Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 2

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (Cinemart)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (684)

castor 

všechny recenze uživatele

Tehdy ta zpráva proběhla médii. Ozbrojenci zabili v libyjském Benghází amerického velvyslance. Rozzuření teroristé vlétli na americký konzulát zřejmě kvůli filmu hanobícímu muslimského proroka Mohameda. Tehdy ale nezaznívalo, že zařvalo i pár členů speciální elitní jednotky bývalých mariňáků. Protože žádná letecká posila nedorazí a mezi našimi hrdiny bude ještě hodně dusno. Nejrealističtější film Michaela Baye? Dost možná. Jenže výsledek není postavený na tom, co jeho filmografii nejvíc zdobí: akce. Snaží se nás napínat, snaží se představit jednotlivé postavy (a je jich zbytečně moc), snaží se zachytit nehostinnou situaci v oblasti. Jenže na to je Bay (navrch ve zdrženlivější formě) poměrně mizerný vypravěč. Vždy se staral hlavně o to, aby jeho usměvavé krasavice a vyvolení svalovci na plátně dobře vypadali a aby akce byla propracovanější a efektnější než u konkurence. Tady takřka hodinu strávíme budováním atmosféry, kdy se něco chystá, jenže vlastně nemáme o čem vyprávět. Ústřední chlapíci jsou sice sympaťáci, ale na manželkách trpících doma si diváka nezískají. A vše okolo se mezitím nepříjemně táhne. Měli bychom na druhou stranu ocenit snahu o vrstevnatější děj. Čtyři hvězdy navíc dávám hlavně proto, že jsem rád, že Bay zkusil něco jiného než transformeří ptákoviny. Přesto třeba takové hodně přepálené, ale řemeslně precizní Na život a na smrt mě chytlo mnohem víc. O Bayově Skále nebo Armageddonu ani nemluvím. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Jelikož v době uvedení tohohle filmu vrcholí v USA prezidentské volby mezi Clintonovou a Trumpem (aktuálně má u sázkovek Clintonová kurz na vítězství 1,3 a Trump 3,05), nelze v tom filmu nevidět dílo na zakázku, který udělal Bay pro republikánskou stranu. Důvod je ten, že Clintonová byla v době útoku v libyjském Benghází ministryní zahraničí a republikáni se na ní celý průšvih snaží hodit. Faktem nicméně je, že ten film není navzdory tomu a navzdory svýmu nižšímu rozpočtu žádnej slabej vývar, co chutná jako namočený fusky s nějakou fancy omáčkou, ale uměřená vtahující podívaná. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem zbytečně dlouhý, armádu fetišizující a patetický akčňák s plochými postavami, které mi budou ukradené, s nulovým dějem, nabouchaným vizuálem a únavnou hromadou střílení a výbuchů. A to jsem i dostal a kupodivu mě to docela bavilo. I proto, že military fetiš a amícký patos mě nevytáčí, neřeším ten film politicky a i jako pacifista si dokážu užít armádní střílečku. První třetina vás seznámí s hrdiny, o kterých se sice dozvíte akorát to, že jsou to profíci a MAJÍ RODINY, ale nějak si s tím vystačíte. A taky velmi rychle zjistíte, že se hrdinové nacházejí v chaotické a krajně nebezpečné zemi, kde jejich život nemá žádnou cenu a může být kdykoli ukončen. V druhé třetině se rozpoutá první fáze pekelné noci, kdy se nějaká lokální bojůvka zmocní prvního ze dvou baráků s amíky, hrdinové tam musí jet a dovézt je do druhého baráku a je z toho hodně napínavá honička a asi vrchol filmu. V poslední třetině pak hrdinové brání druhý barák, ale napětí brzy upadá, protože i když proti hrdinům "stojí celé město", hrdinové drží útočníky za zdí, aniž by se výrazněji zapotili, a útočníci se zvetí až na samém konci. Což je dost problém. Takže suma sumárum, vystříhat z první poloviny půlhoďku zbytečných keců i akcí, zatlačit na závěrečné obléhání a prokreslenost postav a mohlo to být za tři i čtyři hvězdy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VZTAHY MEZI VLÁDAMI JSOU DŮLEŽITÉ, ALE VZTAHY MEZI LIDMI JSOU SKUTEČNÝM ZÁKLADEM DIPLOMACIE. A JSEM PŘESVĚDČEN, ŽE POSLÁNÍM NÁS JAKO AMERIČANŮ JE POMOCT BENGHÁZANŮM SE SVOBODNOU,DEMOKRATICKOU A ÚSPĚŠNOU LIBYÍ... /// Hezkej film o důsledcích vývozu demokracie, díky níž se Benghází stalo jedním z nejnebezpečnějších měst na světě. Taky se můžeme dozvědět, že takovej kontraktor… ano, je taky jen člověk. Pravdivej (?) příběh, bez politickejch servítků a plnej akce ve stylu „Black Hawk Down“. Boj, ve kterým je těžko rozeznat, kdo je na který straně a kterej Bay přikrášluje záběrama „na efekt“. Celkem umírněně, takže to dramatičnosti prospívá. Lovná zóna Američanů sebou samozřejmě přinese i dávku patosu, ale kdo jsi bez viny… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2014 napsal Mitchell Zuckoff, neznám (a ani nemám žádný žoldácký zážitky!). 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Nejsem si jistej, jestli můžou ovce šukat v půl třetí ráno. 4.) Thx za titule „Mark82“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ ** ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Na Baye překvapivě atmosferická řež, která - až jsem z toho v údivu - není vůbec tak patriotická, jak jsem původně čekal. Filmů jako 13 Hours je třeba si vážit, neb kvůli Transformerům jich Bay točí minimálně. Když mu ale nestojí za prdelí studio a dá mu volnou ruku, dokáže neskutečný věci! 13 Hours je dynamická, výbušná, drsná a strhující akce - plná ustřelených končetin a perfektního soundtracku, která nedá vydechnout ani v momentech, ve kterých se nic neděje. Bay je pro mě definicí akčního žánru a jeden z mála lidí v Hollywoodu, kterej jí umí natočit (Už je to fakt špatný, když se do kina přestalo chodit na akční filmy a táhnou výhradně zarytý rádoby sci-fi "frančízy"!) ()

Galerie (207)

Zajímavosti (27)

  • Na žádost Michaela Baye se zvyšovala hlasitost filmu, aby se divák vžil více do děje a vychutnal atmosféru. (kytka.patrik)
  • Ve filmu Tanto (Pablo Schreiber) hraje hru „Call of Duty: Advanced Warfare“ a Sean Smith (Christopher Dingli) hraje hru „Call of Duty: Ghosts“. (Frantisek.Fu)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama