Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (351)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pokračovania úspešných filmov to majú ťažké. Ale básnici mali šťastie v tom, že kľúčové postavy boli k dispozícii. To umožnilo sledovať osudy známych postáv v novom prostredí a v nových situáciách. Preto nechápem dohadovanie sa o tom, ktorý diel básnikov je najlepší. Ja som to sám pre seba vyriešil všeobjímajúcimi troma hviezdičkami pre každý z troch autentických (nenadstavovaných) dielov a mám pokoj. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Film nabitý tolika nesmrtelnými hláškami a tak skvělým humorem, že pět hvězdiček je málo....Štěpán se tentokrát pokouší získat (marně) srdce sestry žákyňky Jeskyňky a také zkoušku (úspěšně) z anatomie....Galerie postaviček se rozrůstá o Mirečka, Honzu Antoše z Kolína,Venoše Pastyříka z Kyjova, Vendulku Utěšitelku a další a další nezapomenutelné osůbky... Dušan Klein opět potvrzuje, že Básníky umí... ()

Reklama

WolfR 

všechny recenze uživatele

Jak básníci přicházejí o iluze, považuji za vrchol “Básnické ságy“ a snad za nejlepší film o studiu na výšce vůbec. Je to opět úderné, vtipné a poučné, stejně jako první díl. Oproti němu je tam ovšem ještě “to“ něco navíc, co dělá tento film tak kouzelným, a proto ho taky překonává. K tomu všemu navíc přispěli nové postavy, Štěpánovi spolubydlící na koleji, ale i jiné, jako například postavy profesorů Zdeňka Svěráka a Jana Přeučila a mnoho dalších! Navíc Štěpánova nová láska je opět k sežrání. Také je tu spousta kultovních hlášek a scén a i hudba je opět trefná a příjemná! Celé je to vlastně ještě vtipnější a vyspělejší než jednička! Prostě další a taky nejpřívětivější osudy Básníků. Tentokrát na vysoké škole, 5 hvězd. ()

Aven 

všechny recenze uživatele

Spousta vtipných postav, humorných hlášek a hodně smutný konec dělají z tohoto dílu vrchol básnické série. Člověk by řekl, že Klein během jednoho filmu nenechá Štěpána vstoupit dvakrát do stejné řeky, ale on nechá a je to o to smutnější, že takhle to v životě i s většinou žen opravdu funguje. Je to smutné, ale člověk opravdu o ty iluze musí přijít, nejlépe pořádně bolestivým způsobem, aby mohl v dnešní společnosti fungovat. Je to špatně nastavené, je to smutné, ale žel je to tak. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl "Básníků". Od jedničky se dostal v komice ještě někam dál a s novým prostředím přišel i trochu jiný typ humoru hlavně díky kamarádům z koleje. Zvláště byly humorné ty scény, ve kterých vystupuje Mireček ("jdu vyměňovat genetické informace"). Pochybuji, jestli někdo někdy natočí lepší filmy o mládí a dospívání než jsou první dva díly "Básníků". "Klíííííííííííd". ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Těsně předtím, než Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) vstoupí s novinami do studentského baru, řekne číšník: “To jsi ty?“ Kamera následně zabere dveře, které jsou prázdné, a teprve poté se v nich Štěpán ukáže. (pávek)
  • V roli skladatele a diskžokeje Bédy hraje Oskar Gottlieb, který byl skutečně diskžokejem (také významným hudebním publicistou a dlouholetým dabérem mnoha zahraničních filmů), a to ne ledajakým, jedná se o 1. československého diskžokej. Oskar Gottlieb dokonce osobně nazpíval ústřední melodii, tedy „Žhavil Béda, žhavil drát“, kterou nahrál se skupinou Bacily. (tba4u)
  • Kvůli slovenskému akcentu Adriany Tarábkové propůjčila Jeskyňce český hlas Miriam Chytilová. (funhouse)

Reklama

Reklama