na pohádky totiž nemám náladu každý den. Takže se sice musíme popasovat s tím, že herci hovoří anglicky, ale to se dá odpustit, neboť se nám dostává vcelku realistického pohledu na tragédii, která se udála v zemi, kde: "nas mnogo" a život lidský nemá žádnou cenu. Teorií o havárii je celá řada, však to, že ti chlapi třicet hodin žili, tloukli kladivem o pomoc a pomoci se jim nedostalo, jelikož "světová velmoc" neměla na záchranu vybavení, prostředky a vlastně ani baterie do záchranné miniponorky (jo, vidíš dobře), a povolit záchrannou akci zemím, které pomoci mohly- hrdost nepustí, to je na všem nejtragičtější. Důstojný film, který sice pozůstalí těžko někdy uvidí, však tvůrci se projektu zhostili se ctí. Líbila se mi jak linie podmořská, tak linie dramat, která se odehrávala v rodinách, na suchu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, ako to všetko v skutočnosti bolo. Na pomoc si Vinterberg teda berie radšej otrepané hollywoodske klišé, ktoré sú už klišé dávno aj inde na svete, a to napríklad milujúce a doma čakajúce manželky, rozdelenie postáv na jednoznačne kladné a jednoznačne záporné a konštatovanie, že tí dole sú hrdinovia a tým hore ide vždy iba o moc. To je nakoniec jedno, či ide o vedenie v ruskom námorníctve alebo vládu v americkom filme. Našťastie ale film ako celok funguje, pretože obsahuje dostatočné množstvo napínavých scén, hviezdne medzinárodné obsadenie a kvalitnú výpravu, kde by som vyzdvihol najmä ruské sídlisko...uf. Vzhľadom na komerčný neúspech filmu zaokrúhľujem smerom nahor a aj preto, že sa v závere neprepisovala postmoderne história. Vlastne môžme byť radi, že Kursk nenakrútil Tarantino, tam by sme si koncom neboli istí ani 5 minút pred záverečnými titulkami. 70% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Film ukazuje admirála Petrenka (Max von Sydow) ako šéfa verejného informačného panelu: v skutočnosti ho viedol ruský prezident Vladimir Putin. (Arsenal83)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)

Reklama

Reklama