Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na celém světě se díky mimozemským vlivům zblázní veškeré stroje a jejich jediným cílem se stáva zahubit své stvořitele - lidi. Hodně nesourodá skupina lidí je uvězněna v jedné dálniční benzince. Tu obléha několik kamionů kroužících stále kolem dokola. Nutně potřebují dotankovat, aby mohli napadat další lidi. Neustále přitom přijíždějí nové stroje a snaží se za jakoukoliv cenu přimět osádku benzínky k poslušnosti. Situace se stává kritickou... Tentokrát se námětu podle knihy Stephena Kinga zhostil sám spisovatel a pojal ji jako nefalšovanou béčkovou záležitost. (Ruut)

(více)

Recenze (157)

choze 

všechny recenze uživatele

"JEŽÍŠ SE VRÁTIL A JE PĚKNĚ NASRANEJ!" Přejetí parním válcem - jedno z klíčových slov pro tento film na IMDb. Dino de Laurentiis, který už předtím produkoval několik adaptací Kinga jako MRTVÁ ZÓNA nebo KOČIČÍ OKO, umožnil Kingovi natočit si svou povídku Trucks z jeho první antologie Night shift. King zřejmě naznal, že vážný ton povídky převod do filmu neustojí a rozhodl se natočit čistokrevné černohumorné béčko tasící spoustu groteskních nápadů, zničící hodně náklaďáků a dunící muzikou jeho oblíbených AC/DC. Bohužel kvůli mizerně vystavěnému scénáři, kde si logika vzala dovolenou (proč se vzbouřila jen některá osobní auta?), soudržnost celku a tím pádem i jeho zábavnost často upadá. Tirákům trvá věčnost než lidi pořádně osolí a začnou s nimi komunikovat a lidští hrdinové se mezitím dlouho kopou v obleženém motorestu do prdele a jen občas někdo díky svému idiotskému chování zařve. A závěrečná spěšná likvidace hlavního záporáka-tiráku s hračkami je nepěkně odfláknutá (ta zmrzlinářská dodávka slídící okolo mohla být mnohem lepší záporák). Přitom film je opravdu nabitý černými vtípky a vychutnanými scénami jako zvedací most nebo průjezd ulicí zmasakrovanou nejrůznějšími vzbouřenými stroji od sekačky na trávu po autíčko na dálkové ovládání. Kingův režijní debut se ve své době setkal s jen velmi vlažným ohlasem (stál 10 milionů a v USA vydělal pouhých 7,5), King za něj byl nominován na Zlatou malinu a dodnes zůstává jeho jediným režijním počinem, přesto podle téže povídky vznikl v roce 1998 ještě jeden, o třídu horší kanadský televizní snímek TRUCKS. Jinak King se ve VZPOUŘE STROJů mihne na začátku filmu ("HONEY, THIS MACHINE JUST CALLED ME AN ASSHOLE!") a představitelka hysterické novomanželky Yardley Smith dabuje v Simpsonových Lízu. ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Tenhle filmek nám jednoho dne půjčil na videokazetě tátův kamarád a film byl samozřejmě v rychlodabingu a film mě hned zaujal, fakt mě bavil a bavit mě bude furt. Rychlodabér řekl v češtině název filmu Maximální vyčerpání 😀 Hned na začátku filmu můžeme vidět spisovatele a režiséra snímku Stephena Kinga - Scéna kdy si chce vybrat z bankomatu prachy a bankomat mu napíše - You are an asshole 😀 A rychlodabér řekne jak buzna Jseš sráč! 😀 Že to u nás vyšlo v devadesátkách na videokazetě už se studiovým rychlodabingem jsem ještě vůbec nevěděl - Verzi s tímhle dabingem jsem viděl až za dlouho když už jsme měli internet a taky ten dabing není vůbec špatnej. Dabuje tam výborný Jiří Prager a Ladislav Županič atd. Děj se mi fakt líbil - Jak mimozemská síla ovládne všechny stroje co člověk vyrobil a stroje samozřejmě začnou vraždit lidi - Hned úvodní scéna na mostě je skvělá 😀 A do toho hraje kapela AC/DC - Pro celý tenhle soundtrack si Stephen King vybral právě tuto kapelu a songy AC/DC hrají po celou dobu ve filmu. Výběr herců ve filmu dobrej - Moc se mi tady líbil Emilio Estevez jako Bill Robinson, málo známá herečka Laura Harrington jako Brett taky fajn i dobrej byl Pat Hingle jako šéf benzínky (Herce známe hlavně dobře ze série Batmana jako komisaře Jamese Gordona). Kdo mě tady nejvíc sral byla herečka Yeardley Smith jako Connie - Strašně uječená píča v tomhle filmu 😄 Tak člověk se aspoň zasmál 😀 A herec Christopher Murney tam hraje hroznýho vidláka - To je fakt úplnej dement 😀 Jinak vůdce strojů je tady obrovskej kamion a ve předu má obří umělou hlavu Green Goblina ze Spidermana a vypadá to fakt dobře 😀 Gore efekty tady taky nejsou špatný a film je dost akční a scény to má fakt dobrý a zajímavý jak stroje vraždí. Tento filmeček Stephena Kinga byl ale bohužel propadák ale mě se stejně líbí a baví pořád. Já miluju tyhle béčka z osmdesátých let 😎 ()

Reklama

Attta 

všechny recenze uživatele

Výborné (pro mě až Béčkové) překvapení. Vcelku pěkné efekty, které mají skvělou vyváženost vážnosti a komičnosti což miluju. Dost mě překvapily docela pěkné herecké výkony úplně neznámých herců a velké plus za skvelou atmosféru a ujetost! OBROVSKÉ PLUS za filovou hudbu. Titulek na začátku filmu "music by ACDC" mluví za vše. Musím uznat, že 1 hvězda je právě za výběr té hudby, která se k filmu ale opravdu hodila a myslím, že lepší playlist bych neudělal ani já. Vynikající! Čistě v žánru by to u mě bylo i na 5 hvězd. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento titul je zaujímavý najmä pre priaznivcov amerického spisovateľa Stephena Kinga. Vznikol na základe jeho poviedky, sám ku nemu napísal scenár, objavil sa v maličkej úlohe hneď v prvej scéne a navyše sa ho podujal aj režírovať. Je to zatiaľ jediný jeho režisérsky pokus. Zrejme, po skúsenostiach s týmto projektom, zostane aj jeho posledným. "Maximum Overdrive" je natočený podľa krátkej, ani nie dvadsať stranovej, poviedky "Náklaďáky" (Trucks), ktorá je súčasťou zbierky "Nočná smena". Vplyvom kométy, čo prelieta v blízkosti našej planéty, sa v strojoch prebudí vedomie. Začnú sa sami aktivovať. Od malých kuchynských spotrebičov až po obrovské ťahače všetko ožije. Ku životu prebraté stroje začnú byť mimoriadne agresívne voči svojim stvoriteľom. Dej sleduje izolovanú skupinku ľudí, ktorú rozzúrené kamióny uväznili na neveľkej benzínovej pumpe. Stephen King zveril hlavnú úlohu, staršiemu bratovi búrliváka Charlieho Sheena, Emilio Estevezovi. Celý film je podfarbený energickou hudbou austrálskej hardrockovej kapely AC/DC. V prípade tohoto sci-fi horroru sa rozhodne nejedná o nejaké progresívne veľdielo, ale skôr o filmovú raritu, ktorú má kompletne na svedomí jeden z najúspešnejších žijúcich spisovateľov a neoficiálny kráľ desivej literatúry Stephen King. *** ()

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Už samotná premisa je „úžasná“.Kolem naší planety prolétne zvláštní kometa, vlivem čehož získají stroje jakýsi druh vlastního vědomí. Pokud chcete vidět, co dokáže způsobit nasraný automat na sodu, pusťte si Vzpouru strojů. Je to hrozná blbost s totálně plochými postavami, ale prvních čtyřicet minut, během kterých přístroje denních potřeb ukáží lidstvu, zač je toho loket, stojí opravdu za zhlédnutí. Děcka přejetá nakrknutým parním válcem, útoky elektrickým proudem, vražedné samopaly, létající plechovky s pitím, zlá auta atd. Na pozadí této apokalypsy rozjíždějí AC/DC svou „Who Made Who“ a divák nestačí kroutit hlavou. Strach ze strojů či obecně strach z technologií je nesmírně staré téma. Vzpomeňme si na Charlieho Chaplina a jeho Moderní dobu (1936) nebo na sci-fi milník Terminátor (1984). Tato kolektivní obava z technologických změn dosahovala maxima ve vrcholném období studené války. Spisovatel/režisér Stephen King se dost možná pokusil převrátit premisu z hororu Ptáci (1963) a nahradit agresivní opeřence splašenými stroji, ale jeho bláznivá vize se rozbíjí o natvrdlé dialogy a podivné logické lapsy. Kulomet sám od sebe střílí, ale střelné zbraně v lidských rukách nevykazují žádné známky neposlušnosti. Takovými a podobnými nesrovnalostmi je film doslova prorostlý. V kinech nepřekvapivě pohořel a nedokázal zaplatit ani svůj devítimilionový rozpočet. Skupina AC/DC se po tomto debaklu zařekla, že to bylo naposledy, kdy svou hudbu propůjčila nějakému filmu. Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Ale kdepak. Roku 1993 se skupina podílela na soundtracku k filmu Poslední akční hrdina, což byl další komerční propadák. Více. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (16)

  • Pod hudbu k filmu se podepsali australští velikáni AC/DC, kterým zde zazní písně, jako jsou "Hells bells", "Who made who" a "You shook me all night long". (DruidKarel)
  • Muž, kterému na začátku filmu bankomat nadává, je režisér Stephen King. (Dinsberg)
  • Finanční neúspěch filmu Stephena Kinga natolik znechutil, že se již nikdy do režie filmu nepustil. (Nach)

Reklama

Reklama